• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΣΥΡΙΑ

Ένας καφές ..."για πάντα"

Συρία - Ένας καφές ... ΣΥΡΙΑ Ένας καφές ..."για πάντα"



Όταν περπατάτε σε μια συριακή πόλη, θα δείτε συχνά γιγάντιες αναπαραγωγές καφετιέρας, διότι οι Σύριοι θεωρούν τον καφέ μέρος του τρόπου ζωής τους, και έτσι θέλουν να το δείχνουν. Ο καφές σερβίρεται πάντα σε σημαντικές περιστάσεις: από αρραβώνες υποψήφιων συζύγων σε τελετουργίες καθαρισμού και κηδείες.

Το τελετουργικό του καφέ μπορεί να μετατρέψει ακόμα και μια συνηθισμένη επίσκεψη σε ένα σπίτι στη Συρία, σε επίσημη περίσταση. Όπως στην Αίγυπτο, ο καφές στη Συρία γίνεται με ζαχαρωμένο νερό, και ως εκ τούτου θα πρέπει να μάθετε πώς προτιμούν οι επισκέπτες σας να το πίνουν πριν από το σερβίρισμα, και εάν είναι απαραίτητο να κάνετε πολλές καφετιέρες διαφορετικής γλυκύτητας. Ο πικρός καφές προορίζεται για τελετές κηδείας, επειδή η απουσία ζάχαρης αντανακλά το ζοφερό ύφος της περίστασης. Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για το μέλλον, θα γυρίσουν το άδειο φλιτζάνι στο πιατάκι και θα περιμένουν τα κατακάθια του καφέ να σχηματίσουν σχέδια, τα οποία στη συνέχεια "διαβάζουν".

Παρόλο που το σερβίρισμα του καφέ είναι ένα ευχάριστο καθήκον για τον οικοδεσπότη, οι επισκέπτες επίσης, αναμένεται να ανταποκριθούν σωστά: η μαγική λέξη είναι Daïmé, που σημαίνει "για πάντα", εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σπίτι στο οποίο σερβιρίστηκε ο καφές θα είναι πάντα τόσο γενναιόδωρο.

ΣΥΡΙΑ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Kahwa - Τουρκικός καφές με κάρδαμο


Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 200 ml (7 fl οζ) νερού
  • 4 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού καφέ με κάρδαμο
  • Ζάχαρη (προαιρετικά)

Παρασκευή
Βάλτε το νερό σε ένα τουρκικό μπρίκι, προσθέστε τη ζάχαρη και τη σκόνη του καφέ, και ανακατέψτε απαλά. Βάλτε το μπρίκι στη φωτιά και αφήστε το να βράσει. Όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει και σχηματίζεται καϊμάκι από πάνω, βγάλτε τον από τη φωτιά. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, βάλτε λίγο από το καϊμάκι σε τέσσερα φλιτζάνια. Βάλτε το μπρίκι ξανά στη φωτιά για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά μην το αφήσετε να βράσει. Προσεκτικά βάλτε τον καφέ στα φλιτζάνια για να αποφύγετε να χαλάσετε το καϊμάκι.

Είναι καλό να μην προσθέσετε τη ζάχαρη αφού ο καφές βράσει, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί το κατακάθι που σχηματίζεται στο κάτω μέρος του μπρικιού. Η ζάχαρη θα πρέπει να προστεθεί στο νερό πριν βάλετε τον καφέ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ένα μπρίκι για κάθε τύπο καφέ: χωρίς ζάχαρη (Murrah), με λίγη ζάχαρη (mazboutah), ή πολύ γλυκό (Hilweh).


Baklawa - Ανατολίτικο αφράτο φύλλο με ξηρούς καρπούς

Συστατικά:

  • 500 g (17,6 oz) ζύμης για φύλλο
  • 175 g (6 oz) λιωμένο βούτυρο
  • 120 g (4,2 oz) φυσικά φιστίκια Χαλεπίου, ψιλοκομμένα

Για τη γέμιση:

  • 1 kg (35 oz) φυσικό φιστίκι Χαλεπίου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο (προαιρετικά)

Για το σιρόπι ζάχαρης (atar):

  • 500 g (17,6 oz) ζάχαρη
  • 370 ml (13 ουγκιές) νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο

Παρασκευή
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί περίπου 25 x 30 cm (10 x 12"). Τοποθετήστε ένα στρώμα από 5-7 φύλλα ζύμης κρούστας στο ταψί, αλείφοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίστε τα ψιλοκομμένα φιστίκια πάνω από το στρώμα και καλύψτε με 5-7 φύλλα ζύμης κρούστας. Αλείψτε από πάνω με λιωμένο βούτυρο και πάλι. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόψτε σε σχήμα ρόμβου. Βάλτε το ταψί στον φούρνο στους 150 °C (300 °F) και ψήστε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Εν τω μεταξύ, διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό με το χυμό λεμονιού και βράστε για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας τα εκχυλίσματα ανθών, αν θέλετε. Μόλις το φύλλο γίνει, βγάλτε το από τον φούρνο και περιχύστε με το ζεστό σιρόπι από πάνω, έτσι ώστε το φύλλο να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Πασπαλίστε από πάνω με ψιλοκομμένο φιστίκι και σερβίρετε με ένα φλιτζάνι τουρκικό καφέ αρωματισμένο με κάρδαμο.