• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΥΕΜΕΝΗ

ΥΕΜΕΝΗ - Από το bunn στο qishr: η υεμενίτικη προέλευση του καφέ

ΥΕΜΕΝΗ - Από το bunn στο qishr: η υεμενίτικη προέλευση του καφέ ΥΕΜΕΝΗ Από το bunn στο qishr: η υεμενίτικη προέλευση του καφέΟ καφές Arabica από την Υεμένη είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Αλλά οι Γιεμενίτες που ανακάλυψαν τον καφέ το 1500, τον εκτιμούν περισσότερο για την επίδρασή του από ό,τι για την ποιότητά του. Μπορείτε να το δείτε αυτό από τη δημοτικότητα του qishr, ένα αφέψημα φλοιών καφέ, το οποίο πίνεται μασώντας φύλλα qàt, ένα φυσικό διεγερτικό, για να ενισχύσει το αποτέλεσμα.

Το Qishr είναι ο πιο κοινός τρόπος παρασκευής καφέ στην Υεμένη, ενώ οι κάτοικοι της ερήμου των Βεδουίνων προτιμούν την κατανάλωση καφέ σε μορφή κόκκων, συχνά μη καβουρντισμένο (qahwa arbi).

Ο καφές ήρθε στην Υεμένη περίπου 500 χρόνια πριν, από την Αιθιοπία. Ακόμα και την εποχή εκείνη, ήταν ήδη το "επίσημο" ρόφημα του ισλαμικού κόσμου και ήταν γνωστός ως qahwa, το "κρασί του Προφήτη". Η μεγάλη επιτυχία του οδήγησε τους Γιεμενίτες να αρχίσουν να το καλλιεργούν οι ίδιοι. Χάρη στη στρατηγική θέση της Υεμένης, η οποία είναι ένα σταυροδρόμι για τις διαδρομές των καραβανιών και με ένα καλά τοποθετημένο λιμάνι, τη Mocca, ξεπήδησε μια ακμάζουσα βιομηχανία εξαγωγών. Ακόμη και τώρα, σχεδόν το σύνολο της παραγωγής καφέ της χώρας προορίζεται για τις ξένες αγορές.

ΥΕΜΕΝΗ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Qahwa Sana’a ni - Καφές σε στυλ Sana’a-

Υλικά για το μείγμα:

  • 1 kg (35,3 oz) Αραβικό χαρμάνι
  • 150 g (5,3 oz) αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ
  • 100 g (3,5 oz) ξύλα κανέλας

Παρασκευή
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καβουρδίστε ελαφρά τους κόκκους καφέ Arabica (ημι-καβουρδισμένα). Αφήστε τους στην άκρη να κρυώσουν για λίγο και στη συνέχεια αλέστε τους σε ένα γουδί με τα μπαχαρικά. Βράστε 4 φλιτζάνια νερό στο κλασικό Μπρίκι της Υεμένης (jamana), και προσθέστε 4 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μείγματος. Ανακατέψτε καλά και συνεχίστε το βράσιμο, αφήνοντας το ρόφημα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρουμε σε ποτήρια.


Παραλλαγές
Τουρκική εκδοχή (qahwa Turky): περισσότερο καβούρδισμα των κόκκων καφέ, χρήση κάρδαμου, εκτός από τα άλλα μπαχαρικά και προετοιμασία στο παραδοσιακό τουρκικό μπρίκι. Εκδοχή των Βεδουίνων (qahwa arbi): καβουρδίζεται μόνο πολύ ελαφρά Arabica και πράσινο κάρδαμο, σε αναλογία δύο προς ένα. Δεδομένης της μορφής του, το μεταλλικό μπρίκι που χρησιμοποιείται στην Υεμένη (jamana) μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη του παραδοσιακού μπρικιού της Αιθιοπίας (jebena).Qishr - Εκχυλισμένες φλούδες καφέ
Υλικά για το μείγμα:

  • 1 kg (35,3 oz) των αποξηραμένες φλούδες καφέ
  • 100 g (3,5 oz) κανέλας
  • 100 g (3,5 oz) τζίντζερ

Παρασκευή
Βράζουμε 4 φλιτζάνια νερό σε μια μεταλλική τσαγιέρα. Προσθέστε 4 γεμάτες κουταλιές του μείγματος που παρασκευάζεται με τις αποξηραμένες φλούδες καφέ (qishr) και τα χοντροαλεσμένα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά και συνεχίστε το βράσιμο, αφήνοντας το ρόφημα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρετε σε ποτήρια.

Το Qishr σερβίρεται γενικά μετά από τα γεύματα, δεδομένου ότι έχει χωνευτικές, τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Σερβίρεται επίσης το απόγευμα κατά τη διάρκεια του τελετουργικού μασήματος φύλλων χατ. Υπάρχει μια ειδική εκδοχή αυτής της συνταγής που γίνεται με αποξηραμένες φλούδες καφέ, τζίντζερ, φύλλα χατ και κόκκινους χουρμάδες. Λόγω των τονωτικών και διεγερτικών του ιδιοτήτων, προσφέρεται σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει.