ΠΙΣΩ
Coffee Sips

Λογοτεχνικά καφέ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 17

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ο  συνδετικός κρίκος μεταξύ του καφέ, της πολιτιστικής ταυτότητας και της λογοτεχνικής παραγωγής  μιας πόλης ήταν πάντα πολύ ισχυρός. 

Τα βιβλία μπορούν, στην πραγματικότητα, να αναγνωριστούν ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις για τη μεταμόρφωση της πόλης με την πάροδο του χρόνου. Συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο των πρώτων χώρων συνάθροισης και συζήτησης μεταξύ διανοουμένων, φιλοσόφων, πολιτικών και εξεχουσών προσωπικοτήτων της εποχής. Τέτοιοι χώροι ήταν  τα καφέ και τα λογοτεχνικά σαλόνια.

Κανένας ιστορικός δεν μπορεί να γράψει δυο λόγια για τη λογοτεχνία ή την ιστορία της τέχνης του 19ου αιώνα χωρίς να αναφέρει το όνομα ενός καφέ.
P. Bargellini

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΦΕ

Εάν μπορούσε να μιλήσει, ένα φλιτζάνι καφέ θα έλεγε ιστορίες για τη γεύση της ελευθερίας, τον αγώνα για την ελεύθερη έκφραση των απόψεων και την πνευματική δραστηριότητα που συνεισέφερε στη γέννηση των πολιτισμικών κινημάτων.

 

Κάπου εκεί ξεκινάμε το ταξίδι μας μέσα στα πιο διάσημα λογοτεχνικά καφέ στην Ιταλία.

 


 

ΤΕΡΓΕΣΤΗ

Σε μια πόλη λιμάνι, όπως η  Τεργέστη, όπου ανθίζει το εμπόριο προϊόντων αλλά και οι ανταλλαγές ιδεών, η δημιουργία σημαντικών λογοτεχνικών καφέ φαίνεται να είναι η φυσική εξέλιξη ενός νέου τρόπου που βιώνουμε τον πολιτισμό.

Βρισκόμαστε  στη Via Battisti 18. Στεκόμαστε μπροστά σε μια κομψή και εκλεπτυσμένη γυάλινη πόρτα. Ανοίγοντάς τη, μπαίνουμε σε ένα σημείο συνάντησης Ιταλών και διεθνών συγγραφέων, όπως ο Ettore Schmitz, γνωστός ως Italo Svevo, ο Umberto Saba και ο James Joyce, που σύντομα έγινε  το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα.

 

 

 

ΜΙΛΑΝΟ, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΡΩΜΗ

Το 1817, μεταξύ  των Via Verdi και Via Manzoni,  λίγα μόνο βήματα από τον καθεδρικό ναό Duomo, βρίσκεται ένα από τα καφέ που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για την πνευματική και πολιτική σκηνή του  Μιλάνο και ήταν επιλογή πολλών Ιταλών ως σημείο συγκέντρωσης κατά το φεστιβάλ Five Days of Milan. 

Στην Piazza della Repubblica της Φλωρεντίας, μπορείτε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι όπου, εκατό χρόνια πριν, ο Marinetti έθεσε τα θεμέλια του μανιφέστο του ιταλικού Φουτουρισμού.

Για να ολοκληρωθεί αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι, πρέπει να κατευθυνθούμε στη Ρώμη, κοντά στη Σκαλινάτα, στη Via Condotti. Εκεί, θα συναντήσετε το καφέ που κάποτε ονομαζόταν  «Caffè di strada Condotta», που αναφέρεται το 1743 από τον Giacomo Casanova. Δεν είναι περίεργο ότι το παλαιότερο λογοτεχνικό καφέ στην Ιταλία βρίσκεται [1]στην πρωτεύουσα.

 

Οι τρόποι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ μας μπορεί να έχουν αλλάξει. Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει, είναι η ευχαρίστηση του να απολαμβάνεις ένα διάλειμμα, χάνοντας τον εαυτό σου στις  σελίδες ενός βιβλίου  και την  αισθησιακή αγκαλιά ενός ζεστού καφέ.

 

 

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Πιείτε έναν καφέ και πληρώστε δύο

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Η ιστορία του καφέ

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ιταλικός καφές

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Λογοτεχνικά καφέ

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ένας πιο αυστραλιανός καφές

Coffee Sips

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ