«Ευτυχώς, δεν είμαστε δέντρα». Όταν ο Maurizio Cattelan συνειδητοποιεί ότι φτάνει σε ένα σημείο που δεν του αρέσει πλέον, απλά αλλάζει κατεύθυνση.
Γεννήθηκε στην Πάδοβα το 1960 και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του '80, κερδίζοντας φήμη σε όλο τον κόσμο για τα έργα του που μερικές φορές είναι πραγματικές παραστάσεις, μέχρι που έγινε ο πιο γνωστός Ιταλός καλλιτέχνης.
Τα έργα του ξεχωρίζουν για την «ασέβειά τους» και για τη μη συνηθισμένη δημιουργική του διάθεση. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του είναι η «La nona ora» (Η ενάτη ώρα), στην οποία ένας μετεωρίτης χτυπά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β. Επίσης, έργα του είναι το «Εκείνος» στο οποίο ο Χίτλερ προσεύχεται στα γόνατα με συγκίνηση στα μάτια του και το «L.O.V.E» ένα ιταλικό ακρωνύμιο για την Ελευθερία, το Μίσος, την Εκδίκηση και την Αιωνιότητα στην Piazza Affari στο Μιλάνο, που είναι ένα χέρι ύψους σχεδόν πέντε μέτρων με όλα τα δάχτυλα κομμένα εκτός από το μεσαίο.
To 2010, μαζί με τον φωτογράφο Pierpaolo Ferrari, ο Maurizio ξεκίνησε το TOILETPAPER, ένα περιοδικό που ενώνει μια καλλιτεχνική γλώσσα με αυτή της διαφήμισης και μοιάζει όλο και περισσότερο με μία πραγματική διαφημιστική εταιρεία: μια εξέλιξη που απέχει πολύ από την δουλειά του ως καλλιτέχνη, κάτι που τον εξιτάρει και, την ίδια στιγμή, τον τρομάζει.
Όπως ποτέ άλλοτε, θέλει να τονίσει ότι έλαβε εργαλεία ζωγραφικής πριν από πολύ καιρό. Ήταν το πιο τρομακτικό δώρο της ζωής του, επειδή περιείχε όλα όσα χρειάζονταν για τη ζωγραφική, αλλά δεν ήξερε πώς να το χρησιμοποιήσει. Του θύμισε πόσο ανεπαρκής ήταν ως ζωγράφος. Τα εργαλεία ήταν εκεί, ήθελε να τα χρησιμοποιήσει, αλλά δεν ήταν σε θέση να το καταφέρει.
Το TOILETPAPER είναι ένα περιοδικό που αποτελείται εξ ολοκλήρου από εικόνες, χωρίς λέξεις και αυτό το καθιστά ποπ. Η δύναμη των εικόνων είναι τόσο ισχυρή, που αποτυπώνονται στο μυαλό των ανθρώπων και στις οθόνες τους, ακόμη και χωρίς να ζητήσουν άδεια από τον συγγραφέα.
Η συνεργασία με την Lavazza βασίζεται σε αυτή την αρχή: Η Tiny είναι μικρή, έντονη, πολύχρωμη. Η Tiny TOILETPAPER Limited Edition θα φέρει μια πινελιά τέχνης και δημιουργικότητας στα σπίτια των καταναλωτών της, χωρίς την άδεια κανενός.
Μιλώντας για δημιουργικότητα, ρωτήσαμε τον Maurizio τι όνομα θα έδινε σε ένα χαρμάνι καφέ που του χαρίζει έμπνευση, και χωρίς δισταγμό απάντησε: