• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΟ ΣΤΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ

Κόκκο με τον κόκκο, η μετατροπή σε καφέ Lavazza

Το τμήμα Ε&Α ελέγχει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, αρχής γενομένης της επιλογής μεθόδου συγκομιδής.

 

Η αγορά των πρώτων υλών παρακολουθείται από ειδικούς του Τμήματος, το οποίο εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα ποιότητας για κάθε τύπο καφέ και αξιολογεί τα χαρακτηριστικά του πριν από την αγορά των παρτίδων που απαιτούνται για την παραγωγή: ο καφές Lavazza πιστοποιείται από τον πρώτο κόκκο έως τον τελευταίο.

Σήμερα, οι διαδικασίες οπτικής επιλογής και η καταγραφή των πηγών προμήθειας καφέ γίνεται απευθείας στις χώρες παραγωγής του καφέ: κάθε ποικιλία μπαίνει στην αγορά σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας και τιμής. Οι ειδικοί μας επιλέγουν τον καφέ που θα αγοράσουν σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζονται στα χαρμάνια Lavazza.

 

Κατά την άφιξη στο εργοστάσιο, κάθε στάδιο της διαδικασίας - διακίνησης, αποθήκευσης, δοσολογίας των χαρμανιών και του καβουρδίσματος — ελέγχεται από ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα.

 

Χαρμάνια, καβούρδισμα και άλεση είναι ο πυρήνας της παραγωγικής διαδικασίας: αυτές οι θεμελιώδεις φάσεις που κάνουν έναν καφέ μοναδικό, και αυτές είναι οι στιγμές κατά τις οποίες οι ειδικοί μας παρεμβαίνουν πιο συχνά, για να παρακολουθούν την όλη διαδικασία.

Η δημιουργία των χαρμανιών καφέ, έχει τελειοποιηθεί από το Τμήμα, ελέγχεται από τους ειδικούς Lavazza, το σύστημα πληροφορικής και μια ομάδα γευσιγνωστών που λαμβάνει δείγματα από κάθε μείγμα ώστε να εξασφαλίζεται το ίδιο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι για κάθε χαρμάνι, κάθε χρόνο.

 

Οι φούρνοι είναι μηχανήματα θερμομεταφοράς, που κάνουν τη διαδικασία καβουρδίσματος με ζεστό αέρα πιο ομοιόμορφη και λεπτή, και μπορούν να εγγυηθούν το σωστό επίπεδο καβουρδίσματος για κάθε χαρμάνι. Ένα πιλοτικό σύστημα καβουρδίσματος διενεργεί έναν σύντομο κύκλο ελέγχου, με το καβούρδισμα μιας μικρής ποσότητας καφέ πριν ξεκινήσει η πλήρους κλίμακας παραγωγή.

Η διαδικασία άλεσης, η οποία διαφέρει ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση του κάθε μείγματος (εσπρέσο, μόκα ή καφές φίλτρου), ελέγχεται επίσης αυτόματα από τα συστήματα πληροφορικής που με τη σειρά τους ελέγχονται από το Τμήμα.

 

Ο αλεσμένος καφές στη συνέχεια διατηρείται σε σιλό με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα για την προστασία έναντι οξειδωτικών (φως, οξυγόνο, υγρασία και θερμότητα), και αποστέλλεται γρήγορα στο στάδιο της συσκευασίας. Τα σχήματα των συσκευασιών και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ουσιώδη για τη διασφάλιση της βέλτιστης διατήρησης των χαρμανιών, και το Τμήμα ερευνά συνεχώς για τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.

 

Η μέθοδος παραγωγής καφέ ντεκαφεϊνέ της Lavazza είναι επίσης αποτέλεσμα των εργασιών του τμήματος αυτού. Το εργοστάσιο στο Pozzilli εφαρμόζει την καινοτόμο διαδικασία υπερκρίσιμου CO2, το οποίο έχει μια φυσική, επιλεκτική επίδραση στους κόκκους, βελτιστοποιώντας τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες. Υπό ειδικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας (σε υπερκρίσιμη κατάσταση, μεταξύ υγρού και αερίου), το διοξείδιο του άνθρακα έχει μια προηγμένη ικανότητα να δεσμεύει επιλεκτικά την καφεΐνη, εξάγοντάς την χωρίς βλάβη των αρωματικών συστατικών του καφέ.

 

Το τελικό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας είναι φυσικά η εκχύλιση: όταν το προϊόν μετατρέπεται σε μια στιγμή απόλαυσης για να την γευτείτε και να την μοιραστείτε και το πάθος Lavazza επιτυγχάνει τον αρχικό στόχο του. Με τις καινούργιες μηχανές εσπρέσο και τα μαθήματα για baristas που προσφέρονται από τα κέντρα εκπαίδευσης, μπορούμε τώρα να "χτίσουμε" και αυτή τη φάση, και έτσι να εγγυηθούμε την ποιότητα του εσπρέσο Lavazza μέχρι την τελευταία γουλιά.