Τα καλύτερα χαρμάνια περιλαμβάνουν έως και έξι διαφορετικά είδη καφέ (που ονομάζονται «ποικιλίες») και μπορεί να είναι 100% Arabica, γλυκά και αρωματικά, ή μια μείξη καφέ Arabica και Robusta για έντονη, πλούσια γεύση.
Ο «washed» Arabica είναι πιο εκλεπτυσμένος και πιο όξινος καφές από τον «unwashed» Arabica που είναι πιο γλυκός και ισορροπημένος, ενώ ο «washed» Robusta έχει μια πιο ραφινάτη γεύση από ό,τι ο «unwashed».
Η γεύση του χαρμανιού εξαρτάται, επίσης, από την προέλευση των ποικιλιών: όταν επικρατούν ποικιλίες με προέλευση τη Βραζιλία η γεύση είναι πιο γεμάτη και σοκολατένια, ενώ οι ποικιλίες από την κεντρική Αμερική χαρίζουν πιο αρωματικά και ανάλαφρα χαρμάνια.