ΠΙΣΩ
Coffee Sips

Πιείτε έναν καφέ και πληρώστε δύο

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 17

Ο απλούστερος και πιο πρωτότυπος τρόπος να μοιραστείτε τη χαρά.

ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΦΕ

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει αναβιώσει ένα παλιό ιταλικό έθιμο σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές: το «caffè sospeso» ή «καφές σε αναμονή» στα ελληνικά.

«Δύο καφέδες, παρακαλώ. Ένας για μένα, ο άλλος σε αναμονή». Έτσι παραγγέλνουν καφέ στα μαγαζιά αυτοί που θέλουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί εθελοντές στηρίζουν αυτήν την ιδέα, επενδύοντας τον χρόνο τους στη δημιουργία ιστοτόπων με πληροφορίες και καταλόγους των καταστημάτων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, ενώ ανεβάζουν συνεντεύξεις για τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας «καφές σε αναμονή».

 

Πώς λειτουργεί; Οι barista που λαμβάνουν την παραγγελία χρεώνουν δύο (ή περισσότερους) καφέδες, σερβίρουν έναν στον πελάτη και σημειώνουν τους υπόλοιπους για να τους προσφέρουν σε εκείνους που τους έχουν ανάγκη. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει έναν καφέ, μπορεί να πάει σε ένα καφέ, να ρωτήσει αν υπάρχει «καφές σε αναμονή» και να απολαύσει έναν δωρεάν.

 

Το έθιμο αυτό γεννήθηκε στη Νάπολη, την κατ’ εξοχήν πόλη του καφέ, και χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Σε εποχές οικονομικών δυσχερειών, εκείνοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα συνήθιζαν να παραγγέλνουν έναν καφέ, αλλά να πληρώνουν δύο, αφήνοντας έτσι έναν καφέ «σε αναμονή», για εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι.

 

 

ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

«Θα θέλατε έναν καφέ, κύριε;» ρωτούσε ο barista. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί ένας δωρεάν καφές. Η ανωνυμία έκανε τα πράγματα ευκολότερα, τόσο για αυτόν που πλήρωνε όσο και για αυτόν που απολάμβανε τον καφέ δωρεάν. Ακόμα και σήμερα, ο δωρητής δεν γνωρίζει πού θα πάει η προσφορά του και αυτός που δέχεται τον καφέ σε αναμονή δεν ξέρει ποιος του τον πλήρωσε. Είναι ιδανικό για όλους: ο δωρητής αισθάνεται χαρά που μοιράζεται ένα κομμάτι της ευτυχίας του και το προσφέρει στο άτομο που λαμβάνει τον καφέ, ο οποίος με τη σειρά του αισθάνεται λιγότερο απομονωμένος παρά τις οικονομικές δυσκολίες του. Τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καφέ σε αναμονή αποδεικνύουν την ευαισθησία τους σε κοινωνικά θέματα, χαρακτηριστικό που είναι πολύ δημοφιλές στους σημερινούς πελάτες. Εν ολίγοις, με τον καφέ σε αναμονή, όλοι συμμετέχουν στην ευχαρίστηση.

Από τη ναπολιτάνικη ευγένεια σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα.

ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Τα καταστήματα που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα ενημερώνουν τους πελάτες τους με χαρακτηριστικές πινακίδες. Για να μάθετε ποια καταστήματα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενημερωθείτε online ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.retedelcaffesospeso.com. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη της αγαπημένης σας καφετέριας για την πρωτοβουλία. Ίσως να μην γνωρίζουν την πρωτοβουλία «καφέ σε αναμονή» και την εξαιρετική ευκαιρία να μοιράσουν χαρά, ενώ πίνουν καφέ.

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Πιείτε έναν καφέ και πληρώστε δύο

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Η ιστορία του καφέ

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ιταλικός καφές

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Λογοτεχνικά καφέ

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ένας πιο αυστραλιανός καφές

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ