• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΛΙΒΑΝΟΣ

Όλοι οι καφέδες του κόσμου σε μια πόλη: Βηρυτό

ΛΙΒΑΝΟΣ - όλοι οι καφέδες του κόσμου σε μια πόλη: Βηρυτό ΛΙΒΑΝΟΣ Όλοι οι καφέδες του κόσμου σε μια πόλη: Βηρυτό



Στην κοσμοπολίτικη, δυτικοποιημένη πόλη της Βηρυτού, ο καφές σερβίρεται με κάθε δυνατό τρόπο: από το παραδοσιακό ρόφημα των Βεδουίνων μέχρι την τουρκική εκδοχή, με καρυκεύματα ή αμερικάνικος καφές, εσπρέσο, και ο λευκός καφές (κατάλληλος για όσους δεν μπορούν να ανεχτούν την καφεΐνη). Μακριά από τις αστικές περιοχές, οι τοπικές παραδόσεις επικρατούν, συμπεριλαμβανομένου του ασυνήθιστου ροφήματος καφέ που γίνεται από καβουρδισμένα βελανίδια, ή μάτε, ένα τυπικό νοτιοαμερικάνικο αφέψημα το οποίο εισήχθη από ομογενείς που επέστρεψαν από τη Βραζιλία.

Ενώ στη Βηρυτό, η οποία έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές μετά από πολλά χρόνια πολέμου, τα ιστορικά καφέ δεν υπάρχουν πλέον (εκτός από το Gemmayzeh Cafè, έναν τόπο συγκέντρωσης για τους καλλιτέχνες, τους διανοούμενους και τους ηλικιωμένους παίκτες ταβλιού), στην Τρίπολη μπορείτε ακόμα να βρείτε μερικά από τα καφενεία παλαιού τύπου, όπου οι άνθρωποι θα πίνουν τουρκικό καφέ μέσα σε σύννεφα καπνού ναργιλέ.

Επίσης, χαρακτηριστικοί είναι οι πωλητές καφέ του δρόμου που προσφέρουν στους περαστικούς τουρκικό καφέ που σερβίρεται από πολύχρωμες φορητές κουζίνες, δυτικού τύπου καφέ που παρασκευάζεται από μηχανές εσπρέσο τοποθετημένες σε τρίκυκλα και καροτσάκια, ή τον καφέ που παρασκευάζεται σύμφωνα με μια αραβική παράδοση, που σερβίρεται από μεγάλες μεταλλικές κανάτες με ενσωματωμένο θερμαντικό στοιχείο.

ΛΙΒΑΝΟΣ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Λευκός καφές

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 4 κουταλάκια του γλυκού ανθόνερο πορτοκαλιού
  • 4 ποτήρια νερό από τη βρύση
  • ζάχαρη ή μέλι

Παρασκευή
Βάλτε το νερό να βράσει σε μια κανάτα, προσθέστε τη ζάχαρη και μέλι, ενώ το νερό είναι πολύ ζεστό, και ανακατέψτε για να λιώσει. Δίπλα, βάλτε το ανθόνερο πορτοκαλιού σε ποτήρια και ρίξτε το ζαχαρωμένο νερό. Σερβίρετε το ρόφημα πολύ ζεστό στο τέλος ενός γεύματος ή το βράδυ πριν πάτε για ύπνο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες.





Mouhallabieh - Κρέμα από ανθόνερο πορτοκαλιού

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 1 λίτρο (35 oz) πλήρες γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι ρυζιού
  • 150 g (5,3 oz) ζάχαρη
  • 100 g (3,5 oz) φυσικό φιστίκι Χαλεπίου, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο πορτοκαλιού

Παρασκευή
Βράστε το γάλα σε μια μεταλλική κανάτα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, διαλύστε το ρυζάλευρο σε λίγο κρύο γάλα, στη συνέχεια, προσθέστε στη μεταλλική κανάτα, αναμειγνύοντας καλά με ένα σύρμα. Ζεστάνετε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει και να πυκνώνει. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Όταν το μείγμα αρχίζει να γίνεται πυκνότερο, προσθέστε το ανθόνερο πορτοκαλιού και ανακατέψτε μια τελευταία φορά. Σερβίρετε σε μπολάκια. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένα φιστίκια και σερβίρετε κρύο ως επιδόρπιο.