Καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Γαλλία για το savoir vivre της, δηλαδή την τέχνη του να ζεις σωστά. Αυτό, σε συνδυασμό με το πάθος τους για τον καφέ, είναι σημαντικό στοιχείο της εθνικής της κουλτούρας. Με ετήσια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο τα 5,6 κιλά, η χώρα του έρωτα με τον πασίγνωστο Πύργο του Άιφελ βρίσκεται στα μέσα της κλίμακας κατανάλωσης καφέ στη σύγκριση μεταξύ της γηραιάς και της νέας ηπείρου.
Οι Γάλλοι απολαμβάνουν τον καφέ κυρίως στο σπίτι, παρασκευασμένο από μηχανές καφέ ή French press (καφετιέρα με έμβολο), μια εξ ολοκλήρου γαλλική εφεύρεση που χρονολογείται από το 1900.
Παρά την προτίμηση για μια πιο «μοναχική» κατανάλωση, εξακολουθούν να συχνάζουν σε καφέ τα οποία έχουν επίσης μακρά παράδοση στη Γαλλία. Συνήθως, εκεί ο κόσμος απολαμβάνει café au lait, συνοδεία κρουασάν ή «γαλλικού τοστ»: φέτες ψωμιού με λίγες κουταλιές μαρμελάδα. Ο γαλλικός café au lait αποτελείται από πολύ ζεστό και βαρύ καφέ φίλτρου (ή διπλό espresso) και ανάλογη ποσότητα γάλατος, συχνά αφρόγαλα. Ο τέλειος café au lait γίνεται ρίχνοντας ταυτόχρονα το γάλα και τον καφέ σε ένα μεγάλο κύπελο, γνωστό και ως «Bol».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Γάλλοι λατρεύουν να ικανοποιούν τους ουρανίσκους τους με espresso («petit noir») ή σκέτο καφέ («café noir») που μερικές φορές αραιώνουν με νερό, στον γνωστό καφέ «μακράς διάρκειας».
Συχνά, παραγγέλνουν σκέτο καφέ με λίγο κονιάκ μετά το δείπνο. Ο Café Granit, ένας γλυκός και έντονος καφέ με λικέρ Moka αποτελεί άλλη μία δημοφιλή εναλλακτική λύση.