ΠΙΣΩ
6 minuti


Lavazza Group: 2016, ένα έτος ρεκόρ

16/05/2017 • Εταιρικός

 

Lavérune, 16 Μαΐου 2017 – Ο όμιλος Lavazza παρουσίασε την ετήσια έκθεση στις 31 Δεκεμβρίου 2016, μετά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

 

Τα ενοποιημένα έσοδα, σύμφωνα με την ιταλική GAAP και με τη συμμετοχή 10 μηνών της Carte Noire, ανήλθαν σε 1,9 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή συνδέεται με την οργανική ανάπτυξη κατά 4%, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή της μέσης αγοράς, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 2%. Μια ισχυρή ώθηση προήλθε επίσης από εξαγορές τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτός από την Merrild στη Δανία και τη Lavazza στην Αυστραλία, στην ομάδα Lavazza εντάχθηκε και η Carte Noire.

Ο όμιλος σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση στις αγορές του εξωτερικού, η οποία ανερχόταν στο 60,3% του κύκλου εργασιών (πάνω από 52,8% το 2015), χάρη κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών στη Γαλλία Μετά την εξαγορά της Carte Noire, η χώρα που το 1982 αντιπροσώπευε την πρώτη διεθνή επέκταση της Lavazza, είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα μετά την Ιταλία, με 500 εργαζομένους και τζίρο που αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου σήμερα (2016).

 

 

«Το 2016 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Lavazza. Με την εξαγορά της Carte Noire, έχουμε ξεκινήσει τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης του Ομίλου με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο», δηλώνει ο Antonio Baravalle, Διευθύνων Σύμβουλος της Lavazza. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη συνολική επιτυχία της συγχώνευσης των δύο εταιρειών που απορρέουν από τις κοινές μας αξίες, από την ανταλλαγή της αριστείας και από μια έντονη συμπληρωματικότητα της λιανικής αγοράς και της κατανάλωσης εκτός σπιτιού. Το 2017, θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς την τέλεια συγχώνευση, ώστε να γίνουμε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον κόσμο του καφέ, διατηρώντας τη φήμη μας ως Premium ιταλικός παραγωγός. Με μεγαλύτερη χωρητικότητα οργανικής ανάπτυξης της αγοράς, αναμένουμε το 2020 κύκλο εργασιών 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

 

 

Τα έσοδα εκμετάλλευσης (EBIT) ανήλθαν σε 61,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34,1% σε σύγκριση με τα 46 εκατομμύρια ευρώ του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά το ποσοστό του αντίκτυπου στις πωλήσεις, το περιθώριο παραμένει ουσιαστικά ίδιο με το προηγούμενο έτος. Με την ίδια EBIT παράμετρο, το 2016 σημειώθηκε αύξηση άνω του 54% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

 

Τα κέρδη για το 2016 ανήλθαν στα 82,2 εκατ. ευρώ, αριθμός που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αποτελέσματα του 2015, καθώς τα τελευταία είχαν ενισχυθεί από υπεραξία 822,8 εκατ. ευρώ, λόγω της πώλησης των μετοχών της Keurig Green Mountain.

 

 

Η καθαρή δημοσιονομική θέση ανήλθε στα 687,5 εκατομμύρια ευρώ (1.351 εκατ. ευρώ για το 2015).

 

 

Η Lavazza έχει διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ιταλική αγορά, αυξάνοντας το μερίδιό της σε 41%, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ειδικότερα, το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και μια στρατηγική τμηματοποίηση προϊόντων για τους διάφορους τύπους πελατών επέτρεψε την εισαγωγή νέων σημαντικών καινοτομιών, σύμφωνων με τις τρέχουσες τάσεις στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο.

 

 

Με την εξαγορά της Carte Noire, η γαλλική μονάδα παραγωγής στο Lavérune εισήλθε στο βιομηχανικό σύστημα του Ομίλου Lavazza. Μαζί με τα Settimo Torinese και Gattinara στην Ιταλία, αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα παρασκευής των προϊόντων του Ομίλου Lavazza. Πραγματοποιήθηκε μια επένδυση 16 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση ολόκληρης της μονάδας, καθιστώντας την πιο σύγχρονη και ανοίγοντάς τη στις μελλοντικές εξελίξεις με hi-tech γραμμές παραγωγής.

 

 

«Είμαστε μια εταιρεία που αγαπά να μιλά για την «κληρονομιά» μας, αλλά έχουμε επίσης ένα όραμα για το μέλλον και πάθος για αριστεία. Η προσέγγιση μας αυτή επέτρεψε την ενσωμάτωση της Carte Noire και της Merrild σε χρόνο ρεκόρ», λέει ο Marco Lavazza, αντιπρόεδρος της Lavazza. «Είδαμε την εξαγορά ως εμπλουτισμό, μια αμοιβαία ευκαιρία για να συμπληρώσει η μία πλευρά την άλλη, ανοίγοντας νέες προοπτικές και κοινούς δρόμους καινοτομίας και τεχνολογίας. Έχουμε επενδύσει σε άτομα και διεργασίες για να επιτευχθεί μια ταχεία, αποτελεσματική και ικανοποιητική ενοποίηση για όλους.»

 

 

ΛΗΨΗ
ΛΗΨΗ
PDF