• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΙΑΒΑ (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ)

Χώρα μυστηρίου και θρύλων: το Luwak και αρχαίες παραδόσεις

ΙΑΒΑ (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ) - Χώρα μυστηρίου και θρύλων: το Luwak και αρχαίες παραδόσεις ΙΑΒΑ (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ) Χώρα μυστηρίου και θρύλων: το Luwak και αρχαίες παραδόσεις




Όταν πρόκειται για την κουλτούρα του καφέ, η Ιάβα είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα τα νησιά της Ινδονησίας, χάρη στη συνύπαρξη διαφόρων κοινοτήτων. Ινδο-βουδιστική, Ανατολίτικη, μουσουλμανική και Δυτική. Ο καφές ήρθε στη Java μόνο το 1706. Εισήχθη από Ολλανδούς εμπόρους που ήθελαν να αρχίσουν να καλλιεργούν το φυτό σε ένα τροπικό κλίμα. Οι πρώτες συγκομιδές της ποικιλίας Java ήταν μια υπέροχη έκπληξη, αλλά μια επιδημία της σκουριάς του καφέ οδήγησε σε μια προτίμηση για πιο ανθεκτικές ποικιλίες.

Το νησί έχει μια εξαιρετικά πολύτιμη, σχεδόν θρυλική ποικιλία: Luwak, η οποία μπορεί να είναι εκτυφλωτικά ακριβή. Επιτυγχάνεται χάρη στην πεπτική διαδικασία του Luwak, ενός μικρού θηλαστικού που αγαπά να τρέφεται με κόκκους καφέ. Προφανώς, τα πεπτικά ένζυμα του ζώου μειώνουν την πίκρα του καφέ και του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα.



Στην Java, ο καφές είναι επίσης μέρος μιας μυστηριώδους παράδοσης, της λατρείας του Λευκού Βούβαλου, ενός μαγικού ζώου στο οποίο προσφέρονται μπανάνες και καφές. Είναι επίσης σημαντικός σε τελετές κηδείας, όπου αποχαιρετούν τον αποθανόντα με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα πακέτο τοπικά τσιγάρα. Ο καφές χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικά ομορφιάς και ευεξίας, όπως μασάζ, απολέπιση και μάσκες προσώπου, οι οποίες επωφελούνται των καλλυντικών, θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

ΙΑΒΑ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Kopi Santen - Καφές με κρέμα καρύδας

Συστατικά:

  • 1/2 καρύδα
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σκόνης καφέ
  • 2/3 ποτηριού βραστό νερό
  • 1/3 ποτηριού κρέμα καρύδας
  • 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φοίνικα
  • νερό, όπως απαιτείται

Προετοιμασία κρέμας καρύδας:
Επιλέξτε μια ώριμη καρύδα που είναι γεμάτη γάλα. Κάνετε μια τρύπα στο κέλυφος του καρπού, τρυπήστε έναν από τους τρεις ομφαλούς, βγάλτε όλο το υγρό και αφήστε την.




Χρησιμοποιήστε ένα βαρύ και ανθεκτικό αντικείμενο για να χτυπήσετε επάνω σε όλη την επιφάνεια του καρπού, περιστρέφοντάς το στην παλάμη του αριστερού χεριού σας, έτσι ώστε η σάρκα του καρπού να αποκολληθεί ευκολότερα από το ξυλώδες κέλυφος. Στη συνέχεια, με ένα σταθερό χτύπημα, ανοίξτε το κέλυφος και χωρίστε το από τη σάρκα. Τρίψτε το μισό του καρπού σε ένα μπολ. Καλύψτε με την ίδια ποσότητα νερού, ανακατέψτε καλά, και στη συνέχεια, φιλτράρετε και πιέστε το μείγμα για να βγάλετε το δυνατόν περισσότερη κρέμα καρύδας. Αφήστε στην άκρη. Για να γίνει η συνταγή απλότερη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη κρέμα καρύδας. Μπορείτε να τη βρείτε σε ανατολίτικα παντοπωλεία.

Παρασκευή
Προσθέστε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού καφέ σε ένα ποτήρι και γεμίστε το 2/3 του ποτηριού με βραστό νερό. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε την κρέμα καρύδας και σερβίρουμε.

Παραλλαγές
Στη Δυτική Ιάβα κάνουν μια εκδοχή αρωματισμένη με μπαχαρικά, που ονομάζεται bajigur.



Kopi telur Madu - Καφές με κρόκο αυγού και μέλι

Υλικά (για 1 μερίδα):

  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού καφέ
  • 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φοίνικα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  • βραστό νερό

Παρασκευή
Προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φοίνικα, ένα κουταλάκι του καφέ, και έναν κρόκο αυγού σε ένα ποτήρι και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα υγρό αλλά κρεμώδες μείγμα. Γεμίστε με βραστό νερό, και γλυκάνετε περισσότερο με τέσσερα κουταλάκια του γλυκού μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να συνδυάσετε όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρετε ζεστό.

Kopi Jahe - Καφές με τζίντζερ

Υλικά (για 1 μερίδα):

  • 1 κουταλάκι του γλυκού καφές σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη φοίνικα
  • 1 ποτήρι βραστό νερό

Σκόνη τζίντζερ Παρασκευή
Πλύνετε καλά μια ρίζα τζίντζερ, κόψτε σε λεπτές φέτες και αφήστε τη να στεγνώσει στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Βγάλτε τη όταν στεγνώσει καλά, αλέστε σε ένα γουδί και κοσκινίστε.

Παρασκευή
Βάλτε τον καφέ με το τζίντζερ και ζάχαρη φοίνικα στο κάτω μέρος ενός ποτηριού. Γεμίστε με βραστό νερό, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε ζεστό.