• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΤΥΝΗΣΙΑ

Οθωμανικές και Ανδαλουσιανές επιρροές

Τυνησία - Οθωμανικές και Ανδαλουσιανές επιρροές ΤΥΝΗΣΙΑ Οθωμανικές και Ανδαλουσιανές επιρροές



Σε μια περιοχή όπως η Βόρεια Αφρική, όπου το τσάι είναι το ρόφημα της επιλογής, η ακτή της Τυνησίας αποτελεί εξαίρεση: ο καφές εισήχθη εδώ κατά τη διάρκεια της περιόδου της Τουρκοκρατίας τον 16ο αιώνα, και έχει παραμείνει δημοφιλής σήμερα. Οι Τούρκοι εισήγαγαν επίσης τον πολιτισμό του καφέ: το 1846, από τα 102 καφενεία στην Τύνιδα, τα μισά ανήκαν σε Τούρκους.
Η Γαλλική αποίκιση εισήγαγε τον δυτικού τύπου καφέ, με το "dehors" και μια κοσμοπολίτικη πελατεία. Μπορείτε όμως να βρείτε τα παραδοσιακά τοπικά καφενεία, κρυμμένα ανάμεσα στα στενά δρομάκια όπου ακόμα μαζεύονται γέροι για να παίξουν τάβλι και καπνίσουν ναργιλέ.

Το μπρίκι της Τυνησίας (η zézoua) εξακολουθεί να είναι παρόμοιο με αυτό που εισήχθη από τους Οθωμανούς, αλλά ο καφές είναι διαφορετικός από τον τούρκικο καφέ, λόγω του καβουρδίσματος και το εμπνευσμένο από την Ανδαλουσία ανθόνερο πορτοκαλιού.



Ο Ανδαλουσιανός συνδυασμός του καφέ και λουλουδιών έχει επίσης διατηρηθεί στη συνήθεια του να πίνεις τον καφέ μαζί με ένα ματσάκι γιασεμί, μια παράδοση που αναπτύχθηκε στα αριστοκρατικά παλάτια και σύντομα έγινε κοινή παντού, τις ημέρες των γιορτών.

ΤΥΝΗΣΙΑ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Café turk à l’eau de fleur d’orange - Τουρκικός καφές με ανθόνερο πορτοκαλιού


Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού αλεσμένου τούρκικου καφέ
  • Ζάχαρη
  • Λίγες σταγόνες ανθόνερου πορτοκαλιού

Παρασκευή
Βάλτε νερό σε ένα παραδοσιακό μπρίκι του καφέ (zezoua) και βράστε το. Βγάλτε το μπρίκι από τη φωτιά, προσθέστε τη ζάχαρη και τη σκόνη καφέ, ανακατέψτε καλά και βάλτε το ξανά στο μάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίζει να βράζει και πάλι. Βάλτε τον καφέ στα φλιτζάνια σας, μοιράζοντας στο καθένα λίγο από καϊμάκι που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Τελειώστε προσθέτοντας μερικές σταγόνες ανθόνερο πορτοκαλιού και σερβίρετε ζεστό.

Παραλλαγές
Ως εναλλακτική λύση στο ανθόνερο πορτοκαλιού, ο καφές μπορεί να αρωματιστεί με ροδόνερο ή με αποξηραμένα ξύσμα πορτοκαλιού.


Makroud - Μπισκότα από σιμιγδάλι κουσκούς με πάστα χουρμάδων


Υλικά για τη ζύμη:

  • 200 g (7 oz) σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
  • 20 g (0,7 oz) βούτυρο κλαριφιέ
  • 10 cl (3,5 ουγκιές) σπορέλαιου
  • μια πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 150 g (5,3 oz) Χουρμάδες Τυνησίας (deglet el nour)
  • 1 πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:

  • 250 g (8,8 oz) ζάχαρη
  • 25 cl (8,7 ουγκιές) νερού
  • 75 g (oz 2,6 ουγκιές) μέλι
  • ½ λεμόνι
  • 5 cl (oz 1,7 ουγκιές) ανθόνερο γερανιού (προαιρετικά)

Παρασκευή
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το σαφράν, το λιωμένο βούτυρο και το σπορέλαιο. Βρέχουμε το μείγμα με 10 cl (3,5 ουγκιές) χλιαρό νερό και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει ελαστικό. Σε ένα τραπέζι, ζυμώνουμε καλά τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά τυλίγοντάς τη σε ένα υγρό πανί.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση κόβοντας τους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι με τα μπαχαρικά. Τα δουλεύουμε όλα μαζί και κάνουμε τρεις μεγάλες γραμμές. Δουλέψτε ξανά τη ζύμη σιμιγδαλιού και κάντε τρία κομμάτια ίσου μεγέθους που θα βάλετε στο τραπέζι, από τα οποία θα κόψετε τρεις λωρίδες που θα γεμίσετε με το μείγμα των χουρμάδων. Διπλώστε τη ζύμη πάνω στον εαυτό της, έτσι ώστε να κλείσει επιτυγχάνοντας τρία μακριά κορδόνια τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να τα στρώσετε ελαφρώς. Κόψτε σε σχήμα ρόμβου. Τηγανίζουμε για περίπου τέσσερα λεπτά σε άφθονο καυτό λάδι και μετά τα βουτάμε γρήγορα στο σιρόπι που θα έχουμε ετοιμάσει εκ των προτέρων αναμειγνύοντας όλα τα συστατικά. Αφήστε να κρυώσει, στραγγίξτε το παραπάνω σιρόπι και διακοσμήστε πασπαλίζοντας με καβουρδισμένο σουσάμι.