Αίγυπτος
Κάιρο, η πρώτη πρωτεύουσα του καφέ στον κόσμο
Η κατανάλωση καφέ στην Αίγυπτο αναπτύχθηκε χάρη στην αδελφότητα των Σούφι μυστικιστών του Ισλάμ, που τον χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια των προσευχών τους. Το ρόφημα απέκτησε σύντομα κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο: από τα τέλη του 17ου αιώνα, στο Κάιρο υπήρχαν ήδη 643 Bayt qahwa, καφενεία που μετατράπηκαν σε πολιτιστικά κέντρα και χώρους συνάθροισης κοινού. Ακόμα και σήμερα, η κατανάλωση καφέ είναι μια σημαντική κοινωνική στιγμή για τους Αιγύπτιους, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα καφενείο γίνεται ένα είδος λογοτεχνικού κύκλου ή μια πολιτική ομάδα, αλλά η ειρηνική, άνετη ατμόσφαιρα το καθιστά επίσης ιδανικό μέρος για δουλειές. Και πράγματι υπάρχουν πολλά καφενεία στις αγορές, όπου οι έμποροι συναντώνται για να διαπραγματευτούν. Στην Αίγυπτο, όπως στη Συρία, κατά την παραγγελία του καφέ θα πρέπει επίσης να πείτε πόση ζάχαρη προτιμάτε, επειδή χρησιμοποιείται ζαχαρωμένο νερό στην παρασκευή. Μπορείτε να επιλέξετε από ελαφρά γλυκό (arriha), μέτριο (mazboot), ή πολύ γλυκό (ziyada): ο πικρός καφέ (Sada) προορίζεται για θλιβερές περιστάσεις, όπως κηδείες.
Οι συνταγές
Kahwa bl baharat
Τούρκικος καφές με καρυκεύματα

Μια έκδοση με καρυκεύματα του κλασικού τούρκικου καφέ, χαρακτηριστική της Αλεξάνδρειας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2,5 κιλά καβουρδισμένος τούρκικος καφέ
100 γρ. πράσινο κάρδαμο σε σκόνη
50 γρ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
25 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη
10 γρ. τριμμένη μαστίχα
3 φλιτζάνια για espresso νερό
ζάχαρη όση θέλετε
Προετοιμασία

Ετοιμάστε το μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά όλα μαζί τα ξηρά συστατικά. Σε ένα μπρίκι (κανάκα), προσθέστε τρία φλιτζάνια κρύο νερό, τρία γεμάτα κουταλάκια του μείγματος του καφέ με τα καρυκεύματα και όση ζάχαρη θέλετε. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε στη φωτιά μέχρι να ξεκινήσει να βράζει και να σχηματιστεί ένας αφρός αλεσμένου καφέ στην επιφάνεια. Σερβίρετε αμέσως, βάζοντας μερικές κουταλιές αφρού σε κάθε φλιτζάνι και στη συνέχεια, τον υπόλοιπο καφέ.


Basbousa bil loz
Κέικ αμυγδάλου με σιμιγδάλι

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά στην Αίγυπτο, γίνεται με σιμιγδάλι (simeet), και σερβίρεται κατά προτίμηση στο πρωινό με καφέ, και ενδεχομένως με την προσθήκη κρέμας (eshta) ή μαρμελάδας.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
180 γρ. βούτυρο
Μια χούφτα αποφλοιωμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι (sharbaat)
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Χυμό 1 λεμονιού
Προετοιμασία

Παρασκευάστε ένα σιρόπι βράζοντας για λίγα λεπτά το νερό και τη ζάχαρη μαζί με το χυμό λεμονιού. Ψιλοκόψτε τα αμύγδαλα και καβουρδίστε τα στο βούτυρο μαζί με το σιμιγδάλι για περίπου δεκαπέντε λεπτά, μέχρι τα συστατικά να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο μεταλλικό πιάτο, απλώστε καλά ισιώνοντας την επιφάνεια και ψήστε μέχρι να ροδίσει στους 180°C. Βγάλτε το από το φούρνο και ρίξτε από πάνω το βραστό σιρόπι.