Ιάβα-Ινδονησία
Μυστήριο και θρύλοι του Kopi Luwak και αρχαίες παραδόσεις

Όταν πρόκειται για την κουλτούρα του καφέ, η Ιάβα είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα τα νησιά της Ινδονησίας, χάρη στη συνύπαρξη της Ινδο-βουδιστικής, Ανατολίτικης, Μουσουλμανικής και Δυτικής κοινότητας. Ο καφές έφτασε στην Ιάβα μόλις το 1706, από Ολλανδούς εμπόρους που ήθελαν να αρχίσουν να καλλιεργούν το φυτό σε ένα τροπικό κλίμα. Οι πρώτες συγκομιδές της ποικιλίας της Ιάβα ήταν μια υπέροχη έκπληξη. Ωστόσο, μια επιδημία «οξείδωσης» οδήγησε στην προτίμηση πιο ανθεκτικών ποικιλιών. Το νησί έχει μία εξαιρετικά πολύτιμη, σχεδόν θρυλική ποικιλία, την «Kopi Luwak», η οποία μπορεί να είναι εντυπωσιακά ακριβή. Επιτυγχάνεται χάρη στην πεπτική διαδικασία του Luwak, ενός μικρού θηλαστικού που αγαπά να τρέφεται με κόκκους καφέ. Τα πεπτικά ένζυμα του ζώου μειώνουν με κάποιο τρόπο την πίκρα του καφέ και του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Στην Ιάβα, ο καφές είναι επίσης μέρος μιας μυστηριώδους παράδοσης, της λατρείας του Λευκού Βούβαλου, ενός μαγικού ζώου στο οποίο προσφέρονται μπανάνες και καφές. Είναι επίσης σημαντικός σε τελετές κηδείας, όπου αποχαιρετούν τον αποθανόντα με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα πακέτο τοπικά τσιγάρα. Ο καφές χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικά ομορφιάς και ευεξίας, όπως μασάζ, απολέπιση και μάσκες προσώπου, αξιοποιώντας τις καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι συνταγές
Kopi santen
Καφές με κρέμα καρύδας
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1/2 καρύδα
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σκόνη καφέ
2/3 ποτηριού βραστό νερό
1/3 ποτηριού κρέμα καρύδας
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φοίνικα
νερό, όσο χρειαστεί
Προετοιμασία της κρέμας καρύδας

Επιλέξτε μια ώριμη, γεμάτη γάλα καρύδα, τρυπήστε μία από τις τρεις εγκοπές της και βγάλτε όλο το γάλα που περιέχει. Χρησιμοποιήστε ένα βαρύ και ανθεκτικό αντικείμενο για να ανοίξετε την εξωτερική επιφάνεια του καρπού, περιστρέφοντάς το στην παλάμη του αριστερού χεριού σας, έτσι ώστε η σάρκα του καρπού να αποκολληθεί ευκολότερα από το ξυλώδες κέλυφος. Στη συνέχεια, με ένα σταθερό χτύπημα, ανοίξτε το κέλυφος και χωρίστε το από τη σάρκα. Τρίψτε τη μισή ποσότητα της σάρκας σε ένα μπολ. Καλύψτε με την ίδια ποσότητα νερού, ανακατέψτε καλά, και, στη συνέχεια, φιλτράρετε πιέζοντας το μείγμα για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερη κρέμα καρύδας. Αφήστε το στην άκρη. Για να αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη κρέμα καρύδας, την οποία μπορείτε να βρείτε σε ασιατικά παντοπωλεία.

Προετοιμασία

Προσθέστε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού καφέ σε ένα ποτήρι και γεμίστε τα 2/3 του ποτηριού με βραστό νερό. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί. Ρίξτε την κρέμα καρύδας και σερβίρετε.

Εκδοχές

Στη Δυτική Ιάβα φτιάχνουν μια εκδοχή αρωματισμένη με μπαχαρικά, που ονομάζεται bajigur.

Kopi telur madu
Καφές με κρόκο αυγού και μέλι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού καφέ
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φοίνικα
1 κρόκος αυγού
4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
βραστό νερό
Προετοιμασία

Βάλτε τη ζάχαρη φοίνικα, τον καφέ και τον κρόκο αυγού σε ένα ποτήρι και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα υγρό αλλά κρεμώδες μείγμα. Γεμίστε με βραστό νερό και προσθέστε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρετε τον καφέ ζεστό.