ΠΙΣΩ
5 minuti
TheCoffeeBook

Κ για τον Καφέ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 17

 

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προέρχεται από την άλεση των σπόρων των Rubiaceae, του γένους Coffea, που είναι τροπικά φυτά, των οποίων η οικογένεια περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη (περίπου 66) από τα οποία μόνο δύο καλλιεργούνται και διατίθενται στην αγορά: Το Coffea Arabica και το Coffea Canefora, γνωστό και ως Robusta.

 

Ένα φλιτζάνι καφέ αποτελείται κυρίως από νερό, έχει θερμιδική πρόσληψη 1 kCal και περιέχει καφεΐνη (1,2 > 4%), ένα μόριο που χαρίζει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση, καθώς και την αίσθηση υπερδιέγερσης και εγρήγορσης που δίνει σε όσους το καταναλώνουν.

 

Συγκεκριμένα, ένας καφές αποτελείται από:

 

0,01% καφεΐνη

0,05% λιπίδια (cafestol)

0,05% υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη)

0,6% ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: οξέα: χλωρογενικό οξύ, κινίνη, κιτρικό οξύ

μεταλλικά στοιχεία: κάλιο, θείο και μαγνήσιο

Βιταμίνες: Α, Ε και Κ.

99,3% ΝΕΡΟ

 

 

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΦΛΙΤΖΑΝΙΟΥ ΚΑΦΕ

Επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα, National Coffee Fund

το φυτό

Το φυτό του καφέ είναι ένα αειθαλές δικοτυλήδονο που παράγει άνθη και καρπούς και ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα, στις χώρες μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω. 

Οι φυτείες καφέ συνήθως απαιτούν έντονη ύδρευση, ειδικά κατά τη διάρκεια της φάσης πλήρους βλάστησης.

Ο καρπός είναι ωοειδής, πράσινου χρώματος αν είναι άγουρος και φωτεινού κόκκινου χρώματος όταν είναι σε πλήρη ωρίμανση (για μερικές ποικιλίες, το χρώμα είναι έντονο κίτρινο χρώμα). Το μούρο (ονομάζεται επίσης και κεράσι) έχει μια εξωτερική εξωκάρπιο (φλοιό) και μια ενδοκάρπιο (πολτός) που περιβάλλει δύο σπόρους ή κόκκους, που με τη σειρά τους καλύπτονται από ένα περίβλημα (pergamino) και πιο μέσα από μια ασημένια μεμβράνη.

 

Τα δύο πιο δημοφιλή είδη είναι:

C come caffè

Coffea Arabica

 

Το είδος αυτό αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και έχει μέγιστη ένταση καφεΐνης, 1,4%. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα Arabica είναι περισσότερο αρωματική, πιο απαλή στον ουρανίσκο και λίγο πιο όξινη.

 

Κύριες περιοχές καλλιέργειας: Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Γουατεμάλα, Αιθιοπία και Ινδία.

C come caffè

Coffea Canephora (Robusta)

 

Έχει μεγάλη ένταση καφεΐνης (1,7% > 4%), είναι λιγότερο αρωματικός αλλά χαρακτηρίζεται από μια πικρή επίγευση και ισχυρό σώμα.

Η καλλιέργειά του αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής και είναι γενικά φθηνότερη από ό,τι η ποικιλία Arabica.

 

Κύριες περιοχές καλλιέργειας: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Αφρική και Βραζιλία.

 

ΑΝΑΜΕΙΞΗ

Είναι η διαδικασία της συγχώνευσης διαφορετικών ποικιλιών καφέ, που αποσκοπεί στη δημιουργία διαφορετικών γεύσεων και εντάσεων, διατηρώντας μια σταθερή ποιότητα.

 

Οι τύποι χαρμανιών είναι:

 

100% Arabica: τονίζεται η οξύτητα, η γλυκύτητα και τα πιο εκλεπτυσμένα αρώματα (για παράδειγμα, το άρωμα εσπεριδοειδών και λουλουδιών).

 

Arabica και Robusta: η ποιότητα του Robusta προσθέτει σώμα, μια πικρή νότα και πικάντικες πινελιές καπνού και πικρής σοκολάτας.

 

ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ

Είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την παραγωγή του καφέ, γιατί καθορίζει τα διακριτικά του αρώματα.

Αποτελείται από τη θέρμανση των κόκκων για να αυξηθεί, ανάλογα με συγκεκριμένα προφίλ, η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματός τους.

 

C come caffè
C come caffè

Παραγωγή και marketing

Ο καφές διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές:

 

Κόκκους

Αυτοί αποτελούν την πρώτη ύλη και αγοράζονται απευθείας από τον καταναλωτή.

 

 

Αλεσμένος

Οι κόκκοι υπόκεινται σε διαδικασία άλεσης.

Το επίπεδο άλεσης του καφέ (το μέγεθος των αλεσμένων κόκκων) ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο προετοιμασίας και την πίεση μέσω της οποίας εξάγεται το νερό για το ρόφημα:

• Espresso: ψιλό άλεσμα (πίεση 9 bar)

• Καφετιέρα moka: μέτριο άλεσμα (πίεση 0,6 > 0,8 bar)

• Φίλτρου: χονδρό άλεσμα (δύναμη βαρύτητας)

 

 

Διαλυτός και στιγμιαίος

Αυτό είναι το ξηρό προϊόν που λαμβάνεται μέσω της εξαγωγής νερού από καβουρδισμένους κόκκους καφέ και επακόλουθης αποξήρανσης.

 

Υπάρχουν δύο κύριες τεχνολογίες για την παραγωγή διαλυτού καφέ:

• Λυοφιλίωση: η επεξεργασία του καφέ γίνεται με το πάγωμα και τη συσκευασία σε κενό αέρος

• Ψεκασμός αποξήρανσης: ο εξαγόμενος καφές ψεκάζεται σε ένα κανάλι εξάτμισης και πωλείται σε φακελάκια που είναι έτοιμα να διαλυθούν σε νερό ή γάλα.

 

 

Μονή δόση

Αυτό είναι ένα σύστημα συσκευασίας σε προκαθορισμένες δόσεις και ένα συγκεκριμένο σημείο πίεσης, με το οποίο φτιάχνεται ένα φλιτζάνι καφέ, με κάψουλα ή pod.

 

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ για τον Καφέ

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Γ όπως «Γεύση»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Χ για το Χαρμάνι

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε για το espresso

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ για το καβούρδισμα

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
R για τον Robusta

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Α για την Άλεση

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ