Ernst Knam

Γεννημένος στη Γερμανία το 1963 αλλά Μιλανέζος από υιοθεσία, ο Ernst Knam είναι γνωστός σε όλους ως ο βασιλιάς της σοκολάτας. Ήρθε στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις (και τα εστιατόριά τους με αστέρια Michelin). Διετέλεσε μαθητής του Gualtiero Marchesi πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση και αναπτύξει την τέχνη του, καταλήγοντας ένας από τους κορυφαίους σεφ ζαχαροπλαστικής, τόσο στο Μιλάνο όσο και στον κόσμο.

 

Το 1992 που άνοιξε το, σήμερα, θρυλικό του ζαχαροπλαστείο στη διεύθυνση 10 Via Anfossi στο Μιλάνο, η αριστοτεχνία του αναδείχθηκε αμέσως χάρη στην κομψότητα και τους ασυνήθιστους συνδυασμούς. Οι δημιουργίες του σέβονται την εποχιακή φύση των τροφίμων και οι ερμηνείες που δημιουργεί με σοκολάτα, καρυκεύματα και φρούτα κάνουν τα γλυκά του χαρακτηριστικά.

Η μακρόχρονη γοητεία που του ασκούσε ο κόσμος της δημιουργικότητας σε κάθε έκφανσή του τον οδήγησε σε δημιουργίες που είναι συχνά αποτέλεσμα επιρροών και συνδυασμών από τον κόσμο του σχεδίου, της μόδας, της αρχιτεκτονικής και των τεχνών. Ο Knam ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του catering για διάφορους στυλίστες, από τον John Richmond μέχρι τον Cesare Paciotti, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων μόδας, αντλώντας την έμπνευσή του από τα υφάσματα, τα χρώματα και τα αξεσουάρ και συνδυάζοντάς τη με μορφές και γεύσεις. Έχει συνεργαστεί επίσης με πολυάριθμους καλλιτέχνες και σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Lorenzo Palmeri, με τον οποίο δημιούργησε το Home (is where I want to be), μια πραλίνα σοκολάτας που φτιάχτηκε αποκλειστικά για την έκθεση Expo 2015.

 

Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ernst Knam είναι ο μοναδικός σεφ ζαχαροπλαστικής που έχει οριστεί Expo Ambassador, συμμετέχοντας σε μια ανώτερη ομάδα ενός διεθνούς δικτύου διαμορφωτών κοινής γνώμης, που είναι έτοιμη να εκφράσει τις αρχές που σχετίζονται με το βασικό θέμα της Παγκόσμιας Έκθεσης: Feed the Planet, Energy for Life.

Όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η διασημότητά του αυξήθηκε με τη δημιουργία του δικού του τηλεοπτικού προγράμματος, του «Il re del cioccolato» (Ο Βασιλιάς της Σοκολάτας), στο οποίο τον παρακολουθούμε να εργάζεται σκληρά προσφέροντας απόλαυση και εκπλήσσοντας τους πελάτες του, που περιλαμβάνουν και ορισμένους διάσημους.

Είναι επίσης κριτής σε δύο ριάλιτι προγράμματα, ξεκινώντας το 2013 με το «Bake Off Italia» και, από το 2015, το «Junior Bake Off Italia», ενώ το 2015 ήταν επίσης πρωταγωνιστής στην εκπομπή Che Diavolo di Pasticceria! (Το Απόλυτο Ζαχαροπλαστείο!), στο οποίο προσέφερε συμβουλές βελτίωσης σε ζαχαροπλαστεία που αντιμετώπιζαν δυσκολίες σε ολόκληρη την Ιταλία.

 

Ο Ernst Knam έχει λάβει πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις που περιλαμβάνουν: πρώτο βραβείο στην κατηγορία Pastry του Toque d’Or της Λουκέρνης το 1988 και το 1990, τρίτη θέση στην κατηγορία σεφ of the Year του Toque d’Or της Λουκέρνης το 1994 και τη διάκριση Italy’s Best Pastry Shop of the Year το 2004 στις Βρυξέλλες. Ξεπερνώντας κάθε όριο στην κουζίνα, όπως συνηθίζει, κέρδισε το Ιταλικό Πρωτάθλημα Σάντουιτς στο Rimini, το grand finale στο Cancun και το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Λυών το 2005. Επιπλέον, ανακυρήχθηκε Italian Champion of Chocolate 2009/2010, Italian Champion of Finger Food το 2011 και World Champion of Ice Cream στο World Ice Cream Cup το 2012 ως αρχηγός της ιταλικής ομάδας και γλύπτης σοκολάτας.

 

Μέχρι σήμερα ο σεφ Knam έχει δημοσιεύσει 19 βιβλία, τα οποία αφορούν τόσο τη ζαχαροπλαστική όσο και τη συνολική μαγειρική. Η τελευταία έκδοση του σεφ είναι το «La Versione di Knam — Il Giro d’Italia in 80 dolci» (Η Εκδοχή του Knam — Ο γύρος της Ιταλίας με 80 επιδόρπια), που εκδόθηκε από την Giunti. 

Οι άλλοι σεφ