ΠΙΣΩ
Coffee Hacks

Ex Machina: σκέψεις για μηχανές καφέ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 17

French press, moka, Chemex, η μοντέρνα μηχανή του καφέ. Και ούτω καθεξής. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την εκχύλιση του εξαιρετικού ροφήματος που αποκαλούμε καφέ είναι τόσο πολυάριθμα και ποικίλα όσες οι ευκαιρίες για την απόλαυσή του.

Η επιλογή του εργαλείου είναι σχεδόν ιδεολογικό θέμα. Οι «παραδοσιακοί» Ιταλοί, για παράδειγμα, αγκαλιάζουν την άνεση του αγαπημένου moka pot τους και αντιστέκονται στην εξάπλωση των πιο σύγχρονων μηχανών καφέ που σχεδιάζονται για κατ’ οίκον χρήση.

 

Μερικοί, θεωρώντας τις το αποκορύφωμα της ατομικής απόλαυσης, αποθεώνουν τις νέες κάψουλες καφέ που προσαρμόζονται στα γούστα του καθενός και παρέχουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα την απόλαυση ενός πλούσιου φλιτζανιού καφέ υψηλής ποιότητας.

 

Άλλοι προτιμούν την πιο αργή, μελετημένη γοητεία της French press ή Chemex, της εμβληματικής καφετιέρας που σχεδιάστηκε από έναν γερμανικό χημικό στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα (το εξαιρετικό σχέδιό του έχει κερδίσει μια θέση στο MoMA της Νέας Υόρκης).

ex-machina_medium-01
ex-machina_medium-02

Επίσης, αυτά τα συναρπαστικά εργαλεία έχουν και μεγάλη συναισθηματική αξία. Στη Νάπολη, για παράδειγμα, οι τοπικές καφετιέρες της Νάπολης μένουν συχνά στην οικογένεια για δεκαετίες, περνώντας από γενιά σε γενιά. Εκτός από την εκχύλιση καφέ διαθέτουν και πλούσια οικογενειακή ιστορία.

 

Σκεφτείτε το: ακριβώς όπως το καλέμι του γλύπτη ή το πινέλο του ζωγράφου, το εργαλείο παρασκευής καφέ που θα επιλέξετε θα διαμορφώσει τόσο την εμπειρία σας όσο και το τελικό προϊόν. Χρησιμοποιείτε French press; Το μυστικό είναι στην αργή, αποφασιστική κίνηση του εμβόλου. Το moka pot, από την άλλη πλευρά, απαιτεί ξεχωριστή κατανόηση του χρόνου.

 

Ένας espresso φτιαγμένος με τη μηχανή καφέ της Lavazza, A modo Mio, θα προσφέρει μια εντελώς διαφορετική μορφή απόλαυσης από εκείνη ενός ελληνικού καφέ ψημένου σε μπρίκι.

 

Καφές σημαίνει εμπειρία… Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε κάτι νέο; Εάν προτιμάτε τη γρήγορη απόλαυση του espresso από café, αναζητήστε κάτι καινούργιο στη χαλαρή άνεση της French press. Ή το αντίστροφο.

 

Όποια μηχανή ή καφετιέρα κι αν χρησιμοποιείτε, φροντίστε να απολαύσετε τον καφέ σας. Το αξίζετε.

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε περιεχόμενο από το «L’observatoire des saveurs».

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...