Κέικ λεμονιού με καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1ώ50λ

Μια συνταγή για ένα ανάλαφρο κέικ λεμονιού, που γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με το άρωμα καφέ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 250 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
  • 125 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
  • 1 λίτρο νερό
Για την κρέμα
  • 50 γρ. κόκκοι καφέ Qualità Oro
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λίτρο γάλα
Για τη γαρνιτούρα λεμόνι
  • 4 φρέσκα λεμόνια
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κλωνάρι βανίλιας
για την παρουσίαση
  • 1 φύλλο λουίζα
Προετοιμασία
Το μείγμα

Ξεκινήστε αναμειγνύοντας με το χέρι το αλεύρι και το μαλακωμένο βούτυρο. Προσθέστε σιγά σιγά το νερό μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα. Δημιουργήστε μια μπάλα με τη ζύμη και, στη συνέχεια, ανοίξτε τη στον πάγκο. Μεταφέρετέ τη σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 30 cm ή σε μια φόρμα για τάρτα. Ψήστε στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η κρέμα

Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ για 4 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το κορν φλάουρ. Τοποθετήστε τους κόκκους καφέ Qualità Oro σε ένα σουρωτήρι, βυθίστε το μέσα σε ένα κατσαρολάκι στο οποίο έχετε βάλει το γάλα και αφήστε τα σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αφαιρέστε τους κόκκους, ρίξτε το καυτό γάλα στο μείγμα και ανακατέψτε. Βράστε ξανά όλο το μείγμα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας και προσέχοντάς να μη φουσκώσει.

Η γαρνιτούρα λεμόνι

Κόψτε τα λεμόνια σε κομμάτια (μαζί με τη φλούδα) και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους και το κλωνάρι της βανίλιας, μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βράστε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά για να ξεπικρίσει. Στη συνέχεια, φιλτράρετε την κρέμα με ένα σινουά. Προσθέστε το βούτυρο για να γλυκάνει το μείγμα. Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.

Η παρουσίαση

Γεμίστε ομοιόμορφα τη βάση του κέικ με την κρέμα καφέ και ολοκληρώστε με τη γαρνιτούρα λεμόνι. Γαρνίρετε με ξύσμα λάιμ και προσθέστε μερικά φύλλα λουίζας.

Μέθοδος

Για τη ζύμη

Ξεκινήστε αναμειγνύοντας με το χέρι το αλεύρι και το μαλακωμένο βούτυρο. Προσθέστε σιγά σιγά το νερό μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα. Δημιουργήστε μια μπάλα με τη ζύμη και, στη συνέχεια, ανοίξτε τη στον πάγκο. Μεταφέρετέ τη σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 30 cm ή σε μια φόρμα για τάρτα. Ψήστε στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Για την κρέμα

Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ για 4 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το κορν φλάουρ. Τοποθετήστε τους κόκκους καφέ Qualità Oro σε ένα σουρωτήρι, βυθίστε το μέσα σε ένα κατσαρολάκι στο οποίο έχετε βάλει το γάλα και αφήστε τα σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αφαιρέστε τους κόκκους, ρίξτε το καυτό γάλα στο μείγμα και ανακατέψτε. Βράστε ξανά όλο το μείγμα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας και προσέχοντάς να μη φουσκώσει.

 

Για τη γαρνιτούρα λεμόνι

Κόψτε τα λεμόνια σε κομμάτια (μαζί με τη φλούδα) και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους και το κλωνάρι της βανίλιας, μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βράστε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά για να ξεπικρίσει. Στη συνέχεια, φιλτράρετε την κρέμα με ένα σινουά. Προσθέστε το βούτυρο για να γλυκάνει το μείγμα. Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.

 

 

Παρουσίαση

Γεμίστε ομοιόμορφα τη βάση του κέικ με την κρέμα καφέ και ολοκληρώστε με τη γαρνιτούρα λεμόνι. Γαρνίρετε με ξύσμα λάιμ και προσθέστε μερικά φύλλα λουίζας.

 

 

Ο ιδανικός καφές για αυτήν τη συνταγή

Qualità Oro

Γλυκό και αρωματικό

O Qualità Oro είναι το πρώτο χαρμάνι καφέ της Lavazza. Κυκλοφόρησε το 1956 και κληροδοτείται από πατέρα σε γιο για πάνω από 60 χρόνια. Ιδανικός καφές για έναν γευσιγνώστη και για όσους λατρεύουν να γεύονται τα χαρακτηριστικά ενός εκλεπτυσμένου χαρμανιού, κάθε μέρα.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις για το αποψινό γεύμα: αφήστε αυτές τις συνταγές να σας εμπνεύσουν!

MAGAZINE
Ριζότο καφέ και τυριού φοντίνα με καφέ και σύκα με κανέλα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 20λ
Φιλέτο βοδινού αρωματισμένο με καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Κώνοι σοκολάτας καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Σαλάτα Θαλασσινών με Κρέμα Μοτσαρέλα Buffalo

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 15λ
Τιραμισού espresso

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 15λ
Ριζότο Κολοκύθας και Robiola με Σουβλάκια Λουκάνικο σε Καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 40λ
Cheesecake Καφέ με Μαρμελάδα Μελιού

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE 15λ
Πανετόνε με Ζαμπαγιόνε Καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Ταρτάκι Καφέ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΡΑ
MAGAZINE
Cook it Right

Cook it right

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ