Ο όρος «espresso» σημαίνει «παρασκευάζεται επί τόπου» και είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε, από ό,τι φαίνεται, για να μειώσει το χρόνο προετοιμασίας του καφέ σε δημόσιους χώρους. Η πρωτότυπη μηχανή του espresso παρουσιάστηκε το 1855 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1901, ο μηχανικός Luigi Bezzera από το Μιλάνο κατασκεύασε το πρώτο μηχάνημα espresso που λειτουργούσε με ατμό. Η πατέντα του Bezzera έδωσε ώθηση στην έρευνα και ξεκίνησαν διάφορες τεχνολογικές βελτιώσεις από πολλές ιταλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των La Pavoni και Victoria Arduino του Τορίνο.
Το 1948, ο Achille Gaggia παρουσίασε τη μέθοδο εκχύλισης με «πίεση», η οποία προσφέρει ένα συμπυκνωμένο και πιο αρωματικό ρόφημα που χαρακτηρίζεται από παχιά, πηκτή κρέμα, δηλαδή τον espresso στη μορφή που εμείς τον γνωρίζουμε.
Από την δεκαετία του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι εταιρείες που κατασκεύαζαν μηχανές espresso ενίσχυσαν την παραγωγή τους, η οποία γρήγορα έφτασε τις βιομηχανικές ποσότητες. Το 1949, ο διάσημος αρχιτέκτονας Gio Ponti κατασκεύασε την πρώτη μηχανή espresso με οριζόντιο δοχείο νερού, για τη La Pavoni, αλλάζοντας μια για πάντα τον σχεδιασμό των μηχανών.
Η παρασκευή καφέ εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο, με το λανσάρισμα το 1961 του μοντέλου E-61 από τη La Faema, στο οποίο ένα σύστημα κυκλοφορίας με ακτινοβολία διατηρεί το νερό σε μια σταθερή θερμοκρασία, ακόμη κι αν η μηχανή παραμένει σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.