ΠΙΣΩ
1 minuto
TheCoffeeBook

Κ όπως «Κρέμα»

Είναι η εικόνα που διακρίνει τον espresso από τις άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ και το πάχος της πρέπει να είναι περίπου 3 mm, ίσο με το 10% του συνολικού όγκου (25-30 ml).

 

Όταν εξετάζει οπτικά κάποιος ένα φλιτζάνι καφέ, τα στοιχεία που αναδεικνύουν την ποιότητα του μίγματος και της προετοιμασίας είναι το χρώμα της κρέμας (απόχρωση και ένταση), η σύστασή της (πυκνότητα και ποιότητα) και η ανθεκτικότητα (το χρονικό διάστημα που παραμένει σταθερή πριν σπάσει).

 

Το χρώμα της προέρχεται από την καραμελοποίηση των σακχάρων κατά τη διαδικασία καβουρδίσματος, ενώ η σύσταση και η ανθεκτικότητα προέρχονται από την γαλακτωματοποίηση των πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τα υψηλού μοριακού βάρους σάκχαρα, τα λίπη και άλλα κολλοειδή.

 

Συγκεκριμένα, η κρέμα είναι το αποτέλεσμα της γαλακτωματοποίησης μεταξύ του αερίου (CO2) και των ελαίων που συμβαίνει στο εσωτερικό του δοχείου κατά το στάδιο της εκχύλισης, με τη βοήθεια της υψηλής πίεσης. Στην ουσία, σε αυτό το στάδιο οι περιστροφικές κινήσεις του αέρα και του νερού πραγματοποιούνται σε θερμοκρασία 88°-95°C και σε πίεση περίπου 9 atm που, διαμέσου της προηγουμένως πιεσμένης ποσότητας καφέ στο δοχείο, δημιουργούν τη χαρακτηριστική κρέμα espresso στο φλιτζάνι.

C-come-creama-lancio-03
C-come-crema-lancio-02

Ένας καλός espresso, παρασκευασμένος από 100% χαρμάνι Arabica, χαρακτηρίζεται από μια συμπαγή και επίμονη κρέμα, με έντονο χρώμα φουντουκιού και κοκκινωπές και ανοιχτόχρωμες αντανακλάσεις.

 

Μίγματα που περιέχουν επίσης ποσοστά ποιότητας Robusta, που είναι λιγότερο πλούσια σε έλαια, θα έχουν μια πιο σκούρα και ογκώδη κρέμα με λιγότερες ανοιχτόχρωμες αντανακλάσεις. 

 

Η κρέμα μπεζ απόχρωσης που αναφέραμε παραπάνω αποτελεί ένδειξη της σωστής σύστασης του καφέ, ενώ οι σκούροι τόνοι και αντανακλάσεις στο χρώμα του μαονιού είναι χαρακτηριστικά ενός espresso που έχει υποστεί υπερβολική εκχύλιση.

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ για τον Καφέ

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Γ όπως «Γεύση»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Χ για το Χαρμάνι

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε για το espresso

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ για το καβούρδισμα

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
R για τον Robusta

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Α για την Άλεση

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ