• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Ο ιερός καφές του Amadou Bamba

Σενεγάλη - Ο ιερός καφές του Amadou Bamba ΣΕΝΕΓΑΛΗ Ο ιερός καφές του Amadou Bamba




Σε μια σύγχρονη χώρα σαν τη Σενεγάλη, ο καφές έχει μια μακρά παράδοση: ακόμη και σήμερα, ο καφές Τούμπα μπορεί να βρεθεί παντού. Αυτή η συνταγή καφέ τελειοποιήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Σεΐχη Amadou Bamba, τον πνευματικό, χαρισματικό ηγέτη των Σούφι Murid, ο οποίος λέγεται ότι είχε εισαγάγει τον καφέ στη χώρα.

Ο καφές Τούμπα είναι αρωματισμένος με γαρίφαλο και jarr (πιπέρι της Γουινέας): αυτό δίνει μια ιδιαίτερα αρωματική γεύση, και σύμφωνα με τον εφευρέτη του έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Η ιστορική και πολιτική σημασία του Bamba σημαίνει ότι ο καφές του έχει γίνει ένα σύμβολο ταυτότητας και συμμετοχής στην αφρικανική κοινότητα. Αυτός είναι ο τρόπος που ο Τούμπα είναι δημοφιλής σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των Σενεγαλέζων.

Ο καφές Τούμπα πίνεται σε όλες τις, προαστιακές καφετέριες, της Tangana όπου μπορείτε να βρείτε ένα τέλειο παράδειγμα της τοπικής κουζίνας του δρόμου: αραιά επιπλωμένα με παγκάκια και μεγάλα τραπέζια, που σερβίρουν επίσης φαγητό και είναι πάντα γεμάτες σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι δυτικοί προτιμούν τον γαλλικό καφέ φίλτρου ή τον στιγμιαίο καφέ, που μπορείτε να απολαύσετε σε ένα από τα λίγα αποικιακά μπαρ που υπάρχουν ακόμα, όπως το περίφημο Safari Bar στο Saint Louis.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

 



Καφές Τούμπα - Σενεγαλέζικος καφές με μπαχαρικά

Υλικά για το μείγμα:

  • Για κάθε 100 g (3.5 oz) κόκκων καφέ Robusta, ακόμη πράσινους:
  • 10 g (0,35 oz) jarr (κόκκους πιπεριού, Xylopia aethiopica)
  • 10 g (0,35 oz) γαρίφαλο (προαιρετικό)

Για την έγχυση:

  • 4 κουταλιές της σούπας καφέ αναμειγνύονται με τα μπαχαρικά
  • 800 ml (28 oz) νερού
  • Ζάχαρη


Παρασκευή
Ψήστε τους κόκκους καφέ σε μεταλλικό σκεύος με τους κόκκους πιπεριού, και τα γαρίφαλα εάν θέλετε. Μόλις πάρουν ένα ωραίο, ομοιόμορφο σκούρο χρώμα, αφήστε να κρυώσουν και αλέστε σε ένα γουδί ή σε μύλο του καφέ. Βάλτε το νερό να βράσει, και εν τω μεταξύ προετοιμάστε τέσσερις κουταλιές του μείγματος καφέ μπαχαρικών σε ένα φίλτρο γάζας και βάλτε στην κορυφή μιας κανάτας. Όταν το νερό βράσει, ρίξτε το απαλά πάνω από το φίλτρο και αφήστε το να στάξει όλο μέσα. Επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές, προσθέτοντας πολλή ζάχαρη μεταξύ ενός φιλτραρίσματος και του επόμενου, και σερβίρετε τον καφέ σας πολύ ζεστό.


Σάντουιτς ή γεμιστό ψωμί - Μπαγκέτα γεμιστή με κοτόπουλο Σενεγάλης

Συστατικά:

  • 1 στήθος κοτόπουλου, σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/2 κύβος ζωμού, τριμμένος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • Φυστικέλαιο
  • 1 μπαγκέτα
  • Μαγιονέζα ή το βούτυρο (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα:

  • 3 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • ½ λεμόνι, στυμμένο
  • Αλάτι

Παρασκευή
Πασπαλίστε τους κύβους κοτόπουλου με πιπέρι, κομμένο σκόρδο και καυτερή πιπεριά, και τον τριμμένο κύβο ζωμού. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να μαριναριστεί για λίγο. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα με τις ντομάτες, χωρίς σπόρους και κομμένες σε κύβους, συνδυάστε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και καρυκεύστε με τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Ζεστάνετε το φυστικέλαιο στο τηγάνι, και όταν είναι πολύ ζεστό, τσιγαρίστε το κοτόπουλο. Στη συνέχεια, κόψτε τη μπαγκέτα στη μέση, αλείψτε με βούτυρο ή μαγιονέζα, γεμίστε με το κοτόπουλο σωτέ και από πάνω βάλτε τη σάλτσα ντομάτας, και σερβίρετε με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ.