ΠΙΣΩ
8 minuti
40 Hands

Ο Asnakech και ο πράσινος χρυσός

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 17

Το όνομά μου είναι Asnakech Thomas Biene και είμαι παραγωγός καφέ. Αγαπώ τη δουλειά μου, με τιμά ιδιαίτερα που εργάζομαι στην Αιθιοπία, στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα.

 

 

Αυτή ήταν η χώρα όπου ανακαλύφθηκε αρχικά ο καφές και έγινε πηγή τροφής για τους κατοίκους της, πολύ πριν διαδοθεί σε ολόκληρη την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα, όπως και τότε, ο καφές εξακολουθεί να αποτελεί τρόπο ανέλιξης σε υψηλότερα κοινωνικά επίπεδα, καθώς και τρόπο για να αλλάξει κάποιος την κοινωνική του θέση. Γι' αυτό το λόγο εγώ συνεργάζομαι με μια σειρά από συλλόγους και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lavazza, για τη στήριξη, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των αγροτών.

Το ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά εγώ μιλάω στα φυτά μου, καταλαβαίνω τα θέλω τους. Η κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μπορώ να τα ακούσω κάθε πρωί να μου λένε «Αγαπημένε μας, χρειαζόμαστε τροφή» ή «σε παρακαλώ, φρόντισέ μας». Κάθε φυτεία πρέπει να κλαδεύεται σωστά και τα ξερά κλαδιά πρέπει να απομακρύνονται, ενώ το έδαφος πρέπει να διατηρείται καθαρό, απαλλαγμένο από χορτάρια. Χρησιμοποιώ μόνο φυσικά λιπάσματα, όπως το κομπόστ, το οποίο διατηρεί το φυτό υγιές, τα φύλλα γυαλιστερά και τους καρπούς μεγάλους και στρογγυλούς.

 

 

 

Ο καφές είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στις παραδόσεις μας που θεωρείται και καλός οιωνός.

Αν ένας άντρας που ψάχνει για γυναίκα μπει σε ένα σπίτι λίγο πριν σερβιριστεί καφές, σημαίνει ότι είναι στο σωστό σημείο και ότι ο γάμος θα πάει καλά.

Το ίδιο ισχύει για τις συμφιλιώσεις: αν υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ κάποιων ανθρώπων, οι οικογένειες στέλνουν τους διπλωμάτες να λύσουν το θέμα. Εάν, μόλις μπουν στο σπίτι, ο Abol Bunna, ο «καφές στην πρώτη του βράση» είναι έτοιμος, όλοι συμφιλιώνονται βάζοντας τέλος σε κάθε διαμάχη.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

Για μένα ο καφές είναι συνώνυμος με την ευτυχία. Απλά κοιτάξτε τα πρόσωπα των ανθρώπων μου, είναι χαμογελαστοί, ακόμη και αν είναι κουρασμένοι.

Είναι ένα υγιεινό ρόφημα, χαρίζει ενέργεια και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους βάζει στο ίδιο τραπέζι και τους ενώνει.

Εδώ τον ονομάζουμε πράσινο χρυσό ή ραχοκοκαλιά της χώρας μας, γι' αυτό και ολόκληρη η Αφρική θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι καθένας από τους κατοίκους έχει πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό ρόφημα.

 

 

Στόχος μου είναι να βοηθήσω να γίνει ο αφρικανικός καφές νούμερο ένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την παραγωγή του για όσο ζω. Λατρεύω τον καφέ και θα τον καλλιεργώ μέχρι την τελευταία μου ανάσα, γνωρίζοντας ότι συνεισφέρω προσφέροντας στη χώρα μου και σε άλλες ηπείρους ένα ποιοτικό προϊόν. Έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος γίνεται ένα καλύτερος μέρος από όπου κι αν έρχεται η αριστεία.

 

Βρήκαμε κάποια άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν...

MAGAZINE
Π για τον Πικρόν

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Οι Earth Defenders: Πίσω από τον φακό των υπερασπιστών της γης

Coffee Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Ε όπως «Επεξεργασία»

TheCoffeeBook

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Κ όπως «Κρέμα»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Anayibe, ένα Βιβλίο ανάμεσα σε Κόκκους Καφέ

40 hands

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Η καμπάνια «Born Social»

Coffe Culture

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Coffee Culture

Manifesto

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
AeroPress

Coffee Hacks

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAGAZINE
Το στοιχείο με τη μεγαλύτερη σημασία: η αναγκαία ανάπτυξη

Coffee Study Program

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ