• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

Η Lavazza λέει την ιστορία μιας οικογένειας και μιας εταιρείας καφέ από το 1895 στο Τορίνο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ιταλίας και ένα βασικό κέντρο για τις τέχνες. Πράγματι, η Lavazza χαίρεται γνωρίζοντας ότι μόλις 14 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, ο F.T. Marinetti καθιέρωσε τον φουτουρισμό με τη δημοσίευση του πρώτου μανιφέστου του κινήματος με την έκκληση για τον μετασχηματισμό της Ιταλίας. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο Marinetti, που προερχόταν από την γενέτειρα του εσπρέσο, ονομάστηκε η «καφεΐνη της Ευρώπης."

Η Lavazza έχει την τιμή να παρέχει κύρια υποστήριξη για μεγάλη έκθεση του Solomon R. Guggenheim Museum Ιταλικός φουτουρισμός, 1909–1944: Ανοικοδομώντας το Σύμπαν, που χρησιμεύει ως η πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση μιας από τις σημαντικότερες κινήσεις avant-garde της Ευρώπης του 20ου αιώνα.

Με μακρά ιστορία υποστήριξης για τις τέχνες, συμπεριλαμβανομένης της αναγεννησιακής τέχνης, της φωτογραφίας, του σχεδιασμού και της μουσικής, η Lavazza χαιρετίζει τις προσπάθειες της Guggenheim για την προώθηση της καλύτερης κατανόησης του φουτουρισμού -της πιο αξιοσημείωτης σύγχρονης, προπολεμικής κίνησης της Ιταλίας - από το αμερικανικό και διεθνές ακροατήριο. Η έκθεση παρουσιάζει τη γκάμα της φουτουριστικής καλλιτεχνικής παραγωγής και αναδεικνύει τις φοβερές της επιρροές στη τέχνη και τον πολιτισμό του 20ου αιώνα.

"Η Lavazza επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει το δεύτερο σπίτι της στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια φιλοδοξία που συμβολίζεται με την υποστήριξη της ιστορικής αυτής έκθεσης, η οποία φέρνει μια σημαντική έκφραση της ιταλικής κληρονομιάς στη Νέα Υόρκη και το διεθνές κοινό του Guggenheim Museum,” είπε ο Antonio Baravalle, CEO της Lavazza.

Από τις 21 Φεβρουαρίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, το Μουσείο Solomon R. Guggenheim εκθέτει την πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση του ιταλικού φουτουρισμού που θα παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πάνω από 360 έργα από περισσότερους από 80 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, φωτογράφων και συγγραφέων, αυτή η διεπιστημονική έκθεση εξετάζει την παγκόσμια ιστορική σημασία του φουτουρισμού, από τη σύλληψη του το 1909, με τη δημοσίευση του πρώτου φουτουριστικού μανιφέστου που γράφτηκε από τον Filippo Tommaso Marinetti, μέχρι τη διάλυσή της στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από έργα που σπάνια εκτίθενται στο κοινό, και μερικά από τα οποία δεν έχουν φύγει ποτέ πριν από την Ιταλία. Πιο αναλυτικά, η έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνο ζωγραφική και γλυπτική, αλλά και τη διαφήμιση, την αρχιτεκτονική, την κεραμική, τον σχεδιασμό, τη μόδα, τον κινηματογράφο, την ποίηση ελεύθερης μορφής, τη φωτογραφία, τις παραστάσεις, τις εκδόσεις, μουσική και θέατρο που σχετίζονται με αυτή τη δυναμική και συχνά αμφιλεγόμενη κίνηση, πρωταθλητή της νεωτερικότητας και της εξέγερσης.