Κέντρο Εταιρικής Διαχείρισης της Lavazza

Το Aurora, έργο του Cino Zucchi Architetti, νικητή του διαγωνισμού με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, επανασχεδίασε το συγκρότημα που βρίσκεται μεταξύ των οδών via Bologna, via Pisa, via Ancona και corso Palermo για να οικοδομήσει ένα νέο και ζωτικό περιβάλλον όπου η Lavazza θα στεγάσει το νέο Κέντρο Εταιρικής Διαχείρισης της εταιρείας. Ένα κτίριο για περίπου 600 υπαλλήλους, πολύ κοντά στο βιομηχανικό κόμβο strada Settimo, σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον κόσμο για την επεξεργασία και την παραγωγή του καφέ. Επιπλέον, εγκαινιάστηκε τοInnovation Center της Lavazza , αφιερωμένο στην έρευνα και την καινοτομία.

Οι κατασκευαστικές εργασίες σχετικά με το Κέντρο Εταιρικής Διαχείρισης ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το 2017.

Το κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Εταιρικής Διαχείρισης της Lavazza έχει το ελικοειδές σχήμα ενός μεγάλου σύννεφου. Το ύψος του συγκροτήματος ποικίλει σε κάθε πλευρά, ανάλογα με τον προσανατολισμό του ήλιου και τα γύρω κτίρια: στο κέντρο του συγκροτήματος, στην πλευρά της via Ancona και της νέας αυλής, υψώνονται τρεις όροφοι, ενώ στην πλευρά που βλέπει τη largo Brescia υψώνονται έξι όροφοι.

Τα παράθυρα εναλλάσσονται από μεταλλικά πλαίσια και γυαλί διακοσμημένο με μεταξοτυπίες. Άλλα χαρακτηριστικά είναι οι κολώνες και οι μεταλλικές στρώσεις από τούβλα: ένα πλέγμα κάθετων και οριζόντιων στοιχείων, εξωτερικά από το επίπεδο των παραθύρων, που δημιουργεί ένα εφέ φωτός και σκιάς κατά την αλλαγή των εποχών και των ωρών της ημέρας, ενώ παράλληλα προστατεύει το εσωτερικό από το άμεσο φως του ήλιου.

Ένα μεγάλο γυάλινο αίθριο με κυρτή οροφή συνδέει το Κέντρο Εταιρικής Διαχείρισης με το Μουσείο της Lavazza, την αυλή, το κατάστημα και το La Centrale. Η κύρια εσωτερική σκάλα ανεβαίνει με χάρη κατά μήκος του τοίχου του κτιρίου, φτάνει στον τρίτο όροφο και καταλήγει σε μια μεγάλη βεράντα με roof garden.

Τα δύο υπόγεια δάπεδα προορίζονται για τον χώρο στάθμευσης της εταιρείας. Το ισόγειο στεγάζει τις λειτουργίες που σχετίζονται με το κοινό: δεξιώσεις, αίθουσες συνεδριάσεων και χώρους εργασίας για συμβούλους, σημεία για διάλειμμα, γυμναστήριο και το κατάστημα του μουσείου της Lavazza. Τα υπόλοιπα επίπεδα προορίζονται για γραφεία.

Η Lavazza έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους της να συμμετέχουν με προτάσεις και ιδέες προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος εργασίας που θα ανταποκρίνεται όσο γίνεται στις ανάγκες τους.

Η εσωτερική επίπλωση, που συν-σχεδιάστηκε από την Thema Progetto Group, είναι τόσο αειφόρος όσο και το υπόλοιπο κτίριο και έχει σχεδιαστεί με στόχο την ανθρώπινη άνεση, τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και την αποτελεσματική διαχείριση του χώρου.