• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Κάιρο, η πρώτη στον κόσμο πρωτεύουσα του καφέ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Κάιρο, η πρώτη στον κόσμο πρωτεύουσα του καφέ. ΑΙΓΥΠΤΟΣ Κάιρο, η πρώτη στον κόσμο πρωτεύουσα του καφέ.Η κατανάλωση καφέ στην Αίγυπτο αναπτύχθηκε χάρη στην αδελφότητα των Σούφι μυστικιστών του Ισλάμ, που τον χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια των προσευχών. Το ρόφημα απέκτησε σύντομα έναν κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο: από το τέλος του 17ου αιώνα, το Κάιρο είχε ήδη 643 Bayt qahwa, καφενεία που έγιναν πολιτιστικά κέντρα και χώροι συνάθροισης κοινού.

Ακόμα και σήμερα, η κατανάλωση καφέ είναι μια σημαντική κοινωνική περίσταση για τους Αιγύπτιους, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα καφενείο γίνεται ένα είδος λογοτεχνικού κύκλου ή πολιτική ομάδα, αλλά η ειρηνική, άνετη ατμόσφαιρα το καθιστά επίσης ένα ιδανικό μέρος για δουλειές, και στην πραγματικότητα πολλά καφενεία μπορούν να βρεθούν στις αγορές, όπου οι έμποροι συναντώνται για να διαπραγματευτούν.
Στην Αίγυπτο, όπως στη Συρία, κατά την παραγγελία του καφέ θα πρέπει επίσης να πείτε πόση ζάχαρη προτιμάτε, επειδή χρησιμοποιείται ζαχαρωμένο νερό στην παρασκευή. Μπορείτε να επιλέξετε από ελαφρά γλυκό (arriha), μέτριο (mazboot), ή πολύ γλυκό (ziyada): ο πικρός καφέ (Sada) προορίζεται για θλιβερές περιστάσεις, όπως τελετές κηδείας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Kahwa bl baharat
- Πικάντικος τουρκικός καφές
Έκδοση με καρυκεύματα του κλασικού τούρκικου καφέ, χαρακτηριστική της Αλεξάνδρειας

Συστατικά:

2,5 kg (8.8 oz) καβουρδισμένου καφέ αλεσμένου σε τουρκικό στιλ

100 g (3,5 oz) πράσινου κάρδαμου σε σκόνη

50 g (1,7 oz) μοσχοκάρυδου σε σκόνη

25 g (0,8 oz) γαρίφαλου σε σκόνη

10 g (0,3 oz) τριμμένης μαστίχας (μαστίχα)

3 φλιτζάνια νερό

ζάχαρη κατα βούληση

Παρασκευή
Ετοιμάστε το μείγμα, ανακατεύοντας όλα τα ξηρά συστατικά προσεκτικά μαζί. Σε μια τούρκικη καφετιέρα (κανάκα) προσθέστε τρία φλιτζάνια κρύο νερό και τρία γεμάτα κουταλάκια του μείγματος του καφέ με τα καρυκεύματα και ζάχαρη ανάλογα με το γούστο σας.

Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε πάνω από τη φωτιά μέχρι να ξεκινήσει να βράζει και ένας αφρός αλεσμένου καφέ να σχηματιστεί στην επιφάνεια. Σερβίρετε αμέσως, βάζοντας μερικές κουταλιές αφρού σε κάθε φλιτζάνι και στη συνέχεια, αμέσως βάλτε τον καφέ.


Basbousa bil loz - Κέικ αμυγδάλου με σιμιγδάλι
Ένα από τα αγαπημένα επιδόρπια ανάμεσα στους Αιγυπτίους, γίνεται με σιμιγδάλι (simeet), και σερβίρεται κατά προτίμηση στο πρωινό με καφέ, και ενδεχομένως με την προσθήκη κρέμας (eshta) ή μαρμελάδας.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 180 g (6,3 oz) βούτυρο
  • Μια χούφτα γλυκά, αποφλοιωμένα αμύγδαλα
  • Για το σιρόπι (sharbaat)
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • Χυμό 1 λεμονιού


Παρασκευή
Παρασκευάζεται ένα σιρόπι βράζοντας το νερό και ζάχαρη με το χυμό λεμονιού για λίγα λεπτά. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε στο βούτυρο μαζί με το σιμιγδάλι για περίπου δεκαπέντε λεπτά, μέχρι τα συστατικά να αρχίζουν να παίρνουν χρώμα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο μεταλλικό πιάτο, απλώνεται καλά εξομαλύνοντας την επιφάνεια και ψήνετε μέχρι να ροδίσει στους 180 °C (350 °F). Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε το βραστό σιρόπι από πάνω.