ΠΙΣΩ
Coffee Study Program

Καφές από καρδιάς

Οι σπουδαστές του Προγράμματος Μελέτης του Καφέ ξεκινούν ένα ταξίδι που τους οδηγεί στις φυτείες καφέ της Δομινικανής Δημοκρατίας. Για την Kanika και τους φίλους της, αυτό το ταξίδι ξεκινά από το Τορίνο, το σπίτι της Lavazza. 

Στα 24 της, η Kanika Joshi δεν είχε φτιάξει ποτέ καφέ σε μηχανή espresso. Και σίγουρα ποτέ στην πρωτεύουσα του ιταλικού καφέ, το Τορίνο.


Είχε, λοιπόν, την ευκαιρία να το προσπαθήσει, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει ένα αποκαλυπτικό ταξίδι που θα οδηγούσε εκείνη και τους τρεις συμφοιτητές της στο Πρόγραμμα Μελέτης του Καφέ στην καρδιά των φυτειών καφέ της Δομινικανής Δημοκρατίας και τις κοινότητές τους.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό το ταξίδι ήταν «ανάποδο»: από την απόλαυση του καφέ στους δρόμους του Τορίνο, στον τόπο προέλευσής του στις φυτείες της Καραϊβικής.

Εκεί, στη γενέτειρα της Lavazza, η εμπειρία του καφέ έχει τη δική της μοναδική ποιότητα, λέει η Kanika.

«Η κουλτούρα του καφέ στο Τορίνο είναι ξεχωριστή. Εδώ, οι άνθρωποι απολαμβάνουν κάθε στιγμή της εμπειρίας του καφέ και δεν τον χρησιμοποιούν απλά ως μια ένεση ενέργειας.»

Προτού σερβιριστεί στα εμβληματικά ιταλικά φλιτζάνια για espresso ή τον απολαύσουν στα μπαρ σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καφές αποτελεί το αντικείμενο ακούραστης δημιουργικής εργασίας και δεξιοτεχνίας. Αυτό έμαθε η Kanika στο Lavazza Training Centre, ένα πραγματικό πανεπιστήμιο για τον καφέ (και, παρεμπιπτόντως, τον τόπο όπου η Kanika έφτιαξε τον πρώτο της καφέ σε μηχανή espresso!).

Αλλά ο καφές είναι, και πρέπει να είναι, κάτι παραπάνω από ένα απλό προϊόν. Σε κάθε βήμα του κύκλου του, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, ο καφές αγγίζει τις ζωές ανθρώπων και κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γι' αυτό η ΕΚΕ (εταιρική κοινωνική ευθύνη) είναι μια βασική αξία στην οποία πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι επωνυμίες καφέ. Ισότητα των φύλων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, δίκαιες αμοιβές, αειφορία: όλα αυτά και ακόμη περισσότερα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των κοινοτήτων που παράγουν καφέ.

Η Kanika εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι, μέσω του Ιδρύματός της, η Lavazza υποστηρίζει τους παραγωγούς καφέ με εργαλεία, επενδύσεις και κατάρτιση, ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν επιχειρηματικοί εταίροι. Αυτό, πιστεύει, είναι η προσέγγιση που χρειάζεται ο κόσμος.

img_02-csp-kanika
img_03-csp-kanika
«Η Lavazza δεν επενδύει απλά χρήματα. Επενδύει και καρδιά σε αυτό που κάνει.»

Ο χρόνος παραμονής των σπουδαστών στο Τορίνο έφτασε γρήγορα στο τέλος του. Επόμενη στάση η Καραϊβική.

 

 

 

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Οι Earth Defenders: Πίσω από τον φακό των υπερασπιστών της γης

Coffee Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Anayibe, ένα Βιβλίο ανάμεσα σε Κόκκους Καφέ

40 hands

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Η καμπάνια «Born Social»

Coffe Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Coffee Culture

Manifesto

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
AeroPress

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Το στοιχείο με τη μεγαλύτερη σημασία: η αναγκαία ανάπτυξη

Coffee Study Program

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ