ΠΙΣΩ
Coffee Study Program

Κοινότητα, συνεργασία και ένας καλύτερος κόσμος

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι σπουδαστές του Προγράμματος Μελέτης του Καφέ συναντιούνται με τις οργανώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια δίκαιη, ανταποδοτική και βιώσιμη αγορά καφέ.

Η Jia Yi και οι φίλοι της πιστεύουν ότι μπορούν να παρέχουν ένα σχέδιο για θετική αλλαγή.
Όπως οι περισσότεροι Ιταλοί, η Jia Yi ξέρει πολλά για τον espresso. Η 21χρονη νεαρή με κινέζικες καταβολές, ενστερνίζεται πλήρως την κουλτούρα του καφέ της Ιταλίας.
Αλλά, όπως λέει, ο μόνος τρόπος να εκτιμήσει πλήρως τι κρύβεται πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ, ήταν μέσω της συνάντησής της με τους ανθρώπους της κοινότητας Aguacate, στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Με το θερμό καλωσόρισμα που οι ντόπιοι επιφύλασσαν τόσο σε εκείνη όσο και στους τρεις συμφοιτητές της στο Πρόγραμμα Μελέτης του Καφέ, η Jia Yi συνειδητοποίησε ότι σε μέρη σαν κι αυτά, γεννιέται η έννοια του καφέ.

«Ποιος να φανταζόταν ότι ένας κόκκος καφέ κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι μέχρι να γίνει ένα φλιτζάνι καφέ!»

Όλα ξεκινούν εδώ, με τη σκληρή δουλειά γυναικών και ανδρών που φροντίζουν τις φυτείες του καφέ. Αυτών που συλλέγουν και επεξεργάζονται τους κόκκους, προτού τους δρομολογήσουν στην παγκόσμια αγορά καφέ.

Ως φοιτήτρια διεθνούς ανάπτυξης, η Jia Yi γνωρίζει ότι η αγορά αυτή μπορεί να γίνει δίκαιη και βιώσιμη μόνο εάν υποστηρίζονται τα δικαιώματα των αγροτών, όπως αυτών των κοινοτήτων Aguacate και Neiba. Οργανισμοί όπως το Fondazione Lavazza κάνουν πολλά για να συμβάλουν στην ενδυνάμωση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, πρέπει να οργανωθούν και να ενισχύσουν τη φωνή τους στην κοινωνία. Τα κράτη, επίσης, έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν, δημιουργώντας κοινούς χώρους για διάλογο. 

Γι' αυτό δημιουργήθηκαν οι CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominica) και CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe).

Ως ομοσπονδία αγροτών καφέ, η CONCAFED προσέφερε πολύτιμη διορατικότητα στη Jia Yi και τους φίλους της. Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα για το πώς η ενότητα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των αγροτών.

jia-img_02-csp
jia-img_03-csp

«Οι εκπρόσωποι της CONCAFED εκλέγονται από τους συνεταιρισμούς», εξηγεί η Jia Yi. «Έχουν γνησιότητα και αυθορμητισμό. Ήταν εκεί για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των αγροτών».

Ο καλύτερος κόσμος που οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης προσπαθούν να δημιουργήσουν μπορεί να φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά, κατά τη διάρκεια της εμπειρίας της στη Δομινικανή Δημοκρατία, η Jia Yi λέει ότι συνειδητοποίησε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να περιλαμβάνει διαφορετικές προοπτικές - το είδος της προσέγγισης που μπορούν να παρέχουν τόσο οι κοινότητες όσο και οι συλλογικότητες κάθε είδους.

«Η αληθινή δύναμη έγκειται στη συλλογικότητα», υποστηρίζει η Jia Yi. Όταν οι αγρότες ενώνονται σε συλλογικότητες και οι φωνές αυτών ενώνονται σε συνομοσπονδίες, η επιρροή τους μεγαλώνει.

Και επεκτείνεται πέρα από αυτά: «Ως ενιαία οντότητα, η Συνομοσπονδία είναι δυνατή», λέει η Jia Yi. «Αλλά σε συνδυασμό με ΜΚΟ και οργανώσεις όπως το Fondazione Lavazza, καθώς και με ενδιαφερόμενους του ιδιωτικού τομέα, γίνεται πανίσχυρη».

Για να επιτευχθεί ένας κόσμος αειφορίας, το πρώτο βήμα είναι η ενότητα. Όπως οι παραγωγοί καφέ στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίοι, λέει η Jia Yi, της δίδαξαν ότι:

«Όλοι μας μπορούμε να είμαστε φιλόδοξοι ότι θα προσφέρουμε έμπνευση».

Την επόμενη εβδομάδα, θα ανακαλύψουμε γιατί, σύμφωνα με τη Rebecca, οι συνηθισμένες επιχειρηματικές μετρήσεις μπορεί να μην είναι αυτό που χρειαζόμαστε για τη μέτρηση της προόδου προς έναν δίκαιο κόσμο αειφορίας.

 

 

 

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Οι Earth Defenders: Πίσω από τον φακό των υπερασπιστών της γης

Coffee Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Anayibe, ένα Βιβλίο ανάμεσα σε Κόκκους Καφέ

40 hands

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Η καμπάνια «Born Social»

Coffe Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Coffee Culture

Manifesto

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
AeroPress

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Το στοιχείο με τη μεγαλύτερη σημασία: η αναγκαία ανάπτυξη

Coffee Study Program

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ