ΠΙΣΩ
12 minuti

17 φωτογραφικά πορτρέτα, 17 πρεσβευτές, 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: το ημερολόγιο της Lavazza γίνεται ένα καλλιτεχνικό μεγάφωνο για την «Ατζέντα 2030» για την προστασία του πλανήτη.

29 Νοεμβρίου 2017

Το ημερολόγιο της Lavazza «2030, Εσύ τι κάνεις;» παρουσιάστηκε σήμερα:
Οι Massimo Bottura, Jeremy Renner, Alexandra Cousteau, Andre Agassi and Carlo Petrini είναι μερικοί από τους 17 πρεσβευτές βιώσιμης ανάπτυξης που, στα καλλιτεχνικά πορτρέτα από τον φωτογράφο Platon, ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες, ιδρύματα και εταιρείες να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
    

 

 

Μιλάνο, 29 Νοεμβρίου 2017 – Κι εσύ, τι κάνεις; Το ερώτημα που τίθεται από το Ημερολόγιο 2018 της Lavazza είναι άμεσο και αφιλτράριστο, και έχει έντονη απήχηση στα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα αυτό μας θυμίζει ότι το 2030, η καταληκτική ημερομηνία που προσδιορίζεται από τον ΟΗΕ για τη μετατροπή του πλανήτη σε έναν κόσμο βιώσιμης ανάπτυξης, είναι προ των πυλών. Στην πραγματικότητα, το 2030 είναι ήδη εδώ με τα 17 φωτογραφικά πορτρέτα του Platon για το «2030, Εσύ τι κάνεις;»: το νέο ημερολόγιο της Lavazza είναι το πρώτο καλλιτεχνικό μεγάφωνο για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Sustainable Development Goals [SDG]) για τον πλανήτη μας. Ασχολείται με αυτούς τους στόχους μέσα από τη συγκεκριμένη δέσμευση των 17 πρεσβευτών βιωσιμότητας, άνδρες και γυναίκες που είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν τα υπολείμματα τροφών σε ένα γεύμα για τους φτωχότερους που ζουν ανάμεσά μας και ένα πλαστικό μπουκάλι σε μια κοινόχρηστη πηγή φωτός, να εκπαιδεύσουν παιδιά, μειονεκτούντες νέους και περιθωριοποιημένες γυναίκες στην εργασία, να προστατεύσουν τη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να αγωνιστούν για μια οικονομία που βασίζεται στη φύση και τη ζωή. 

 


 Εσύ τι κάνεις; Από τον σεφ Massimo Bottura έως τον Αμερικανό ηθοποιό Jeremy Renner. Από τη δικηγόρο σε θέματα νερού Alexandra Cousteau έως τον ιδρυτή του «Slow Food» Carlo Petrini. Από τον πρωταθλητή του τένις Andre Agassi  και τον Jeffrey Sachs, διευθυντή του δικτύου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έως τον ιδρυτή της γαλάζιας οικονομίας Gunter Pauli και τον συν-ιδρυτή της Rainforest Alliance Daniel Katz. Οι 17 φωτογραφίες του Platon είναι πορτρέτα που διεισδύουν βαθιά μέσα στην ψυχή των 17 πρωταγωνιστών και όλων μας, παρουσιάζοντάς μας μια αναπόφευκτη ερώτηση «2030, Εσύ τι κάνεις;» και υπενθυμίζοντάς μας πόσο κοντά είναι το 2030, ενώ ο δρόμος προς τους 17 στόχους εξακολουθεί να είναι ανηφορικός. Έτσι, το ημερολόγιο του 2018 της Lavazza, που είναι ένα δημιουργικό έργο του πρακτορείου Armando Testa, είναι ένα κάλεσμα για αγώνα, πρώτα από όλα ατομικό και στη συνέχεια συλλογικό. 

 

«Το ερώτημα πίσω από τον τίτλο του ημερολογίου του 2018 της Lavazza είναι άμεσο και σκόπιμα προκλητικό. Εσύ τι κάνεις; Όλοι μας, πολίτες, επιχειρήσεις, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί, καλούνται να απαντήσουν και να δεσμευθούν να κάνουν τη διαφορά. Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι μεν ο τρόπος προστασίας του πλανήτη, αλλά το 2030 είναι ακόμα πιο κοντά και συνεπώς είναι πιο επείγον από ποτέ να ενεργοποιηθεί μια ενάρετη ώθηση εντός όλων μας, λέει η Francesca Lavazza, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και να τους ερμηνεύσουμε για πρώτη φορά με καλλιτεχνικό τρόπο μέσω του Platon, που είναι η αυθεντία της σύγχρονης φωτογραφίας. Θέλουμε να διαδώσουμε αυτήν την καθολική δέσμευση για το 2030, να διαδώσουμε και να γνωστοποιήσουμε τα θέματα αυτά και τους πρωταγωνιστές τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε τους ανθρώπους, κυρίως τους νέους, να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στο μέλλον. Θέλουμε να είμαστε οι ιδρυτές μιας θετικής επανάστασης, να εμπνεύσουν και να αφυπνίσουν την κοινή λογική, να είμαστε οι πρεσβευτές της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στον κόσμο».

 

Η αληθινή έμπνευση πίσω από το ημερολόγιο της Lavazza «2030, Εσύ τι κάνεις;» είναι ο Jeffrey Sachs. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Sachs είναι ένας από τους πρεσβευτές βιωσιμότητας που αποτυπώνεται από τον Platon, ερμηνεύοντας, μαζί με τη σύζυγό του Sonia, τον στόχο με αριθμό 17: Σύμπραξη για στόχους. «Και τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, λέει ο Sachs, υιοθέτησαν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2015, για να κατευθύνουν τον κόσμο μακριά από τους αυξανόμενους κινδύνους καταστροφής του περιβάλλοντος και προς ένα μέλλον με ευημερία, υγεία, εκπαίδευση και ειρήνη. Τώρα, μετά από 2 χρόνια, απέχουμε ακόμα πολύ από αυτούς τους 17 Στόχους, που είναι σίγουρα φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί μέχρι το 2030: το κλειδί είναι η παγκόσμια συνεργασία, μια βασική αρχή που αφορά όλους μας, όχι μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά και τους ιδιώτες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και άλλα μέρη της κοινωνίας των πολιτών. Το ημερολόγιο της Lavazza γιορτάζει αυτήν την παγκόσμια δέσμευση και μας θυμίζει τι διακυβεύεται. Η ελπίδα και η πίστη μου είναι ότι μπορεί να εμπνεύσει και πολλούς άλλους και να αγκαλιάσουν την αιτία της αειφόρου ανάπτυξης».

17 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

Εσύ τι κάνεις; Το αμφιλεγόμενο ερώτημα στο επίκεντρο του ημερολογίου του 2018 της Lavazza χτυπά κατευθείαν στο στόχο και διαπερνά τη συνείδησή σας, άβολα και αφιλτράριστα, χάρη στον επαναστατικό στόχο του ελληνικής καταγωγής Βρετανού φωτογράφου και αφηγητή ιστοριών, Platon. Θεωρείται παγκοσμίως ως ο «φωτογράφος των ισχυρών», έχοντας απεικονίσει και αιχμαλωτίσει την ψυχή και την ανθρωπιά των πλέον σημαινόντων ηγετών του κόσμου, επιχειρηματικών γιγάντων και ινδαλμάτων του επιχειρηματικού κόσμου. «Με το ημερολόγιο της Lavazza «2030, Εσύ τι κάνεις;» θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή, λέει ο Platon, σε μια νέα ομάδα πολιτιστικών ηρώων, δίνοντάς τους όλη τη δύναμη που τους αξίζει. Με το έργο αυτό επεδίωξα, υπό την ιδιότητά μου ως πολιτιστικός προβοκάτορας, να πυροδοτήσω μια έντιμη συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που πρέπει να καθοδηγούν τη συνείδησή μας, και για τη σημασία της θετικής ηγεσίας. Επειδή εδώ δεν υπάρχει καμία αρνητικότητα και δεν προσάπτεται καμία κατηγορία. Υπάρχει μόνο ενέργεια και πάθος: πρόκειται λοιπόν για μια θετική επανάσταση. Αυτές είναι οι 17 εκπληκτικές ιστορίες, που μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να γίνουν η κινητήριος δύναμη για μια κοινότητα υπεύθυνων πολιτών παγκοσμίως, που θα παρακινούνται από συμπόνοια και ένα βαθύ πνεύμα προσφοράς υπηρεσιών στους άλλους».

 

Δίνοντας ένα πρόσωπο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και διηγούμενοι την ιστορία ενός παραδείγματος ή μιας πηγής έμπνευσης για κάθε Στόχο: αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που η Lavazza αποφάσισε να αναλάβει με τον Platon υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Armando Testa. «Μετά από τρία χρόνια καθορισμού των Υπερασπιστών της Γης, οι σύγχρονες ήρωες που ασχολούνται με τη σίτιση του πλανήτη με ένα δίκαιο και βιώσιμο τρόπο στην Αφρική, Λατινική Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία, η σπουδαία καλλιτεχνική φωτογραφία γίνεται ο εκπρόσωπος του επείγοντα χαρακτήρα μιας καθολικής κοινωνικής δέσμευσης, την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Μετά τους Newton, Annie Leibovitz, LaChapelle, Steve McCurry και πολλές άλλες αυθεντίες της σύγχρονης φωτογραφίας, έχουμε εντοπίσει στην ευαισθησία του Platon, έναν αφηγητή ιστοριών και πολύ καλό γνώστη της ανθρώπινης ψυχής, τον τέλειο διερμηνέα για να απεικονίσει καλλιτεχνικά τους 17 SDG. Η 26η έκδοση του ημερολογίου της Lavazza σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του, μετά από 16 χρόνια, στο μαύρο και το άσπρο: μια θεραπεία μέσω της οποίας ο στόχος του Platon γίνεται μοντέρνος. Ένα άμεσο και απέριττο στιλ που μας δείχνει τους πρωταγωνιστές με τον πιο αυθεντικό δυνατό τρόπο. Το μαύρο και το άσπρο προωθούν την αντανάκλαση, τη βαθιά ενδοσκόπηση και είναι ιδανικά για ένα καθολικό θέμα όπως η δέσμευση για τη διάσωση του πλανήτη», προσθέτει η Michele Mariani, Executive Creative Director στην Armando Testa.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

Η Lavazza, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επικοινωνίας, θα δώσει την απαραίτητη προβολή σε ορισμένους πρεσβευτές βιωσιμότητας όπως οι Jeffrey και Sonia Sachs, Carlo Petrini, Alexandra Cousteau, Massimo Bottura και Andre Agassi μέσω μίας τηλεοπτικής καμπάνιας με 5 βίντεο. Επιπλέον, το ημερολόγιο του 2018 της Lavazza (διαθέσιμο στο διαδίκτυο στο Calendar.Lavazza.com) καλεί τους πολίτες, τους εκπροσώπους των θεσμών, τις εταιρείες και όλα τα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών να συνειδητοποιήσουν και να ενισχύσουν τη διάδοση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ μέχρι το 2030. Από σήμερα, χάρη επίσης στη συνεργασία με την ASviS, μπορείτε να γίνετε πρεσβευτής βιωσιμότητας και να συμβάλετε στη «μετάδοση» της ευθύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με hashtag #2030whatareUdoing

 

 

2030, ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ;

 

#2030whatareUdoing @Lavazza

ΛΗΨΗ
ΛΗΨΗ
PDF