Αιθιοπία
Οι πρώτοι καταναλωτές καφέ

Η Coffea Arabica προέρχεται από την Αιθιοπία, και όχι από τη Βραζιλία, όπως πιστεύεται. Οι Αιθίοπες είναι πραγματικοί γνώστες του καφέ. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και θρύλοι σχετικά με την ανακάλυψή του: ο πιο γνωστός είναι η ιστορία ενός νεαρού βοσκού, του Καλδή, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ο καφές είχε αναζωογονητικές ιδιότητες βλέποντας τα κατσίκια του να βοσκάνε τα ώριμα μούρα του φυτού του καφέ. Οι άμεσοι απόγονοι των πρώτων ποτών από καφέ ήταν οι Ορόμο, μια φυλή που ζούσε στην περιοχή Kaffa για περίπου 500 χρόνια. Οι Ορόμο εξακολουθούν να παρασκευάζουν τον καφέ με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα βρώσιμα μέρη του φυτού: τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ένα αφέψημα γνωστό ως kuti, οι φλοιοί για το hoja (ένα ρόφημα το οποίο αραιώνεται με γάλα), ενώ οι κόκκοι καβουρδίζονται ελαφρώς για την παρασκευή του bunna qela, ένα σνακ με βαθιά συμβολική σημασία, πλούσιου σε ενέργεια που περιέχει βούτυρο και αλάτι. Σε άλλα μέρη της χώρας, το buna είναι ένα πολύ γνωστό τελετουργικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαύρου καφέ. Ο καφές ψήνεται με το χέρι, αλέθεται σε ένα γουδί, και τέλος, παρασκευάζεται το αφέψημα στο jebena, ένα τυπικό κεραμικό σκεύος της Αιθιοπίας.

Οι συνταγές
Buna
Καφές Αιθιοπίας

Στην περιοχή Harar, οι Ορόμο, Λαράρι, Αμάρα και ομάδες από τη Σομαλία παρασκευάζουν τελετουργικά καφέ στο σπίτι χρησιμοποιώντας το jebena. Ο καφές αρωματίζεται επίσης και με μαύρο κάρδαμο. Σε άλλες περιοχές της χώρας, χρησιμοποιούνται άλλα μπαχαρικά, όπως η ρίζα τζίντζερ στην περιοχή Kaffa και η κανέλα κατά μήκος των συνόρων με το Σουδάν. Κάποιες μουσουλμανικές κοινότητες από την περιοχή Kaffa προτιμούν να προσθέτουν αλάτι στον καφέ τους αντί για ζάχαρη, ή να λιώνουν ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο στα φλιτζάνια τους.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ JEBENA ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ
1 λίτρο νερού
16 κουταλάκια καφέ Arabica
½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μαύρου κάρδαμου (προαιρετικό)
ζάχαρη όση θέλετε
Προετοιμασία

Ξεπλύνετε τους κόκκους πράσινου καφέ και στραγγίξτε τους καλά. Σε μια κατσαρόλα ή ένα ταψάκι, ψήστε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφο καβούρδισμα. Όταν οι κόκκοι ροδίσουν και αποκτήσουν ένα ωραίο καφέ χρώμα, βάλτε τους σε ένα πήλινο μπολ, αφήστε τους να κρυώσουν και στη συνέχεια αλέστε τους χρησιμοποιώντας μύλο ή το παραδοσιακό ξύλινο γουδί. Εν τω μεταξύ, βάλτε νερό στο jebena και τοποθετήστε το στη φωτιά ή, αν είναι δυνατόν, σε ζεστά κάρβουνα. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέστε σταδιακά τον αλεσμένο καφέ στο jebena. Προσθέστε αλεσμένα μπαχαρικά και ανακινήστε κυκλικά το δοχείο για να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά έως 15 λεπτά για να φτιάξετε έναν πιο συμπυκνωμένο καφέ. Φιλτράρετε το μείγμα σε κεραμικά φλιτζάνια και σερβίρετε.


Kuti
Πατημένα φύλλα καφέ

Αυτό το ρόφημα είναι ευρέως διαδεδομένο στις φυλές Ορόμο και στις σομαλικές φυλές στην περιοχή Harar. Παρασκευάζεται με φύλλα Coffea arabica που έχουν κοπεί από το δέντρο και έχουν στεγνώσει στον ήλιο (amertassa). Στην περιοχή Kaffa, τα πεσμένα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτού του ποτού.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 λίτρο νερό ή γάλα, ή και τα δύο σε ίσες ποσότητες
2 χούφτες φύλλων καφέ Arabica
Ζάχαρη ή αλάτι, κατά βούληση
Προετοιμασία

Ψήστε ελαφρά τα φύλλα πάνω από τη φλόγα. Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Βράστε νερό σε μια μεγάλη μεταλλική τσαγιέρα. Προσθέστε τα φύλλα και βράστε τα σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε και σερβίρετε σε φλιτζάνια.