Ο καφές διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές:
Κόκκους
Αυτοί αποτελούν την πρώτη ύλη και αγοράζονται απευθείας από τον καταναλωτή.
Αλεσμένος
Οι κόκκοι υπόκεινται σε διαδικασία άλεσης.
Το επίπεδο άλεσης του καφέ (το μέγεθος των αλεσμένων κόκκων) ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο προετοιμασίας και την πίεση μέσω της οποίας εξάγεται το νερό για το ρόφημα:
• Espresso: ψιλό άλεσμα (πίεση 9 bar)
• Καφετιέρα moka: μέτριο άλεσμα (πίεση 0,6 > 0,8 bar)
• Φίλτρου: χονδρό άλεσμα (δύναμη βαρύτητας)
Διαλυτός και στιγμιαίος
Αυτό είναι το ξηρό προϊόν που λαμβάνεται μέσω της εξαγωγής νερού από καβουρδισμένους κόκκους καφέ και επακόλουθης αποξήρανσης.
Υπάρχουν δύο κύριες τεχνολογίες για την παραγωγή διαλυτού καφέ:
• Λυοφιλίωση: η επεξεργασία του καφέ γίνεται με το πάγωμα και τη συσκευασία σε κενό αέρος
• Ψεκασμός αποξήρανσης: ο εξαγόμενος καφές ψεκάζεται σε ένα κανάλι εξάτμισης και πωλείται σε φακελάκια που είναι έτοιμα να διαλυθούν σε νερό ή γάλα.
Μονή δόση
Αυτό είναι ένα σύστημα συσκευασίας σε προκαθορισμένες δόσεις και ένα συγκεκριμένο σημείο πίεσης, με το οποίο φτιάχνεται ένα φλιτζάνι καφέ, με κάψουλα ή pod.