ΠΙΣΩ
8 λεπτά

Ξεκινά η Διοργάνωση Barista & Farmer… Δέκα από τους καλύτερους barista στον κόσμο ανταγωνίζονται σε διαγωνισμούς καφέ σε χωράφια που κατασχέθηκαν από εμπόρους ναρκωτικών

07-05-2018 • Εκδηλώσεις

Από την 1η έως τις 10 Ιουνίου στην Κολομβία, θα λάβει χώρα για 4η χρονιά η μοναδική διεθνής διοργάνωση για ταλέντα που είναι αφιερωμένη στον καφέ άριστης ποιότητας, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ιταλό πρωταθλητή barista Francesco Sanapo, σε συνεργασία με το Italian Exhibition Group, τη SIGEP και υπό την αιγίδα της SCA - Speciality Coffee Association. H Lavazza ως κύριος χορηγός

Οι δέκα φιναλίστ, που θα επιλεχθούν από 250 επαγγελματίες, θα ζήσουν σαν αγρότες στις κολομβιανές φυτείες καφέ των περιοχών Meta και Huila. Ως μέρος των νέων διαδικασιών για φέτος, οι διαγωνιζόμενοι θα συμμετέχουν σε παράπλευρες δραστηριότητες, όπως χορός, αθλήματα, ζωγραφική και τοπική κουζίνα.

Ρίμινι, 3 Μαΐου 2018 - Finca La Cabaña στο San Augustin, Finca el Paraiso στο Vereda Cristo Rey, Finca Bellavista, Finca Santana el Bolson και Finca el Mirador, οι τρεις τελευταίες φυτείες στον δήμο του Pitalito: είναι μέρη, φυτείες στη νότια Κολομβία που οι κρατικές αρχές κατέσχεσαν από παραγωγούς κοκαΐνης και δώρισαν σε μικροπαραγωγούς που παράγουν πλέον εξαιρετικό καφέ, και στα οποία από την 1η έως τις 10 Ιουνίου θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά η διοργάνωση Barista & Farmer, η μοναδική διεθνής διοργάνωση για ταλέντα αποκλειστικά αφιερωμένη στην προώθηση και την κουλτούρα του καφέ κορυφαίας ποιότητας.

Δέκα από τους καλύτερους barista στον κόσμο θα πετάξουν στην Κολομβία, στις φυτείες καφέ στις περιοχές Meta και Huila, για να απολαύσουν μια εμπειρία ως πραγματικοί "αγρότες" και διαλογείς καφέ και να λάβουν μέρος σε πρακτικούς διαγωνισμούς και θεωρητικά μαθήματα στην ειδική Barista Academy. Εκεί, θα μάθουν τις τελευταίες τεχνικές παραγωγής και, για πρώτη φορά, θα δημιουργήσουν ένα πραγματικά εξατομικευμένο χαρμάνι. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών για το 2018 είναι οι διάφορες δραστηριότητες που είναι αφιερωμένες στην ανακάλυψη της κολομβιανής κουλτούρας μέσω παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής και αθλητικών μαθημάτων, καθώς και διαγωνισμών μαγειρικής και ξεναγήσεων.

Η διοργάνωση Barista & Farmer ήταν ιδέα του Francesco Sanapo, πολυετούς πρωταθλητή barista, σε συνεργασία με το Italian Exhibition Group και τη SIGEP - International Exhibition of Artisanal Gelato, Pastry, Bakery and Coffee, υπό την αιγίδα της SCA - Speciality Coffee Association, με θεσμικούς συνεργάτες το IILA - Italian-Latin American Institute, τη SENA - Servicio Nacional de Aprendizaje, τη Federación Nacional de Cafeteros de Colombia και την Gobernación del Huila, σε συνεργασία με την World Coffee Events, τη Lavazza με το iTierra! project και την υποστήριξη των La Cimbali, Faema, Mumac Academy, Urnex, Genovese Coffee. Χρυσοί συνεργάτες επικοινωνίας είναι το Barista Magazine και το Bargiornale, ενώ συνεργάτες μέσων τα Bean Scene, Cafè Olé, News, Coffee T&I, Coffee Talk, Crema, Espresso Magazine, European Coffee Trip, Roast Magazine.

Στις βασικές έννοιες της νέας μορφής της διοργάνωσης είναι η κατάρτιση, ο ανταγωνισμός, η έρευνα, η κουλτούρα και η ποιότητα, στην οποία προστίθεται και η αξία της αειφορίας: Η διοργάνωση Barista & Farmer στοχεύει όχι μόνο να εκπαιδεύσει αληθινούς ambassadors του «specialty» καφέ (ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας), αλλά και να δημιουργήσει μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της Κολομβίας, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού καφέ στον κόσμο, και της Ιταλίας. Στοχεύει επίσης, μέσω της ενεργής συμμετοχής των θεσμικών εταίρων, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών προέλευσης και ολόκληρης της αλυσίδας του καφέ.

Οι τυχεροί φιναλίστ, που επιλέχθηκαν μεταξύ περισσότερων από 250 επαγγελματιών από μια ομάδα κριτών που είναι επαγγελματίες του κλάδου, είναι: Η Sara Ricci, 28 ετών, Ιταλίδα από το Pozzuoli, ο Diego Campos, 27 ετών, από την Κολομβία, η Iuliia Dziadevych, 25 ετών, από την Ουκρανία, ο Matija Matijaško, 26 ετών, από την Κροατία, ο Daniel Munari, 32 ετών, από τη Βραζιλία, η Victoria Rovenskaya, 26 ετών, από τη Ρωσία, η Vala Stefansdottir, 30 ετών, από την Ισλανδία, ο David Lau-Cong Yuan, 23 ετών, από την Κίνα, ο Rie Hasuda Moore, 36 ετών, από την Ιαπωνία και ο Glenn Bailey, 34 ετών, από την Αυστραλία.

Οι 10 υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ολόκληρο τον κύκλο επεξεργασίας του καφέ, από τον κόκκο έως το φλιτζάνι, μέσω της χρήσης διαφορετικών τεχνολογιών, μέχρι και την εμπειρία γευσιγνωσίας και τις διάφορες ευκαιρίες κατανάλωσης.

"Τα κοινά χαρακτηριστικά των επιλεγμένων φυτειών είναι η υπεροχή και η ποιότητα του καφέ που παράγουν, μαζί με το μεγάλο πάθος των παραγωγών που εργάζονται με πλήρη σεβασμό προς τους αγρότες και τις οικογένειές τους, προστατεύοντας τη γύρω περιοχή και το περιβάλλον, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές.

Οι barista θα απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον κόσμο του καφέ: ξύπνημα την αυγή για να περάσουν το πρωινό στη "finca" (φυτεία) συλλέγοντας τους κόκκους, ζυγίζοντάς τους, προχωρώντας στη χρήση της "μηχανής διαχωρισμού της σάρκας" και στο καβούρδισμα. Οι δραστηριότητες αυτές θα συνοδεύονται από μαθήματα στην Barista & Farmer Academy, υπό τη διεύθυνση του ειδικού Alberto Polojac και υπό την καθοδήγηση πολλών δασκάλων με διεθνή πολιτιστικά προφίλ, όπως οι κριτές των World Coffee Events, Sonja Grant και Scott Conary, η πρόεδρος της διοργάνωσης Barista & Farmer, Rebecca Atienza, πρώην οικοδέσποινα της πρώτης διοργάνωσης στο Πουέρτο Ρίκο και ο αυστραλιανός πρωταθλητής στο καβούρδισμα, Ben Toovey. Ξεκινώντας από τις εκπαιδευτικές ενότητες του SCA Coffee Skills Program, θα καλυφθούν θέματα όπως η γεωπονία, η βοτανική, ο καθαρός καφές, το καβούρδισμα και οι μέθοδοι εκχύλισης. Για τους συμμετέχοντες, η διαδικασία θα είναι ένας πραγματικός "μαραθώνιος" στον οποίο θα προταθούν διαφορετικές μέθοδοι ως εναλλακτικές στην κλασική προετοιμασία του φυσικού καφέ, με έκπλυση και επεξεργασία με μέλι, διαδικασία δανεισμένη για πρώτη φορά από τον κόσμο της μπύρας και του κρασιού, παραδείγματος χάριν μέσω της ζύμωσης με μαγιά ή αρωματίζοντας τον με διάφορα βότανα, έως ότου επιτευχθεί διπλή ζύμωση. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας εξατομικευμένος καφές.

Εκτός από τη δουλειά και τη μελέτη, οι υποψήφιοι θα διασκεδάσουν και θα ψυχαγωγηθούν, με δείπνα και χορούς στη φυτεία, παιχνίδια, διαγωνισμούς θέματος και εκδρομές, όλα αφιερωμένα στην ανακάλυψη των παραδόσεων και της τοπικής ομορφιάς.

Καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, τις εργασίες θα παρακολουθούν διάφοροι παραγωγοί της Meta. Στη Meta, μία από τις 32 μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής καφέ της Κολομβίας, το Fondazione Lavazza δραστηριοποιείται με έργα βιωσιμότητας που στοχεύουν στην υποστήριξη της κοινότητας των αγροτών και των οικογενειών τους.

H Lavazza υποστηρίζει τη διοργάνωση Barista & Farmer με το παγκόσμιo έργο ¡Tierra! όπου συμμετέχουν, μέσω της ΜΚΟ του Giuseppe e Pericle Lavazza Foundation, οι κοινότητες του Δήμου Mesetas στην περιοχή Meta, μια περιοχή καλλιέργειας καφέ με υψηλή κλίση, που βρίσκεται στους πρόποδες της ανατολικής Cordillera, ένα μέρος όπου λόγω των ενόπλων συρράξων η καλλιέργεια καφέ δεν έχει ασκηθεί εδώ και πολύ καιρό. Με το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών FARC, οικογένειες αγροτών έλαβαν το 2013 από την κυβέρνηση γη που προηγουμένως χρησιμοποιούταν για παράνομες καλλιέργειες, με στόχο την άνθηση του κλάδου της καλλιέργειας φυτειών.

«Το έργο του Fondazione Lavazza, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Rainforest Alliance,» λέει η Michele Cannone, επικεφαλής υπηρεσιών μάρκετινγκ τροφίμων στη Lavazza, «έχει βοηθήσει πάνω από 100 κολομβιανές οικογένειες αγροτών να αποκαταστήσουν τις φυτείες καφέ μετά την περίοδο των ανταρτών, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες εργασίας και βελτιώνοντας την ποιότητα του καφέ και την παραγωγικότητα των φυτειών μέσω βιώσιμων προτύπων καλλιέργειας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε πραγματικότητα την παραγωγή καφέ υψηλής ποιότητας για το προϊόν Lavazza ¡Tierra! Colombia, το οποίο προέρχεται από 100% βιώσιμη γεωργία με πιστοποίηση από τη Rainforest Alliance, μια διεθνή οργάνωση που προωθεί την υιοθέτηση πιο αειφόρων γεωργικών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζει ότι οι αγρότες έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Το ¡Tierra! Colombia διαθέτει όλες τις τρέχουσες τάσεις στον κόσμο του καφέ: αειφορία και προσοχή στην προέλευση και παρασκευή των προϊόντων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι διαγωνιζόμενοι θα φτάσουν στην Bogotá και από εκεί θα πετάξουν στο Pitalito: είναι εδώ, στο Barista House of SENA Parque, όπου θα μείνουν οι συμμετέχοντες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η διοργάνωση για ταλέντα με την εναρκτήρια τελετή στην οποία θα συμμετέχουν και οι τοπικές αρχές. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν στη Finca La Cabaña, όπου θα διεξαχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί στις φυτείες με απογευματινά μαθήματα στην Barista Academy. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μαθήματος, οι Barista θα ανακαλύψουν τις αντιλήψεις στις χώρες παραγωγής μέσω μαρτυριών τοπικών ειδικών, οι οποίοι θα περιγράψουν θέματα όπως οι δυσκολίες και οι καινοτομίες για μια νέα μορφή στις καλλιέργειες, οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα περιγράφουν τις βοτανικές ποικιλίες του κολομβιανού καφέ. Το βράδυ, οι διαγωνιζόμενοι θα δοκιμάσουν από πρώτο χέρι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά αυτής της διοργάνωσης με τα μαθήματα Sanjunaero, τον παραδοσιακό κολομβιανό χορό.

Το Σάββατο 2 Ιουνίου, θα μεταφερθούν στη Finca Bellavista όπου θα περάσουν το πρωινό τους δουλεύοντας στη φυτεία. Το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην Academy, οι Barista θα συμμετάσχουν σε μαθήματα espresso από τη Mumac Academy και τη Cimbali, καθώς και μαθήματα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των μηχανών από την Urnex. Η μέρα θα τελειώσει με μαθήματα στο Chivas, το τοπικό στυλ ζωγραφικής.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, θα έχουμε ξεκούραση από τη δουλειά στις finca. Όλη η ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Πάρκο του San Augustin, μια περίφημη έκφανση της προ-κολομβιανής αρχιτεκτονικής που περιβάλλεται από φυτείες καφέ, με άφθονη ιππασία. Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, προορισμός είναι η Finca Santa Ana με διαγωνισμούς συγκομιδής και ζυγίσματος να γεμίζουν το πρωινό μας. Τα απογευματινά μαθήματα θα είναι αφιερωμένα στο καβούρδισμα με ένα μάθημα μεσαίου επιπέδου, τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό, υπό την καθοδήγηση του αυστραλιανού πρωταθλητή καβουρδίσματος, Ben Toovey (του καφέ Genovese). Από τις 9 το βράδυ προβλέπεται χορός με μαθήματα Sanjunaero.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου, θα μεταφερθούμε στη Finca Paraiso για τη συνηθισμένη συγκομιδή του καφέ. Το απόγευμα, θα παρακολουθήσουμε ένα μάθημα από τον Alberto Polojac για τον αισθητηριακό κόσμο του καφέ: Πώς να προσεγγίσουμε μια γευσιγνωστική εμπειρία, ποια είναι η σωστή ορολογία, ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, μετά τους διαγωνισμούς συγκομιδής και ζυγίσματος στη Finca El Mirador, η ημέρα θα συνεχιστεί με μαθήματα της Barista Academy στις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ, από τον καφέ έκπλυσης στον φυσικό, όπου θα ανακαλύψουμε πολλές διαφορετικές και καινοτόμες μεθόδους και θα κατανοήσουμε πώς αυτές επηρεάζουν τη γεύση του καφέ στο φλιτζάνι.

Το απόγευμα θα ψωνίσουμε τοπικά προϊόντα στην κεντρική αγορά του Pitalito και θα συνεχίσουμε με έναν διαγωνισμό μαγειρικής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορέσουν να δοκιμάσουν το Tejo, το κολομβιανό εθνικό άθλημα, που είναι γνωστό και ως Turmeque, ένα ντόπιο άθλημα που αποτελείται από το χτύπημα ενός στόχου που περιέχει πυρίτιδα με ένα μεταλλικό δίσκο, με ρίψεις από απόσταση 20 μέτρων.

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου, οι barista θα παρακολουθήσουν μία ad hoc συνεδρία για έργα βιωσιμότητας της Meta και γευσιγνωσία ποικιλιών καφέ από αυτή την περιοχή και από έργα της Lavazza. Επίσης, σε αυτήν την ημέρα και πάλι στις 8 Ιουνίου, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις της SCA - Speciality Coffee Association, που θα δώσουν στους barista το Δίπλωμα «Μέσαιου Καρβουρδίσματος». Μετά τις εξετάσεις θα πραγματοποιηθεί επιστροφή με αεροπλάνο στην Bogotá και την επόμενη ημέρα θα επισκεφτούμε τη Federación Nacional de Cafeteros και θα κάνουμε βόλτα στα καφέ της Bogotá.

Η περιπέτεια θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου με έναν τελικό διαγωνισμό γευσιγνωσίας, την απονομή των βραβείων στους νικητές και τη δοκιμή του νέου χαρμανιού που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Οι δραστηριότητες των συμμετεχόντων θα καταγράφονται από βιντεοκάμερες και οι ταινίες θα προβληθούν στο www.baristafarmer.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της διοργάνωσης για ταλέντα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να επιλέξουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες καφέ. Μεταξύ αυτών, οι ποικιλίες Castillo και Colombia που δημιουργήθηκαν ad hoc σε εργαστήριο για την καταπολέμηση της Roya ή «οξείδωσης των φύλλων», ένος μύκητα που προσβάλλει το φύλλωμα του καφέ και μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες φυτείες. Χάρη σε αυτές τις νέες ποικιλίες, έγινε δυνατό να σωθούν πολλές φυτείες και εταιρείες που διαφορετικά θα είχαν αναγκαστεί να κλείσουν.

Μια άλλη ποικιλία είναι η Caturra, ο πιο διαδεδομένος τύπος στην Κολομβία. Tα τελευταία χρόνια, αυτή είναι η ποικιλία που έχει προσβληθεί περισσότερο από τη Roya, αλλά αρκετοί καλλιεργητές αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν την παραγωγή της, παρά τον κίνδυνο, έτσι ώστε να μην χαθεί αυτή η ποικιλία που αποτελεί το σύμβολο του Cafè de Colombia.

Μεταξύ των άλλων ποικιλιών υπάρχουν επίσης δύο πολύ σπάνιες και πολύτιμες ποικιλίες καφέ, η Borbon Rosato, μια φυσική μετάλλαξη του Borbon που έχει ροζ καρπό και μια πολύ ιδιαίτερη, πολύ τροπική γεύση και η Geicha, η πιο πολύτιμη ποικιλία καφέ στον κόσμο, με τιμές που κυμαίνονται από 600€ έως 1000€ το κιλό, ο λεγόμενος χρυσός καφές.

Κολομβία – δεδομένα παραγωγής ενημερωμένα για το 2017

Με τις εξαγωγές μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 να ανέρχονται σε 13,4 εκατομμύρια σάκους πράσινου καφέ (+8,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με τα προσφάτως επανεπεξεργασμένα δεδομένα από την Comitato Italiano del Caffè - πηγή Istat/International Coffee Organization), η Κολομβία επιβεβαιώνει τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας καφέ μετά τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Άλλωστε, πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή παραγωγής, τόσο για την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών όσο και για τις μικρές κοινότητες παραγωγών που τον καλλιεργούν με αφοσίωση και πάθος, συχνά χρησιμοποιώντας ακόμη παραδοσιακές μεθόδους υψηλής ποιότητας. Οι εισαγωγές κολομβιανού πράσινου καφέ στην Ιταλία άγγιξαν τους 261.906 σάκους την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με τα δεδομένα όπως ενημερώθηκαν για το Δεκέμβριο 2017, που παρείχε η Federacion Nacional de Cafeteros de Colombia η οποία ιδρύθηκε το 1927 για να στηρίξει το έργο και την ανάπτυξη των παραγωγών, το ένα τρίτο του πληθυσμού (περίπου 33%) που ζει σε αγροτικές περιοχές εξαρτάται από τα έσοδα του καφέ. Για να μιλήσουμε με μαθηματική ακριβεία, αυτό σημαίνει περίπου 726.000 άμεσοι εργαζόμενοι και 1.400.000 έμμεσοι εργαζόμενοι, συνολικά δηλαδή το 32% των εργαζομένων στη γεωργία. Ο καφές αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ που προέρχεται από τη γεωργία: εκτός του ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ, η Κολομβία είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά την εκπεπλυμένη ποικιλία Arabica (14.000.000 σάκοι ανά έτος), που προτιμάται ιδιαίτερα για την υψηλή ποιότητά του. Υπάρχουν 555.000 Κολομβιανοί παραγωγοί, 684.000 αγροκτήματα, και χερσαία περιοχή καφέ μεγέθους 931.000 εκταρίων: η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών (96%) κατέχουν λιγότερο από 5 εκτάρια γης.

Στην Κολομβία, το Ίδρυμα Giuseppe e Pericle Lavazza διεξάγει σημαντικά έργα αειφορίας στους δήμους Mesetas, Lejanias και San Juan de Arama παρέχοντας στους αγρότες του καφέ εργαλεία για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στοχεύοντας στην επανένταξη των οικογενειών των παραγωγών σε περιοχές που αποτέλεσαν το επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύς της κυβέρνησης και των ανταρτών FARC τις τελευταίες δεκαετίες. Στη SIGEP, η Lavazza παρουσίασε, για πρώτη φορά, το νέο χαρμάνι Lavazza iTierra! Colombia, το οποίο εντάσσεται πλέον στη σειρά premium iTierra!. Με τη βιώσιμη γεύση και ποιότητά του, καθώς και την προέλευση από πιστοποιημένα από τη Rainfirest Alliance αγροκτήματα, που συνδυάζουν την υπεροχή στην παραγωγή, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική προσοχή, ο καφές Lavazza iTierra! Colombia είναι ένα 100% χαρμάνι Arabica που προέρχεται αποκλειστικά από κολομβιανές καλλιέργειες και θα είναι διαθέσιμο σε πελάτες από το φθινόπωρο του 2018.

ΛΗΨΗ