Το έργο αυτό, το οποίο έγινε βιβλίο από το «γαστρονόμο» δημοσιογράφο Vittorio Castellani (με το ψευδώνυμο σεφ Kumalè), διερευνά τους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους ο καφές έχει προσαρμοστεί για να καλύψει τα γούστα και τις συνήθειες των πολλών διαφορετικών ανθρώπων που τον πίνουν κάθε μέρα.
Αν και σήμερα o espresso μπορεί να θεωρηθεί «η καθολική γλώσσα του καφέ, κοινή στις πέντε ηπείρους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της «τοπικές διαλέκτους» που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα: τελετουργίες, τελετές, συνήθειες και τρόπους κατανάλωσης καφέ που σχετίζονται με επιμέρους παραδόσεις» (σεφ Kumalè).