Slow food
Η μαγεία του μετασχηματισμού.
Από το σιφόνι του καφέ στην καφετιέρα chemex έως τον cold brew και από την έγχυση στην καφετιέρα με έμβολο, χωρίς να ξεχνάμε την καφετιέρα moka που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά, ο espresso είναι σίγουρα η παραδοσιακή έκφραση του καφέ και θα σας πούμε γιατί δεν είναι ο μόνος.
Καφετιέρα moka
Καφετιέρα moka
Το αδιαμφισβήτητο ιταλικό έμβλημα

Η καφετιέρα moka είναι ένας παρασκευαστής καφέ πίεσης που σχεδιάστηκε από τον Alfonso Bialetti το 1933. Το 1979, η Lavazza λάνσαρε την Carmencita, εμπνευσμένη από τον ίδιο χαρακτήρα των διαφημιστικών εκστρατειών της δεκαετίας του ‘60 και σχεδιασμένη από τον Marco Zanuso. Στο φλιτζάνι, η καφετιέρα moka παρέχει καφέ με ζωντανή γεύση, μεσαίο σώμα και έντονο άρωμα.

Σιφόνι – Κενό αέρος
Σιφόνι – Κενό αέρος
Καφές που είναι και χάρμα οφθαλμών

Η προέλευση αυτής της θεαματικής καφετιέρας μπορεί να εντοπιστεί κάπου μεταξύ του 19ου αιώνα στη Γερμανία και στις αρχές του 20ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά ήταν κατασκευασμένη από γυαλί και ήταν πολύ αργή - ο καφές ξεκινούσε με μια ελεγχόμενη έγχυση την οποία ακολουθούσε η διήθησή του στους δύο θαλάμους του σιφονιού. Η προετοιμασία έχει ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικά καθαρό και απαλό καφέ.

Καφετιέρα chemex
Καφετιέρα chemex
Ο παρασκευαστής καφέ που έχει κατακτήσει το MoMa

Πρόκειται για έναν παρασκευαστή καφέ με φίλτρο που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό Peter Schlumbohm το 1941. Ο εκλεπτυσμένος και μινιμαλιστικός σχεδιασμός του, εμπνευσμένος σαφώς από τα χημικά γυαλικά, εκτέθηκε στο MoMA στη Νέα Υόρκη. Σας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσετε έναν χειροκίνητο καφέ φίλτρου σε επαρκή ποσότητα για περισσότερα από ένα φλιτζάνια. Η τεχνική και το προϊόν δίνουν ζωή σε ένα κομψό φλιτζάνι με υψηλή αρωματική πολυπλοκότητα.

Pour-Over – V 60
Pour-Over – V 60
Καφές, φίλτρο και γεωμετρία

Αυτό είναι το σύστημα καφέ φίλτρου «από το φλιτζάνι» που εφευρέθηκε στη Γερμανία από την Melitta Bentz το 1908. Ένα ειδικό χάρτινο φίλτρο τοποθετείται στο κωνικό και διάτρητο φλιτζάνι. Και τα δύο έχουν κωνικό σχήμα με γωνία 60 μοίρες, εξ ου και το όνομα. Αυτό το σύστημα σάς επιτρέπει να προετοιμάσετε γρήγορα ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου και να απολαύσετε πλήρως το άρωμα του φρέσκου καφέ.

Γαλλική Πρέσα (French press)
Γαλλική Πρέσα (French press)
Η σωστή επιλογή για μια πλούσια γεύση καφέ

Ο παρασκευαστής καφέ με έμβολο εφευρέθηκε στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Η Γαλλική πρέσα φτιάχνει καφέ προσθέτοντας ζεστό νερό και στη συνέχεια πιέζοντας το έμβολο προς τα κάτω για να διαχωριστεί το κατακάθι από τον καφέ. Ο καφές που παράγεται είναι αρωματικός και με γεμάτο σώμα.

Cold Brew
Cold Brew
Το μυστικό για έναν ποιοτικό κρύο καφέ

Ο κρύος καφές εξάγεται από την Ινδονησία. Ολλανδοί έμποροι τον έφεραν στην Ευρώπη από την Ιαπωνία και έχει γίνει ένα πραγματικό προϊόν λατρείας τα τελευταία δέκα χρόνια. Εξάγεται με βραδεία παρασκευή και προσφέρει έναν απαλό και αρωματικό καφέ χωρίς οξύτητα ή πικρές νότες.