Βηρυτός - Λίβανος
Βηρυτός: Όλος ο κόσμος του καφέ σε μία πόλη

Στη Βηρυτό, μία κοσμοπολίτικη, δυτικοποιημένη πόλη, ο καφές σερβίρεται με κάθε δυνατό τρόπο: από το παραδοσιακό ρόφημα των Βεδουίνων μέχρι την τουρκική εκδοχή, με καρυκεύματα ή τον αμερικάνικο καφέ, τον espresso, καθώς και τον λευκό καφέ (κατάλληλος για όσους έχουν δυσανεξία στην καφεΐνη). Μακριά από τις πόλεις, oι παραδόσεις των μεμονωμένων κοινοτήτων επιβιώνουν, όπως τα ασυνήθιστα ροφήματα καφέ από καβουρδισμένα βελανίδια ή μάτε, ένα τυπικό νοτιοαμερικανικό αφέψημα, το οποίο εισήχθη από ομογενείς που επέστρεψαν από τη Βραζιλία. Ενώ στη Βηρυτό, η οποία έχει επαναχτιστεί αρκετές φορές μετά από συγκρούσεις, δεν υπάρχουν πλέον ιστορικά καφέ (εκτός από το Gemmayzeh Cafè, σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, διανοουμένων και ηλικιωμένων παικτών ταβλιού), στην Τρίπολη υπάρχουν ακόμα μερικά από τα καφενεία παλαιού τύπου, όπου οι άνθρωποι πίνουν τουρκικό καφέ μέσα σε σύννεφα από τον καπνό του ναργιλέ. Πλανόδιοι πωλητές καφέ προσφέρουν στους περαστικούς τούρκικο καφέ παρασκευασμένο σε πολύχρωμες φορητές κουζίνες, ή δυτικού τύπου καφέ από μηχανές espresso εγκατεστημένες σε τρίκυκλα και καροτσάκια ή καφέ που σύμφωνα με την αραβική παράδοση, σερβίρεται από μεγάλες μεταλλικές κανάτες με ενσωματωμένα θερμαντικά στοιχεία στη βάση τους.

Οι συνταγές
Λευκός καφές
Λευκός καφές
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
4 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα άνθους πορτοκαλιάς
4 φλιτζάνια για espresso νερό βρύσης
ζάχαρη ή μέλι κατά προτίμηση
Προετοιμασία

Βράζετε το νερό, προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι ενώ είναι ακόμα ζεστό και ανακατεύετε για να διαλυθεί. Βάζετε το εκχύλισμα άνθους πορτοκαλιάς σε φλιτζάνια espresso και στη συνέχεια τα γεμίζετε μέχρι πάνω με το ζαχαρωμένο νερό. Σερβίρετε το ζεστό ρόφημα στο τέλος ενός γεύματος ή πριν τον ύπνο λόγω των χαλαρωτικών του ιδιοτήτων.


Mouhallabieh
Κρέμα από εκχύλισμα άνθους πορτοκαλιάς
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 λίτρο πλήρες γάλα
4 κουταλιές ρυζάλευρου
150 γρ. ζάχαρης
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα και χωρίς το κέλυφος
2 κ.σ. φυσικό εκχύλισμα άνθους πορτοκαλιάς
Προετοιμασία

Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, διαλύστε το ρυζάλευρο σε ελαφρώς κρύο γάλα και στη συνέχεια αδειάστε το στη μεταλλική κανάτα, αναμειγνύοντας καλά με ένα σύρμα. Ζεστάνετε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει και να πήζει. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Σε αυτό σημείο, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Όταν το μείγμα αρχίζει να πήζει, προσθέστε το εκχύλισμα άνθους πορτοκαλιάς και ανακατέψτε μια τελευταία φορά. Σερβίρετε σε μπολάκια. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένα φιστίκια και σερβίρετε κρύο ως επιδόρπιο.