Ριζότο με ζωμό καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Για ένα λαχταριστό πρωινό, απλώστε βούτυρο καφέ στο ψωμί.
Συστατικά
Για το ζωμό
  • 100 γρ. κόκκοι καφέ Qualità Oro
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1/2 άσπρο κρεμμύδι
  • 3 λίτρα νερό
Για τον πουρέ
  • 300 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 50 ml κρέμα γάλακτος αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο
Για το βούτυρο καφέ
  • 30 γρ. αλεσμένος καφές Qualità Oro 250 γρ. ελαφρά αλατισμένο βούτυρο
  • 320 γρ. ρύζι Arborio
  • 1 χούφτα βασιλικό ή μαϊντανό
Μέθοδος
ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

Ξεκινήστε με την εκτέλεση του κρύου ζωμού: ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, αλέστε τους κόκκους καφέ Qualità Oro και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με το νερό. Όταν το νερό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα. Μαγειρέψτε τον κατεψυγμένο αρακά για 4 λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό. Στραγγίστε τον και βάλτε τον στην άκρη, κρατώντας 60 γρ. για διακόσμηση. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι για 2 λεπτά, προσθέστε το στον αρακά μαζί με την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας μια κουτάλα από το ζωμό αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό. Προσθέστε τον αλεσμένο καφέ Qualità Oro στο βούτυρο (αφαιρέστε το από το ψυγείο 3 ώρες πριν, ώστε το βούτυρο να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή) και ανακατέψτε με το χέρι μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο. Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο. Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίστε το ρύζι ανακατεύοντάς το συνεχώς, χωρίς νερό ή λίπος. Όταν το ρύζι γίνει διάφανο, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά τον ζωμό με μία κουτάλα, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για περίπου 18 λεπτά. Το ρύζι πρέπει να μαγειρευτεί καλά, να είναι μαλακό και να έχει απορροφήσει πλήρως τον ζωμό. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο καφέ και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Για πιο κρεμώδη υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μασκαρπόνε.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ρίξτε τη ζεστή κρέμα αρακά σε μια κατσαρόλα και, στη συνέχεια, προσθέστε το ριζότο. Για να ολοκληρώσετε, προσθέστε τον μαγειρεμένο αρακά και γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού.

Μέθοδος

Ξεκινήστε με την εκτέλεση του κρύου ζωμού: ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, αλέστε τους κόκκους καφέ Qualità Oro και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με το νερό. Όταν το νερό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα. 

 

Μαγειρέψτε τον κατεψυγμένο αρακά για 4 λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό.

Στραγγίστε τον και βάλτε τον στην άκρη, κρατώντας 60 γρ. για διακόσμηση.

 

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι για 2 λεπτά, προσθέστε το στον αρακά μαζί με την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας μια κουτάλα από το ζωμό αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό.

 

Προσθέστε τον αλεσμένο καφέ Qualità Oro στο βούτυρο (αφαιρέστε το από το ψυγείο 3 ώρες νωρίτερα, ώστε το βούτυρο να αποκτήσει "κρεμώδη" υφή) και ανακατέψτε το μείγμα με το χέρι μέχρι να γίνει λείο και ομοιόμορφο. Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.

 

Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.

 

Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίστε το ρύζι ανακατεύοντάς το συνεχώς, χωρίς νερό ή λίπος. Όταν το ρύζι γίνει διάφανο, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά τον ζωμό με μία κουτάλα, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι.

Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για περίπου 18 λεπτά. Το ρύζι πρέπει να μαγειρευτεί καλά, να είναι μαλακό και να έχει απορροφήσει πλήρως τον ζωμό.

Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο καφέ και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.

Για πιο κρεμώδη υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μασκαρπόνε.

 

 

Παρουσίαση

Ρίξτε τη ζεστή κρέμα αρακά σε μια κατσαρόλα και, στη συνέχεια, προσθέστε το ριζότο. Για να ολοκληρώσετε, προσθέστε τον μαγειρεμένο αρακά και γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού.

 

Ο ιδανικός καφές για αυτήν τη συνταγή

Qualità Oro

Γλυκό και αρωματικό

O Qualità Oro είναι το πρώτο χαρμάνι καφέ της Lavazza. Κυκλοφόρησε το 1956 και κληροδοτείται από πατέρα σε γιο για πάνω από 60 χρόνια. Ιδανικός καφές για έναν γευσιγνώστη και για όσους λατρεύουν να γεύονται τα χαρακτηριστικά ενός εκλεπτυσμένου χαρμανιού, κάθε μέρα.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις για το αποψινό γεύμα: αφήστε αυτές τις συνταγές να σας εμπνεύσουν!

MAGAZINE
Κώνοι σοκολάτας καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 20λ
Φιλέτο βοδινού αρωματισμένο με καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Ριζότο καφέ και τυριού φοντίνα με καφέ και σύκα με κανέλα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Σαλάτα Θαλασσινών με Κρέμα Μοτσαρέλα Buffalo

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 15λ
Τιραμισού espresso

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 15λ
Ριζότο Κολοκύθας και Robiola με Σουβλάκια Λουκάνικο σε Καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 40λ
Cheesecake Καφέ με Μαρμελάδα Μελιού

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 15λ
Πανετόνε με Ζαμπαγιόνε Καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Ταρτάκι Καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Cook it Right

Cook it right

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ