• Εκτύπωση
 • Σελιδοδείκτης

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - Βεδουίνοι και αγόρια καφέ.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - Βεδουίνοι και αγόρια του καφέ ΙΟΡΔΑΝΙΑ Βεδουίνοι και αγόρια του καφέΣτο παρελθόν, η Ιορδανία ήταν μια ακόμη σημαντική χώρα εμπορίας καφέ. Πλοία γεμάτα πολύτιμο καφέ Arabica από την Υεμένη έδεναν στο ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα. Ο καφές εκφορτώνονταν σε καραβάνια των Βεδουίνων που ταξίδευαν για το Ιράν και το Ιράκ. Ο καφές σύντομα έγινε μέρος του πολιτισμού της Ιορδανίας, και ακόμη και σήμερα οι φυλές των Βεδουίνων εξακολουθούν να τον παρασκευάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Στην έρημο Wàdi Rum, ο καφές πίνεται ως εξής: καβουρδισμένος, πικρός και ήπια καρυκευμένος, εκχυλίζεται για 6 ώρες και βράζεται αρκετές φορές.

Το αποτέλεσμα είναι ένα παρασκεύασμα γνωστό ως Khamir, συνώνυμο με την φιλοξενία και τον πλούτο, το οποίο προσφέρεται στους επισκέπτες κατά την τελετή της προετοιμασίας, καφέ της Γιάχα. Η τελετή Γιάχα ολοκληρώνεται με τρεις γουλιές, που συμβολίζουν τη φιλοξενία, μια καλή υποδοχή και την ευτυχία.Στις πόλεις, όπου οι άνθρωποι έχουν μια Δυτική προσέγγιση στη ζωή και τη δουλειά, τα διαλείμματα για καφέ αφήνονται στο «παιδί του καφέ», έναν υπάλληλο του οποίου η αποστολή είναι απλώς η προετοιμασία του καφέ και να δέχεται τους πελάτες και τους διευθυντές της εταιρείας. Το αγόρι του καφέ είναι ειδικός σε όλα τα είδη του καφέ - Αραβικό, Τουρκικό ή espresso - και το βασίλειό του είναι ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με μια μικρή εστία, νεροχύτη, ντουλάπια και όλα όσα χρειάζεται για να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Qahwa Sada - Καφές των Βεδουίνων

Συστατικά:

 • 200 g (7 oz) πράσινου καφέ
 • 10 g (0,3 oz) πράσινου κάρδαμου
 • Νερό

Παρασκευή
Ψήστε τους πράσινους κόκκους καφέ σε μέτρια φωτιά, γυρνώντας διαρκώς με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν σκούρο καφέ. Αλέστε τον καφέ σε ένα ξύλινο γουδί. Βάλτε 20 κουταλάκια καφέ σε κανάτα 1 λίτρου (35 oz) με νερό που βράζει. Βάλτε την κανάτα στη σόμπα και βράστε για τουλάχιστον είκοσι λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Εν τω μεταξύ, σπάστε τους σπόρους κάρδαμο στο γουδί και βάλτε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού σε ένα αραβικό μπρίκι που στη συνέχεια πρέπει να γεμίσει με τον προηγουμένως βρασμένο καφέ.
Βάλτε τα πάντα πίσω στη σόμπα σε χαμηλή φωτιά. Φέρτε σε βρασμό και πάλι για μερικά δευτερόλεπτα και σερβίρετε χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Η δόση του κάρδαμου μπορεί να αυξηθεί έως την αναλογία των δύο μερών καφέ σε ένα μέρος κάρδαμο, και ο χρόνος εκχύλισης μπορεί επίσης να παραταθεί.


Knafè BL Jibn - Λεπτά φρυγανισμένα μακαρόνια με σιρόπι ζάχαρης και τυρί

Συστατικά:

 • 600 g (21 oz) κανταΐφι
 • 50 g (1,7 oz) ανάλατο φρέσκο τυρί
 • ½ ποτήρι λιωμένο βούτυρο
 • Για το σιρόπι (ater)
 • 3 ποτήρια ζάχαρη
 • 1 ποτήρι νερό
 • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Παρασκευή
Λιώστε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί σε ένα μικρό τηγάνι. Αφήστε στην άκρη.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί 20 cm (8"), καλύψτε με ένα παχύ στρώμα κανταΐφι 2 cm (0,8'') και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (περίπου 15 λεπτά). Βγάλτε από τον φούρνο. Καλύψτε ομοιόμορφα τη ζύμη με το τυρί, στη συνέχεια, βάλτε ένα λεπτό στρώμα κανταΐφι από πάνω και πατήστε ελαφρά κάτω την επιφάνεια. Τελειώστε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά και, όταν το επιδόρπιο έχει πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, αλείψτε με το σιρόπι ζάχαρης. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε ζεστό.