Ρίμινι, 3 Μαΐου 2018 - Finca La Cabaña στο San Augustin, Finca el Paraiso στο Vereda Cristo Rey, Finca Bellavista, Finca Santana el Bolson και Finca el Mirador, οι τρεις τελευταίες φυτείες στον δήμο του Pitalito: είναι μέρη, φυτείες στη νότια Κολομβία που οι κρατικές αρχές κατέσχεσαν από παραγωγούς κοκαΐνης και δώρισαν σε μικροπαραγωγούς που παράγουν πλέον εξαιρετικό καφέ, και στα οποία από την 1η έως τις 10 Ιουνίου θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά η διοργάνωση Barista & Farmer, η μοναδική διεθνής διοργάνωση για ταλέντα αποκλειστικά αφιερωμένη στην προώθηση και την κουλτούρα του καφέ κορυφαίας ποιότητας.
Δέκα από τους καλύτερους barista στον κόσμο θα πετάξουν στην Κολομβία, στις φυτείες καφέ στις περιοχές Meta και Huila, για να απολαύσουν μια εμπειρία ως πραγματικοί "αγρότες" και διαλογείς καφέ και να λάβουν μέρος σε πρακτικούς διαγωνισμούς και θεωρητικά μαθήματα στην ειδική Barista Academy. Εκεί, θα μάθουν τις τελευταίες τεχνικές παραγωγής και, για πρώτη φορά, θα δημιουργήσουν ένα πραγματικά εξατομικευμένο χαρμάνι. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών για το 2018 είναι οι διάφορες δραστηριότητες που είναι αφιερωμένες στην ανακάλυψη της κολομβιανής κουλτούρας μέσω παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής και αθλητικών μαθημάτων, καθώς και διαγωνισμών μαγειρικής και ξεναγήσεων.
Η διοργάνωση Barista & Farmer ήταν ιδέα του Francesco Sanapo, πολυετούς πρωταθλητή barista, σε συνεργασία με το Italian Exhibition Group και τη SIGEP - International Exhibition of Artisanal Gelato, Pastry, Bakery and Coffee, υπό την αιγίδα της SCA - Speciality Coffee Association, με θεσμικούς συνεργάτες το IILA - Italian-Latin American Institute, τη SENA - Servicio Nacional de Aprendizaje, τη Federación Nacional de Cafeteros de Colombia και την Gobernación del Huila, σε συνεργασία με την World Coffee Events, τη Lavazza με το iTierra! project και την υποστήριξη των La Cimbali, Faema, Mumac Academy, Urnex, Genovese Coffee. Χρυσοί συνεργάτες επικοινωνίας είναι το Barista Magazine και το Bargiornale, ενώ συνεργάτες μέσων τα Bean Scene, Cafè Olé, News, Coffee T&I, Coffee Talk, Crema, Espresso Magazine, European Coffee Trip, Roast Magazine.
Στις βασικές έννοιες της νέας μορφής της διοργάνωσης είναι η κατάρτιση, ο ανταγωνισμός, η έρευνα, η κουλτούρα και η ποιότητα, στην οποία προστίθεται και η αξία της αειφορίας: Η διοργάνωση Barista & Farmer στοχεύει όχι μόνο να εκπαιδεύσει αληθινούς ambassadors του «specialty» καφέ (ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας), αλλά και να δημιουργήσει μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της Κολομβίας, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού καφέ στον κόσμο, και της Ιταλίας. Στοχεύει επίσης, μέσω της ενεργής συμμετοχής των θεσμικών εταίρων, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών προέλευσης και ολόκληρης της αλυσίδας του καφέ.
Οι τυχεροί φιναλίστ, που επιλέχθηκαν μεταξύ περισσότερων από 250 επαγγελματιών από μια ομάδα κριτών που είναι επαγγελματίες του κλάδου, είναι: Η Sara Ricci, 28 ετών, Ιταλίδα από το Pozzuoli, ο Diego Campos, 27 ετών, από την Κολομβία, η Iuliia Dziadevych, 25 ετών, από την Ουκρανία, ο Matija Matijaško, 26 ετών, από την Κροατία, ο Daniel Munari, 32 ετών, από τη Βραζιλία, η Victoria Rovenskaya, 26 ετών, από τη Ρωσία, η Vala Stefansdottir, 30 ετών, από την Ισλανδία, ο David Lau-Cong Yuan, 23 ετών, από την Κίνα, ο Rie Hasuda Moore, 36 ετών, από την Ιαπωνία και ο Glenn Bailey, 34 ετών, από την Αυστραλία.
Οι 10 υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ολόκληρο τον κύκλο επεξεργασίας του καφέ, από τον κόκκο έως το φλιτζάνι, μέσω της χρήσης διαφορετικών τεχνολογιών, μέχρι και την εμπειρία γευσιγνωσίας και τις διάφορες ευκαιρίες κατανάλωσης.
"Τα κοινά χαρακτηριστικά των επιλεγμένων φυτειών είναι η υπεροχή και η ποιότητα του καφέ που παράγουν, μαζί με το μεγάλο πάθος των παραγωγών που εργάζονται με πλήρη σεβασμό προς τους αγρότες και τις οικογένειές τους, προστατεύοντας τη γύρω περιοχή και το περιβάλλον, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές.
Οι barista θα απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον κόσμο του καφέ: ξύπνημα την αυγή για να περάσουν το πρωινό στη "finca" (φυτεία) συλλέγοντας τους κόκκους, ζυγίζοντάς τους, προχωρώντας στη χρήση της "μηχανής διαχωρισμού της σάρκας" και στο καβούρδισμα. Οι δραστηριότητες αυτές θα συνοδεύονται από μαθήματα στην Barista & Farmer Academy, υπό τη διεύθυνση του ειδικού Alberto Polojac και υπό την καθοδήγηση πολλών δασκάλων με διεθνή πολιτιστικά προφίλ, όπως οι κριτές των World Coffee Events, Sonja Grant και Scott Conary, η πρόεδρος της διοργάνωσης Barista & Farmer, Rebecca Atienza, πρώην οικοδέσποινα της πρώτης διοργάνωσης στο Πουέρτο Ρίκο και ο αυστραλιανός πρωταθλητής στο καβούρδισμα, Ben Toovey. Ξεκινώντας από τις εκπαιδευτικές ενότητες του SCA Coffee Skills Program, θα καλυφθούν θέματα όπως η γεωπονία, η βοτανική, ο καθαρός καφές, το καβούρδισμα και οι μέθοδοι εκχύλισης. Για τους συμμετέχοντες, η διαδικασία θα είναι ένας πραγματικός "μαραθώνιος" στον οποίο θα προταθούν διαφορετικές μέθοδοι ως εναλλακτικές στην κλασική προετοιμασία του φυσικού καφέ, με έκπλυση και επεξεργασία με μέλι, διαδικασία δανεισμένη για πρώτη φορά από τον κόσμο της μπύρας και του κρασιού, παραδείγματος χάριν μέσω της ζύμωσης με μαγιά ή αρωματίζοντας τον με διάφορα βότανα, έως ότου επιτευχθεί διπλή ζύμωση. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας εξατομικευμένος καφές.
Εκτός από τη δουλειά και τη μελέτη, οι υποψήφιοι θα διασκεδάσουν και θα ψυχαγωγηθούν, με δείπνα και χορούς στη φυτεία, παιχνίδια, διαγωνισμούς θέματος και εκδρομές, όλα αφιερωμένα στην ανακάλυψη των παραδόσεων και της τοπικής ομορφιάς.
Καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, τις εργασίες θα παρακολουθούν διάφοροι παραγωγοί της Meta. Στη Meta, μία από τις 32 μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής καφέ της Κολομβίας, το Fondazione Lavazza δραστηριοποιείται με έργα βιωσιμότητας που στοχεύουν στην υποστήριξη της κοινότητας των αγροτών και των οικογενειών τους.
H Lavazza υποστηρίζει τη διοργάνωση Barista & Farmer με το παγκόσμιo έργο ¡Tierra! όπου συμμετέχουν, μέσω της ΜΚΟ του Giuseppe e Pericle Lavazza Foundation, οι κοινότητες του Δήμου Mesetas στην περιοχή Meta, μια περιοχή καλλιέργειας καφέ με υψηλή κλίση, που βρίσκεται στους πρόποδες της ανατολικής Cordillera, ένα μέρος όπου λόγω των ενόπλων συρράξων η καλλιέργεια καφέ δεν έχει ασκηθεί εδώ και πολύ καιρό. Με το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών FARC, οικογένειες αγροτών έλαβαν το 2013 από την κυβέρνηση γη που προηγουμένως χρησιμοποιούταν για παράνομες καλλιέργειες, με στόχο την άνθηση του κλάδου της καλλιέργειας φυτειών.
«Το έργο του Fondazione Lavazza, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Rainforest Alliance,» λέει η Michele Cannone, επικεφαλής υπηρεσιών μάρκετινγκ τροφίμων στη Lavazza, «έχει βοηθήσει πάνω από 100 κολομβιανές οικογένειες αγροτών να αποκαταστήσουν τις φυτείες καφέ μετά την περίοδο των ανταρτών, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες εργασίας και βελτιώνοντας την ποιότητα του καφέ και την παραγωγικότητα των φυτειών μέσω βιώσιμων προτύπων καλλιέργειας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε πραγματικότητα την παραγωγή καφέ υψηλής ποιότητας για το προϊόν Lavazza ¡Tierra! Colombia, το οποίο προέρχεται από 100% βιώσιμη γεωργία με πιστοποίηση από τη Rainforest Alliance, μια διεθνή οργάνωση που προωθεί την υιοθέτηση πιο αειφόρων γεωργικών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζει ότι οι αγρότες έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Το ¡Tierra! Colombia διαθέτει όλες τις τρέχουσες τάσεις στον κόσμο του καφέ: αειφορία και προσοχή στην προέλευση και παρασκευή των προϊόντων.