• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Οι πρώτοι πότες καφέ

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - Οι πρώτοι πότες καφέ ΑΙΘΙΟΠΙΑ Οι πρώτοι πότες καφέ



Η Coffea Arabica στην πραγματικότητα προέρχεται από την Αιθιοπία, και όχι τη Βραζιλία όπως συχνά πιστεύεται. Οι Αιθίοπες ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον καφέ. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και θρύλοι σχετικά με την ανακάλυψή του: ο πιο γνωστός είναι η ιστορία ενός νεαρού βοσκού, του Καλδή, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ο καφές είχε αναζωογονητικές ιδιότητες βλέποντας τα γίδια του να βοσκάνε τα ώριμα μούρα του φυτού του καφέ.

 

Οι άμεσοι απόγονοι των πρώτων ποτών από καφέ ήταν οι Ορόμο, μια φυλή που ζούσε στην περιοχή Kaffa για περίπου 500 χρόνια. Οι Ορόμο εξακολουθούν να παρασκευάζουν τον καφέ όπως κάποτε, χρησιμοποιώντας όλα τα βρώσιμα μέρη του φυτού: τα φύλλα χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα αφέψημα γνωστό ως Kuti, οι φλοιοί για να κάνουν Hoja, ένα ρόφημα το οποίο αραιώνεται με γάλα, ενώ οι κόκκοι καβουρδίζονται ελαφρώς για την παρασκευή bunna qela, ένα σνακ πλούσιο σε ενέργεια που περιέχει βούτυρο και αλάτι, με μια ισχυρή συμβολική σημασία.

 

Σε άλλα μέρη της χώρας, το buna είναι ένα πολύ γνωστό τελετουργικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαύρου καφέ. Ο καφές ψήνεται με το χέρι, αλέθεται σε ένα γουδί, και τέλος, παρασκευάζεται το αφέψημα σε ένα jebena, το τυπικό κεραμικό σκεύος της Αιθιοπίας.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - Οι συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Buna -
Καφές Αιθιοπίας
Στην περιοχή Harar, οι Ορόμο, Λαράρι, Αμάρα και ομάδες από τη Σομαλία παρασκευάζουν τελετουργικά καφέ στο σπίτι χρησιμοποιώντας το jebena. Ο καφές αρωματίζεται, επίσης και με μαύρο κάρδαμο. Σε άλλες περιοχές της χώρας, χρησιμοποιούνται άλλα μπαχαρικά, όπως η ρίζα τζίντζερ στην περιοχή Kaffa και η κανέλα κατά μήκος των συνόρων με το Σουδάν. Κάποιες μουσουλμανικές κοινότητες από την περιοχή Kaffa προτιμούν να προσθέτουν αλάτι στον καφέ τους αντί για ζάχαρη, ή να λιώνουν ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο στα φλιτζάνια τους.

 

Συστατικά για jebena για 10 άτομα:

  • 1 λίτρο νερό (35 fl οζ)
  • 16 κουταλάκια καφέ Arabica
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μαύρου κάρδαμου (προαιρετικό)
  • ζάχαρη ανάλογα με το γούστο


Παρασκευή

Ξεπλύνετε τους πράσινους κόκκους καφέ και στραγγίξτε καλά. Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα ταψάκι, ψήστε απαλά πάνω σε μέτρια φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε για να εξασφαλιστεί το ομοιόμορφο καβούρδισμα.
Όταν οι κόκκοι ροδίσουν, τους βάζετε σε ένα πήλινο μπολ, τους αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τους αλέθετε χρησιμοποιώντας μύλο ή το παραδοσιακό ξύλινο γουδί. Εν τω μεταξύ, ρίξτε νερό στο jebena και βάλτε το στη φωτιά ή, αν είναι δυνατόν, σε ζεστά κάρβουνα.
Όταν το νερό αρχίσει να βράζει προσθέστε σταδιακά τον αλεσμένο καφέ στο jebena. Προσθέστε αλεσμένα μπαχαρικά, αν θέλετε και ανακινήστε το δοχείο για να ενωθούν τα συστατικά. Αφήστε να καθίσει για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι 15 λεπτά για να κάνετε πιο δυνατό καφέ. Φιλτράρετε το αφέψημα σε κεραμικά φλιτζάνια και σερβίρετε.


Kuti - Πατημένα φύλλα καφέ
Αυτό το ρόφημα είναι ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή Harar μεταξύ των Ορόμο και των Σομαλικών φυλών. Παρασκευάζεται με φύλλα Coffea arabica που έχουν κοπεί από το δέντρο και έχουν αφεθεί στον ήλιο για να στεγνώσουν (amertassa). Στην περιοχή Kaffa, τα πεσμένα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτού του ποτού.

Συστατικά:

  • 1 λίτρο (35 ουγκιές υγρού) νερού ή γάλακτος, ή και τα δύο σε ίσες ποσότητες
  • 2 χούφτες φύλλων του καφέ Arabica
  • Ζάχαρη ή αλάτι, ανάλογα με την προτίμηση

Παρασκευή
Ψήστε ελαφρά τα φύλλα πάνω από τη φλόγα. Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια με τα δάχτυλα. Βράστε το νερό ξεχωριστά σε μια μεγάλη μεταλλική τσαγιέρα. Προσθέστε τα φύλλα και συνεχίστε να τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε ζάχαρη ανάλογα με την προτίμηση και σερβίρετε σε φλιτζάνια.


Hoja - "Καφές" από φλοιό Arabica
Αυτό είναι το ρόφημα για στήριξη που οι καλλιεργητές καφέ, οι αγρότες και οι βοσκοί από την περιοχή Harar παίρνουν μαζί τους στα χωράφια για να ξεδιψάσουν, καθώς μασούν φύλλα.

Συστατικά:

  • 1 λίτρο (35 ουγκιές υγρού) νερού
  • 4 χούφτες φλούδες καφέ
  • 250 ml (8,8 ουγκιές υγρού) γάλα

Παρασκευή
Ξεπλύνετε τις φλούδες καφέ κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύψτε καλά και ψήστε ελαφρά σε καυτό ταψί. Βράστε το νερό ξεχωριστά σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τους ψημένους φλοιούς και αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέστε το γάλα για να ετοιμάσετε το αφέψημα και αφήστε στο πλάι για 5 λεπτά. Φιλτράρετε και σερβίρετε ζεστό.


Bunna qela - Καφές ψημένος με βούτυρο και αλάτι
Ο καφές, ψημένος με το λιωμένο βούτυρο και αρωματισμένος με ένα μείγμα από πολλά μπαχαρικά (κάρδαμο, σκόρδο, κύμινο, κουρκουμάς, τριγωνέλλα, βασιλικό, τζίντζερ, γαρύφαλλο, μακρύκοκκο πιπέρι και άλλα τοπικά αρωματικά βότανα). Το παρασκεύασμα σερβίρεται ως ορεκτικό σε ορισμένες περιοχές, ή ως αντικατάσταση για καφέ, όταν δεν μπορεί να παρασκευασθεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Συστατικά:

  • 450 g (15,9 oz) από κόκκους Arabica
  • 450 g (15,9 oz) βούτυρο με καρυκεύματα
  • αλάτι κατά βούληση

Παρασκευή
Ψήστε τους πράσινους κόκκους καφέ σε μεταλλικό ταψί σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην τους κάψετε και να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο καβούρδισμα. Στη συνέχεια, αναμείξτε τους ακόμα ζεστούς κόκκους με το καρυκευμένο βούτυρο και το αλάτι, και αποθηκεύστε σε σφραγισμένο δοχείο.


Yebunna Tejj - Κρασί μέλι αρωματισμένο με καφέ
το Tejj είναι ένα μέτρια αλκοολούχο ποτό (6-9% vol.) που συνήθως πίνεται από ορθόδοξες κοινότητες τις ημέρες των γιορτών και ιδιαίτερα στους γάμους. Πολύ δημοφιλές και πιο ακριβό από τη συνηθισμένη μπύρα, γίνεται συνήθως από υψηλής ποιότητας μέλι (είδος Tigre). Υπάρχουν διάφορες τοπικές συνταγές, αλλά ορίστε μια σπέσιαλ, αρωματισμένη με καφέ.

Συστατικά:

  • 360 g (12,6 oz) φύλλα Gesho (Ραμνούντα Phinoides)
  • 1 λίτρο (35 ουγκιές υγρού) αγνό μέλι
  • 3,8 λίτρα (134 ουγκιές υγρού) νερού
  • 450 g (15,9 oz) κόκκοι καφέ

Παρασκευή
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μέλι με το νερό, στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα σε ένα γυάλινο ή χαλύβδινο δοχείο και αφήστε σε ζεστό μέρος για να προχωρήσει η ζύμωση. Πάρτε 1,5 λίτρα (52 ουγκιές υγρού) του μείγματος και βράστε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μαζί με το gesho. Σουρώστε  και αφήστε το αφέψημα να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέστε μαζί με τα φύλλα, στο μείγμα μελιού νερού που περίσσεψε. Αφήστε να ζυμωθεί για άλλες 5 ημέρες. Όταν το μείγμα αρχίζει να ζυμώνεται, αφαιρέστε το gesho με ένα σουρωτήρι, και συνεχίστε τη διαδικασία της ζύμωσης για άλλες 24 ώρες.
Στη συνέχεια, καβουρδίστε τους κόκκους του καφέ, αφήστε τους να κρυώσουν και κόψτε τους σε λεπτές φέτες, πριν τους προσθέσετε στο ποτό αφού τους βάλετε σε ένα κομμάτι βαμβακερής γάζας, έτσι ώστε να μείνει μέσα η σκόνη τους. Αφήστε για 15-20 ημέρες σε ένα αεροστεγές δοχείο, για να επιτρέψετε στις γεύσεις να αναπτυχθούν. Σε αυτό το σημείο το ποτό μπορεί να εμφιαλωθεί.