ΠΙΣΩ
8 minuti
40 Hands

Καφές: η αξία που πρέπει να καλλιεργηθεί

Δημοσιεύθηκε στις 09 Μαΐου 17

 

Πριν το σερβίρισμά του, ο καφές, από τη σπορά μέχρι το φλιτζάνι του espresso, ταξιδεύει περνώντας από σαράντα ζευγάρια χέρια. Πίσω από καθεμία από αυτές τις μεταβάσεις, υπάρχει ένα πρόσωπο, μια κουλτούρα, μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.

Το 40 Hands είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν τις ζωές τους στο πάθος τους για τον καφέ, ξεκινώντας από τις χώρες προέλευσης. Ακολουθεί μια διαδρομή που ξεδιπλώνεται μέσα από πολλές γενιές και γεωγραφικά πλάτη που ενώνονται με τις ίδιες αξίες: «Σεβασμός, αφοσίωση και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα προς τη φύση», λέει ο Enrique Mancilla Oyos, Περουβιανός γεωργός ο οποίος έχει συνεργαστεί μαζί μας για χρόνια.

Οι πρόγονοί του επεξεργάζονταν καφέ στο Nagazú, αλλά τότε δεν υπήρχαν δρόμοι, γι’ αυτό η παραγωγή περιοριζόταν στις ανάγκες της οικογένειας.

«Μετά ήρθα εγώ», μας λέει ο γιος του, Abel, «και σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε και η Lavazza, με το έργο υποστήριξης της κοινότητας που βελτίωσε την παραγωγική μας διαδικασία, παρέχοντάς μας τον εξοπλισμό και τις γνώσεις που χρειαζόμασταν».

 

Η αρμονία μεταξύ των γεωργών και της γης είναι απαραίτητη
Do Thanh Dinh – Αντιπρόεδρος του «Αγροτικού συνεταιρισμού Quang Tien Buôn Ma Thuôt» – Βιετνάμ

 

Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι πάθος που κουβαλάμε μέσα μας από το 1895, όπως και πολλές άλλες οικογένειες που πάντα ασχολούνταν με την καλλιέργειά του. Ο σεβασμός στην ιστορία και τις αξίες αυτών των υπερασπιστών της γης είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα καθήκον, όπως είναι και το να προσφέρουμε βοήθεια στις νέες γενιές να εκφράσουν πλήρως τις δεξιότητες και τις παραδόσεις τους.

 

Το Fondazione Lavazza μάς έχει προσφέρει υποδομές, βοήθεια και υποστήριξη και έχει βρει λύσεις για τη διαχείριση των κλιματικών αλλαγών και την αντιμετώπιση των ασθενειών και άλλα προβλήματα της καλλιέργειας καφέ. Το Fondazione Lavazza συνεισφέρει επίσης στην ανάπτυξη των νέων χωριών.
Sri H.M. Lokesh

 

O καφές ήταν ανέκαθεν ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό ρόφημα. Έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, γεγονός που μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε ιστορίες και όνειρα, όπως εκείνα του πατέρα Peter Kilsara, Διευθυντή της Σχολής Mese Ring της Kirua, στην Τανζανία.
«Στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, το να δίνει κάποιος τη δυνατότητα στους νεότερους να σπουδάσουν και να εκπαιδευτούν σημαίνει ότι τους δίνει την ευκαιρία για ζωή και ανάπτυξη και, για μένα προσωπικά, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου».

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

Συναντήσαμε τον πατέρα Peter κατά την παραγωγή του ¡Tierra!, ενός σχεδίου βιωσιμότητας που αναλάβαμε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Rainforest Alliance, που αποσκοπεί στην παραγωγή καφέ που προέρχεται από 100% αειφόρο γεωργία. Μας είπε: «Συστηθήκαμε στη Lavazza ως μια κοινότητα μικρών παραγωγών καφέ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, γίναμε μέρος του ¡Tierra!, ενός έργου που ενισχύει τόσο την ποιότητα του καφέ όσο και την παραγωγή του. Οι μονάδες παραγωγής αναπτύχθηκαν με σκοπό τη βελτίωση και την απλοποίηση της επεξεργασίας. Την ίδια στιγμή, κατασκευάστηκαν επίσης σπίτια, ένα ιατρείο και ένα σχολείο. Τώρα λοιπόν, εκτός από τη δυνατότητα να εργάζονται αυτόνομα και να προσφέρουν έναν ανώτερο ποιοτικά καφέ, οι γεωργοί λαμβάνουν στοχευμένη βοήθεια για την εκπαίδευση των παιδιών τους.»

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

Η καλλιέργεια καφέ δεν είναι πλέον απλά ένα βήμα στη διαδικασία παραγωγής: Είναι ένα τελετουργικό, μια τέχνη, μια πολιτιστική έννοια και μια πηγή ζωής για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πίσω από κάθε φλιτζάνι espresso που σερβίρεται, υπάρχει η δέσμευση εκείνων που έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν τη ζωή τους στον καφέ. Ένα πάθος που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

 

Χάρη στον πατέρα μου λατρεύω τον καφέ. Η καλλιέργειά του είναι ένα ταξίδι αγάπης, στο οποίο παρακολουθείς τους σπόρους να φυτρώνουν, να αναπτύσσονται και να κάνουν καρπούς. Ελπίζω, με τη σειρά μου, να καταφέρω να περάσω αυτήν την παράδοση στα παιδιά μου.
Edivaldo Bocardi Lumbari

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Οι Earth Defenders: Πίσω από τον φακό των υπερασπιστών της γης

Coffee Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Anayibe, ένα Βιβλίο ανάμεσα σε Κόκκους Καφέ

40 hands

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Η καμπάνια «Born Social»

Coffe Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Coffee Culture

Manifesto

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
AeroPress

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Το στοιχείο με τη μεγαλύτερη σημασία: η αναγκαία ανάπτυξη

Coffee Study Program

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ