Με το να κατακλύζεστε από ένα άρωμα απολαμβάνετε μια πιο σύνθετη αίσθηση από την απλή μυρωδιά, παρόλο που και τα δύο σχετίζονται με την οσφρητική αντίληψη. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη μυρωδιά μέσω της εισπνοής όταν πλησιάζουμε ένα φλιτζάνι φρεσκοφτιαγμένου espresso.
Το άρωμα γίνεται αντιληπτό μέσω του καναλιού που συνδέει το στόμα με μύτη, επιτρέποντας στο ρόφημα που μόλις ήπιαμε να απελευθερώσει ολόκληρο τον πλούτο των αισθήσεων της οσμής και της γεύσης, μαζί. Γι’ αυτό τον λόγο το άρωμα είναι τόσο βασικό συστατικό στην περιγραφή των χαρακτηριστικών ενός καλού καφέ.