ΠΙΣΩ
8 λεπτά
Coffee Study Program

Δημιουργώντας από το μηδέν ένα μέλλον αειφορίας

 

Ανάμεσα στα βουνά της Δομινικανής Δημοκρατίας, οι σπουδαστές του Προγράμματος Μελέτης του Καφέ γνωρίζουν απευθείας τις τοπικές παραγωγικές διαδικασίες. Ο Stuart πιστεύει ότι εκεί κρύβονται τα μυστικά για την ενίσχυση των μελλοντικών γενεών των παραγωγών καφέ. 

 

Η παραγωγή καφέ αποτελεί μέρος της κληρονομιάς της οικογένειας του Stuart. Πίσω στην Ουγκάντα, βοηθούσε τη γιαγιά του στη φυτεία δουλεύοντας μαζί της στις πεδιάδες της πατρίδας του.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Δομινικανή Δημοκρατία με το Πρόγραμμα Μελέτης του Καφέ, ο Stuart απέκτησε μια νέα αντίληψη για την τέχνη της καλλιέργειας καφέ, μια αντίληψη που αρχικά αποκτήθηκε με την αναρρίχηση σε ένα βουνό. 

«Στην πατρίδα μου, καλλιεργούσα καφέ μαζί με τη γιαγιά μου. Αλλά εμείς καλλιεργούμε καφέ σε πεδιάδες. Το να τον βλέπω να καλλιεργείται σωστά στα βουνά ήταν μια έκπληξη».

 

Ο Stuart και οι συμφοιτητές του βρίσκονται στη Neiba. Φωλιασμένο ανάμεσα στα βουνά και τη λίμνη Enriquillo, αυτό το χωριό είναι η έδρα ενός συνεταιρισμού παραγωγών καφέ, των οποίων οι φυτείες ευδοκιμούν στην οροσειρά στα βόρεια της χώρας.

 

Με την πρώτη ματιά, τα βουνά φαίνονται αφιλόξενα. Τι θα μπορούσε να ευδοκιμήσει εδώ; Ωστόσο, όπως ανακάλυψε ο Stuart, η σκληρή δουλειά των αγροτών δημιουργεί ένα εξαιρετικό προϊόν. 

 

«Αυτός ο καφές», λέει ο Stuart, «είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και πιο νόστιμος από εκείνον που καλλιεργείται σε πεδιάδες».    

 

Αλλά η νέα προοπτική του Stuart διαμορφώθηκε από κάτι περισσότερο από το υψόμετρο. Εξετάζοντας το παρόν, μπορούμε να δούμε το πώς μπορεί να είναι το μέλλον για άλλες κοινότητες που καλλιεργούν καφέ.

 

Όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, ένα από τα ερωτήματα του Stuart ήταν για τον ρόλο των νέων στο μέλλον της παραγωγής καφέ.

«Τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στην παραγωγή καφέ; Η απάντηση είναι απλή: Ακολούθησε αυτά που σου δίδαξε ο πατέρας σου».
img_02-csp-stuart
img_03-csp-stuart

 

Όταν οι νέες γενιές μαθαίνουν από τις προηγούμενες και εργάζονται συνεργατικά για την καλλιέργεια, τη συγκέντρωση και την επεξεργασία του καφέ, θέτουν τα θεμέλια για το δικό τους μέλλον, δημιουργώντας μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση. 

«Η παραγωγή καφέ είναι μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά. Λατρεύω το πώς οι οικογένειες ενώνονται για να συνεισφέρουν σε έναν μεγαλύτερο στόχο».

 

 

 

Παρακάτω θα βρείτε κάτι για να διαβάσετε, ενώ απολαμβάνετε τον καφέ σας...

MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Aeropress

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Syphone

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Turca o Cezve

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Plunger o French press

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Caffettiera Napoletana

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Cold Brew Coffee

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ