Το φυτό αυτό είναι αρκετά εύθραυστο και απαιτεί πιο εντατική περιποίηση από την ποιότητα Robusta.
Οι κόκκοι του έχουν μακρύ ωοειδές σχήμα, πράσινο-μπλε χρώμα και ένα ρηχό ελικοειδές αυλάκι.
Ο ιδανικός βιότοπός του είναι σε υψόμετρο μεταξύ 600 και 2000 μέτρων: όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο καλύτερες είναι οι αισθητήριες ποιότητες των κόκκων.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και καλλιεργητές καφέ είναι οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, αλλά μπορεί να βρεθεί άριστης ποιότητας καφέ και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.