Η καφετιέρα moka είναι ένας παρασκευαστής καφέ πίεσης που σχεδιάστηκε από τον Alfonso Bialetti το 1933. Το 1979, η Lavazza λάνσαρε την Carmencita, εμπνευσμένη από τον ίδιο χαρακτήρα των διαφημιστικών εκστρατειών της δεκαετίας του ‘60 και σχεδιασμένη από τον Marco Zanuso. Στο φλιτζάνι, η καφετιέρα moka παρέχει καφέ με ζωντανή γεύση, μεσαίο σώμα και έντονο άρωμα.
Η προέλευση αυτής της θεαματικής καφετιέρας μπορεί να εντοπιστεί κάπου μεταξύ του 19ου αιώνα στη Γερμανία και στις αρχές του 20ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά ήταν κατασκευασμένη από γυαλί και ήταν πολύ αργή - ο καφές ξεκινούσε με μια ελεγχόμενη έγχυση την οποία ακολουθούσε η διήθησή του στους δύο θαλάμους του σιφονιού. Η προετοιμασία έχει ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικά καθαρό και απαλό καφέ.
Πρόκειται για έναν παρασκευαστή καφέ με φίλτρο που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό Peter Schlumbohm το 1941. Ο εκλεπτυσμένος και μινιμαλιστικός σχεδιασμός του, εμπνευσμένος σαφώς από τα χημικά γυαλικά, εκτέθηκε στο MoMA στη Νέα Υόρκη. Σας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσετε έναν χειροκίνητο καφέ φίλτρου σε επαρκή ποσότητα για περισσότερα από ένα φλιτζάνια. Η τεχνική και το προϊόν δίνουν ζωή σε ένα κομψό φλιτζάνι με υψηλή αρωματική πολυπλοκότητα.
Αυτό είναι το σύστημα καφέ φίλτρου «από το φλιτζάνι» που εφευρέθηκε στη Γερμανία από την Melitta Bentz το 1908. Ένα ειδικό χάρτινο φίλτρο τοποθετείται στο κωνικό και διάτρητο φλιτζάνι. Και τα δύο έχουν κωνικό σχήμα με γωνία 60 μοίρες, εξ ου και το όνομα. Αυτό το σύστημα σάς επιτρέπει να προετοιμάσετε γρήγορα ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου και να απολαύσετε πλήρως το άρωμα του φρέσκου καφέ.
Ο παρασκευαστής καφέ με έμβολο εφευρέθηκε στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Η Γαλλική πρέσα φτιάχνει καφέ προσθέτοντας ζεστό νερό και στη συνέχεια πιέζοντας το έμβολο προς τα κάτω για να διαχωριστεί το κατακάθι από τον καφέ. Ο καφές που παράγεται είναι αρωματικός και με γεμάτο σώμα.
Ο κρύος καφές εξάγεται από την Ινδονησία. Ολλανδοί έμποροι τον έφεραν στην Ευρώπη από την Ιαπωνία και έχει γίνει ένα πραγματικό προϊόν λατρείας τα τελευταία δέκα χρόνια. Εξάγεται με βραδεία παρασκευή και προσφέρει έναν απαλό και αρωματικό καφέ χωρίς οξύτητα ή πικρές νότες.