• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην αυλή των σουλτάνων

ΤΟΥΡΚΙΑ - Στην αυλή των σουλτάνων ΤΟΥΡΚΙΑ Στην αυλή των σουλτάνων

Ο καφές, ήρθε και στην Τουρκία το 1500, χάρη σε μια κοινότητα δερβίσηδων (Μυστικιστές του ισλάμ), οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν στις θρησκευτικές τελετές τους. Η κατανάλωση καφέ γρήγορα έγινε δημοφιλής μεταξύ όλων των κοινωνικών τάξεων, συμπεριλαμβανομένων των σουλτάνων, και σύντομα ενσωματώθηκε στην καθημερινή ζωή. Ο αριθμός των καφενείων πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγα χρόνια: ήταν μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να συναντηθούν και να χαλαρώσουν, να καπνίσουν και να παίξουν χαρτιά, ενώ άλλα έγιναν πολιτιστικά ή καλλιτεχνικά κέντρα όπου σύχναζαν παραμυθάδες, μουσικοί και διανοούμενοι.

Ο τουρκικός καφές ανέκαθεν γίνεται διαφορετικά: χωρίς καρυκεύματα ή αρώματα, χρησιμοποιείται μύλος αντί για ένα γουδί για να αλέσουν τους κόκκους, ενώ ο καφές βράζει γρήγορα, όχι σιγά-σιγά, όπως στις αραβικές και ανατολίτικες παραδόσεις. Ακόμα και σήμερα, το αποτέλεσμα είναι ένα σκοτεινό, παχύρρευστο και υψηλής συγκέντρωσης αφέψημα, το τέλειο συνοδευτικό για τις εξευγενισμένες γεύσεις ανθέων της τουρκικής ζαχαροπλαστικής.

ΤΟΥΡΚΙΑ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Ραχάτ λουκούμ - Ζελέ σπό ροδόνερο και φιστίκι


Συστατικά:

  • 250 g (8,8 oz) ζάχαρη άχνη
  • 40 g (1,4 oz) άμυλο σκληρού σιταριού
  • 6 dl (21 ουγκιές) νερού
  • 210 g (7,4 oz) κύβοι ζάχαρης
  • 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
  • 50 g (1,7 oz) φιστίκια (χωρίς κέλυφος) ή κουκουνάρια

Παρασκευή
Σε ένα επικασσιτερωμένο χάλκινο ή εμαγιέ τηγάνι, λιώστε το άμυλο και τη ζάχαρη στο νερό. Βάλτε τα υλικά στον μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν το υγρό αρχίσει να βράζει και να πυκνώνει, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε, φροντίζοντας να μην κολλήσει. Όταν γίνει πραγματικά παχύ και ελαστικό, είναι έτοιμο. Προσθέστε το ροδόνερο και τα χοντροκομμένα φιστίκια, ανακατέψτε καλά και βάλτε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου 24 ώρες, και στη συνέχεια κόψτε σε πολλά κυβάκια όσο το δυνατόν μικρά στα δύο εκατοστά (0.8") σε μέγεθος, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να τα βουτήξετε στη ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρετε μαζί με τουρκικό καφέ.

Türk kahvesi - Τουρκικός καφές

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 200 ml (7 ουγκιές) νερού
  • 4 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού σκόνη τουρκικού καφέ
  • ζάχαρη 4 κουταλάκια ζάχαρη

Παρασκευή
Βάλτε το νερό σε ένα τουρκικό μπρίκι, προσθέστε τη ζάχαρη και τη σκόνη του καφέ, και ανακατέψτε απαλά. Βάλτε το μπρίκι στη φωτιά και αφήστε το να βράσει. Όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει και σχηματίζεται καϊμάκι από πάνω, βγάλτε τον από τη φωτιά. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, βάλτε λίγο από το καϊμάκι σε τέσσερα φλιτζάνια. Βάλτε το μπρίκι ξανά στη φωτιά για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά μην το αφήσετε να βράσει. Προσεκτικά βάλτε τον καφέ στα φλιτζάνια για να αποφύγετε να χαλάσετε το καϊμάκι.