Loretta Fanella

Γεννημένη το 1980 στο Fiuggi της περιοχής του Λάτσιο, η Loretta Fanella ήθελε αρχικά να γίνει στυλίστρια.

 

Ήταν σχεδόν τυχαίο που κατέληξε στη σχολή catering της πόλης της. Εκεί συνειδητοποίησε ότι η αγάπη της για το σχέδιο και τις διαφορετικές μορφές θα μπορούσε να εκφραστεί και μέσω της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

 

Το 1999, μια μαθητεία στο εστιατόριο Antica του σεφ Fabio Tacchella μετατράπηκε στην πρώτη της δουλειά ως Επικεφαλής Ορεκτικών και Ειδών Ζαχαροπλαστικής.    

Το 2001, ο Carlo Cracco της πρόσφερε τη θέση της σεφ στο τμήμα ζαχαροπλαστικής του εστιατορίου του στο Μιλάνο, Cracco Peck. Αργότερα, η Loretta μετακόμισε στην Κόστα Μπράβα για ένα επαγγελματικό σεμινάριο εργασίας ενός μήνα.

Μετά από μόλις δύο εβδομάδες, ο Ferran και ο Albert Adrià την έπεισαν να παραμείνει στο εστιατόριό τους elBulli για τρία χρόνια. Εκεί, η Loretta Fanella ονειρεύτηκε και πειραματίστηκε, αλλάζοντας εξ ολοκλήρου τη μορφή όλων των παραδοσιακών επιδορπίων.

 

Το 2006 επέστρεψε στην Ιταλία, αποφασισμένη να φέρει στη χερσόνησό της την καινοτομία που η ίδια ξεκίνησε στην Ισπανία. Τον Νοέμβριο επέλεξε το Enoteca Pinchiorri στη Φλωρεντία: μέσα σε έναν χρόνο, το εστιατόριο άλλαξε εντελώς μορφή και η Loretta επιλέχτηκε ως η καλύτερη σεφ ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία από τον οδηγό του Paolo Marchi.


Από το 2008 έχει αφιερωθεί στην κατάρτιση των επαγγελματιών του τομέα, καθώς επίσης και τη διαχείριση των μενού επιδορπίων για διάφορα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το 2010, εκδόθηκε το βιβλίο Oltre (Κάτι παραπάνω), μια συλλογή 36 συνταγών που φέρουν την υπογραφή της Loretta Fanella.

 

Είναι Brand Ambassador της Lavazza από το 2014 και μέχρι το τέλος του 2015 είχε αποκτήσει ένα αστέρι Michelin.

Το 2016, το Ristorante Borgo SAN Jacopo, του οποίου το μενού επιδορπίων φέρει το όνομα της Loretta, αποκόμισε άλλο ένα αστέρι.

Οι άλλοι σεφ