Μια έκδοση με καρυκεύματα του κλασικού τούρκικου καφέ, χαρακτηριστική της Αλεξάνδρειας
Ετοιμάστε το μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά όλα μαζί τα ξηρά συστατικά. Σε ένα μπρίκι (κανάκα), προσθέστε τρία φλιτζάνια κρύο νερό, τρία γεμάτα κουταλάκια του μείγματος του καφέ με τα καρυκεύματα και όση ζάχαρη θέλετε. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε στη φωτιά μέχρι να ξεκινήσει να βράζει και να σχηματιστεί ένας αφρός αλεσμένου καφέ στην επιφάνεια. Σερβίρετε αμέσως, βάζοντας μερικές κουταλιές αφρού σε κάθε φλιτζάνι και στη συνέχεια, τον υπόλοιπο καφέ.
Ένα από τα αγαπημένα γλυκά στην Αίγυπτο, γίνεται με σιμιγδάλι (simeet), και σερβίρεται κατά προτίμηση στο πρωινό με καφέ, και ενδεχομένως με την προσθήκη κρέμας (eshta) ή μαρμελάδας.
Παρασκευάστε ένα σιρόπι βράζοντας για λίγα λεπτά το νερό και τη ζάχαρη μαζί με το χυμό λεμονιού. Ψιλοκόψτε τα αμύγδαλα και καβουρδίστε τα στο βούτυρο μαζί με το σιμιγδάλι για περίπου δεκαπέντε λεπτά, μέχρι τα συστατικά να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο μεταλλικό πιάτο, απλώστε καλά ισιώνοντας την επιφάνεια και ψήστε μέχρι να ροδίσει στους 180°C. Βγάλτε το από το φούρνο και ρίξτε από πάνω το βραστό σιρόπι.