ΠΙΣΩ
Un minuto
TheCoffeeBook

Ν για τον ντεκαφεϊνέ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου 17

Ο καφές ντεκαφεϊνέ παρασκευάζεται με την αφαίρεση της καφεΐνης από τους κόκκους, ενώ είναι ακόμη πράσινοι, και, στη συνέχεια, με την επεξεργασία τους με διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τον κανονικό καφέ.

Για τη εξαγωγή της καφεΐνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις: οι οργανικοί διαλύτες (διχλωρομεθάνιο ή οξικός αιθυλεστέρας), νερό ή διοξείδιο του άνθρακα (CO2 σε υγρή ή υπερκρίσιμη κατάσταση).

 

Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες μεθόδους αφαίρεσης της καφεΐνης, που περιλαμβάνουν την εξάλειψη της καφεΐνης, αλλά επίσης προκαλούν και απώλεια γεύσης, η χρήση του διοξειδίου του άνθρακα μάς επιτρέπει να διατηρήσουμε τα αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ αναλλοίωτα. Αυτός είναι ο λόγος που η Lavazza χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο.

 

D come Decaffeinato
D come Decaffeinato

 

Κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας, οι κόκκοι υγραίνονται με ατμό ή/και νερό μέχρι η υγρασία να φτάσει στο 30-50%. Στη συνέχεια, τοποθετούνται σε έναν κύλινδρο αφαίρεσης με αέριο σε υπερκρίσιμη κατάσταση λειτουργίας: αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία και η πίεση είναι τέτοιες που το αέριο διαθέτει τόσο τις ιδιότητες ενός αερίου όσο και εκείνες ενός υγρού. Με τον τρόπο αυτόν, απλώνεται σαν αέριο με τις ιδιότητες διαλύτη ενός υγρού, κατορθώνοντας να εξαγάγει την καφεΐνη με επιλεκτικό τρόπο. Το διοξείδιο του άνθρακα, στη συνέχεια, διαχωρίζεται από το αλκαλοειδές, χρησιμοποιώντας το νερό, κατόπιν νέας πίεσης και χρήσης.

 

Ο κύκλος ολοκληρώνεται με την αποξήρανση του πλέον ντεκαφεϊνέ καφέ.

 

 

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ για τον Καφέ

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Γ όπως «Γεύση»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Χ για το Χαρμάνι

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε για το espresso

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ για το καβούρδισμα

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
R για τον Robusta

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Α για την Άλεση

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ