Ετοιμάστε τον καφέ και αφήστε τον να κρυώσει λίγο: για αυτήν την συνταγή, θα πρέπει να είναι χλιαρός.

Πρώτα, ξεχωρίστε τα ασπράδια και τους κρόκους. Ανακατέψτε με ένα σύρμα τον καφέ με το λάδι και το ξύσμα λεμονιού. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και τη βανίλια για να γίνει το μείγμα ανάλαφρο και αφράτο. Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών για περίπου 5 λεπτά, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι, μέχρι το μείγμα να μπορεί να «στέκεται».

Αφού χτυπήσετε τη μαρέγκα, ρίξτε τη στο μίγμα, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω για να μην σχηματιστούν σβόλοι.

Βουτυρώστε μερικές φόρμες για cupcake και προσθέστε σε καθεμία περίπου 100 γρ. μείγματος. Τα cupcake είναι τώρα έτοιμα για ψήσιμο. Βάλτε τα στο φούρνο στους 150°C για 35 λεπτά.