Massimo Bottura

«Το μεγαλύτερο ταλέντο που έχουμε εμείς οι Ιταλοί είναι ότι γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε το παράλογο».

Massimo Bottura

Μπορείτε να βρείτε τον καφέ μας σε αυτά τα εστιατόρια:

Osteria Francescana και Franceschetta58 (Modena)

Η διαδρομή που οδήγησε τον Massimo Bottura στην αναγνώρισή του ως μίας από τις πιο σημαντικές δημιουργικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης μαγειρικής σκηνής άρχισε το 1986, στην εξοχή γύρω από τη Modena, με το άνοιγμα της Trattoria del Campazzo. Εκεί, ο Bottura εκπαιδεύτηκε από δύο σημαντικούς μέντορες: τη rezdora (βασίλισσα των ζυμαρικών) Lidia Cristoni και τον Georges Cogny, θρυλική φυσιογνωμία στην κλασική γαλλική κουζίνα.

 

Το 1994, ο Bottura πούλησε την Trattoria del Campazzo για να φύγει για το Μόντε Κάρλο ώστε να εργαστεί με τον Alain Ducasse στο Louis XV, όπου όχι μόνο θα παγίωνε τη γνώση τεχνικών, αλλά θα μάθαινε επίσης την αξία της συνεργασίας με βιοτέχνες, παραγωγούς, κτηνοτρόφους και αγρότες. Έχοντας στη φαρέτρα του αυτήν την εμπειρία, επέστρεψε στην Ιταλία όπου, το 1995, ανέλαβε το Osteria Francescana.

Massimo Bottura για το Ημερολόγιο Lavazza του 2018

Για να καταπολεμήσει τα απόβλητα, ο Massimo Bottura ίδρυσε το Food For Soul: καντίνες όπου οι σεφ μεταμορφώνουν τα υπόλοιπα φαγητών σε υγιή γεύματα για εκείνους που τα έχουν ανάγκη παγκοσμίως. 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ο σεφ ασχολήθηκε επίσης με την πρόκληση της πληροφόρησης της γαστρονομικής κοινότητας για τα σύγχρονα προβλήματα όπως τα απόβλητα τροφίμων και την κοινωνική απομόνωση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Milan Expo 2015 ο Massimo παρουσίασε το Refettorio Ambrosiano, μια κοινοτική καντίνα σε ένα εγκαταλειμμένο παλαιό θέατρο στην περιοχή Greco της πόλης, όπου σεφ από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να μετασχηματίσουν το πλεόνασμα τροφίμων της έκθεσης στα θρεπτικά, υγιή γεύματα για εκείνους που τα χρειάζονται.

Μετά από την επιτυχία αυτής της δραστηριότητας, ο Massimo και η σύζυγός του Lara Gilmore ίδρυσαν τη μη κερδοσκοπική ένωση Food for Soul το 2016, με στόχο να εμπλέξουν όλο και περισσότερο τις κοινότητες στην καταπολέμηση ενάντια στα απόβλητα τροφίμων και την κοινωνική απομόνωση. Από τότε, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα έχει οργανώσει πέντε πρωτοβουλίες που είναι ακόμα ενεργές σε ολόκληρο τον κόσμο: το Refettorio Gastromotiva στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Refettorio Felix στο Λονδίνο, το Social Tables στη Μπολόνια και τη Μοντένα και το Refettorio Paris στο Παρίσι.

 

immagine_bottura_01
immagine_bottura_02

Εκτός από την εκ νέου εικονοκλαστική ερμηνεία της ιταλικής κουζίνας που προβάλλεται στο Osteria Francescana, ο Massimo Bottura προσφέρει τη ζωηρή ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου πανδοχείου στο δεύτερο εστιατόριό του, Franceschetta58. Το πάθος και η ακατάπαυστη αναζήτηση κορυφαίων ποιοτικά συστατικών οδήγησαν τον σεφ στη δημιουργία της Villa Manodori, μιας σειράς βαλσαμικών ξυδιών PGI και εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, που μπορεί κανείς να τα αγοράσει στα καλύτερα gourmet καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Στις 6 Φεβρουαρίου 2017, ο Massimo Bottura έλαβε το υψηλού κύρους τιμητικό πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Ο κοσμήτορας, Francesco Ubertini, άρχισε την ομιλία του με την παρατήρηση: «Το έργο του Massimo Bottura έχει επεκταθεί στους τομείς των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας και αντιπροσωπεύει ένα λαμπρό παράδειγμα προώθησης του ιταλικού πολιτισμού και των ιταλικών προϊόντων». Ήταν το πρώτο τιμητικό πτυχίο που δόθηκε σε σεφ στην ιστορία του πανεπιστημίου. Αυτό ακολουθήθηκε από την απονομή ενός τιμητικού διπλώματος από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Carrara στις 23 Απριλίου 2018.

Osteria Francescana

Το Osteria Francescana είναι ένας φόρος τιμής σε αυτά που κάνουν τον Massimo Bottura να παθιάζεται, ένα μέρος όπου η σύγχρονη τέχνη ενεργεί ως έμπνευση, οδηγός και μούσα για μια εντελώς ιταλική κουζίνα με τρία αστέρια Michelin.

Οι άλλοι σεφ