• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

Για να τιμήσει την επέτειο αυτή, το Κέντρο Εκπαίδευσης Lavazza πραγματοποίησε ιστορική έρευνα για να ξαναβρεί πέντε τυπικές συνταγές από περιοχές της Ιταλίας.

 

Αυτοί οι τοπικοί καφέδες έχουν κωδικοποιηθεί και εφευρεθεί εκ νέου για να προσφέρουν στο κοινό που επισκέπτεται το Salone del Gusto πέντε αποκλειστικές και καινοτόμες συνταγές, οι οποίες αντανακλούν όλες τις αξίες της εταιρείας: την παράδοση, την καινοτομία, τον σχεδιασμό και, φυσικά, τη γεύση.

Όλοι οι επισκέπτες στο Salone del Gusto είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτές τις συνταγές που δεν έχουν ποτέ προταθεί πριν και δανείζονται ιδέες από την παράδοση του εσπρέσο, ο οποίος σε ορισμένες ιταλικές περιφέρειες σερβίρεται με σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, φουντούκια, αμύγδαλα, δυόσμο και λικέρ.

Οι πέντε συνταγές από τη Lavazza σερβιρίστηκαν με παραδοσιακά μπισκότα - μερικά από τα οποία από το Slow Food presidia - για να γίνει η εμπειρία ακόμη πιο πλούσια.

Ο καφές padovano
Ο καφές padovano Η συνταγή σερβίρεται με "Zaeti"

Ο καφές Padovano είναι μια πραγματική πρόκληση, καθώς είναι ένας εσπρέσο που γίνεται με την προσθήκη σιροπιού μέντας, αφρογάλατος και πασπαλίζοντας πικρό κακάο από πάνω. Το Κέντρο Εκπαίδευσης έχει αποδομήσει τα συστατικά για να διατηρήσουν την ατομικότητά τους, ακόμη και στον ελάχιστο χώρο του ενός μικρού φλιτζανιού. Ως εκ τούτου, η γκανάς μέντας γίνεται χρησιμοποιώντας λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος και λευκή μέντα χρησιμοποιείται για να επικαλύψει το εσωτερικό του ποτηριού. Στη συνέχεια, προστίθεται εσπρέσο, μαζί με ένα πασπάλισμα κακάο.

Zaeti
Στην περιοχή Veneto όλα τα "δελεαστικά" γλυκά αναφέρονται ως “golosessi.” Το Zaeti είναι ανάμεσά τους, και ακόμη και τον δέκατο ένατο αιώνα ο Pellegrino Artusi τα περιγράφει στο αθάνατο βιβλίο μαγειρικής του, Επιστήμη Στην Κουζίνα Και Η Τέχνη Να Τρως Καλά "golosessi.": το όνομα, που σημαίνει «μικρά κίτρινα», προέρχεται από το γεγονός ότι φτιάχνονται από καλαμποκάλευρο, που αναμειγνύεται με βούτυρο, ζάχαρη και σταφίδες.

Ο καφές alla nocciola
Caffè napoletano Η συνταγή σερβίρεται με "Raffioli"

Ο καφές Napoletano προέρχεται από την Καμπανία και είναι η αναθεώρηση μιας πρόσφατης εφεύρεσης, που δημιουργήθηκε στη Νάπολη στη δεκαετία του 1990. Ενώ ο «παραδοσιακός» είναι απλώς καφές γαρνιρισμένος με πάστα φουντουκιού, αυτός από τη Lavazza ξεκινά με μια αφράτη κρέμα από το κτύπημα του καφέ, ζάχαρη και πάστα φουντουκιού μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια τοποθετείται με το κουτάλι πάνω στο εσπρέσο Lavazza. Οι έντονες νότες και η απαλότητα της σπεσιαλιτέ αυτής προσφέρουν ένα ακαταμάχητο μείγμα ζεστού και κρύου, τη γλυκύτητα και την ένταση, από τον καφέ και το φουντούκι.

Raffioli
"Raffiolo" σημαίνει "raviolo" και αυτό είναι το όνομα του μπισκότου που δημιουργήθηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα, από τις μοναχές στο μοναστήρι του San Gregorio Armeno (Νάπολη), και που γίνεται ειδικά για την παραμονή των Χριστουγέννων. Υπάρχουν τρεις εκδοχές του Raffiolo - απλό, σε στιλ Sorrento και κασάτα - αλλά η ουσία είναι πάντα η ίδια: ένα οβάλ παντεσπάνι καλύπτεται με λευκό γλάσο ή μαρμελάδα βερίκοκο. Στη συνέχεια, μπορεί να γεμιστεί με ρικότα, ζαχαρωμένη φλούδα κίτρου, σοκολάτα και φιστίκια.

La Moretta fanese
Moretta fanese Η συνταγή σερβίρεται με "Beccute"

Η Moretta fanese ιστορικά υπήρξε ένα τονωτικό για τους ναυτικούς: εσπρέσο, ανιζέτα, ρούμι, ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού. Είναι ένα μείγμα που οι ναυτικοί από τη Μασσαλία έπιναν το απόγευμα ως τονωτικό. Η Moretta Lavazza έχει εφευρεθεί εκ νέου με αφράτο αφρό γλυκάνισου, ρούμι και μπράντυ σε συνδυασμό με πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος, που επιπλέει πάνω στον εσπρέσο. Όπως είναι παραδοσιακά στο Fano, σερβίρεται σε ένα μικρό ποτήρι αντί για φλιτζάνι. Η Moretta στη συνέχεια γαρνίρεται με ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού.

Beccute
Τα Beccute είναι τυπικά γλυκά από την περιοχή Marche που φαίνεται ότι πάνε πίσω στα χρόνια του διάσημου ποιητή Giacomo Leopardi (ονομάζονται επίσης Beccute του Leopardi). Τα μπισκότα, φτιαγμένα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, συνήθως γίνονται για τη Σαρακοστή ή τα Χριστούγεννα - ανάλογα με την περιοχή - και το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη λέξη "beccate" (τσιμπημένα), επειδή το άμορφο σχήμα σάς κάνει να θέλετε να τα τσιμπήσετε.

Caffè alla salentina
Caffè alla salentina Η συνταγή σερβίρεται με "Biscotti di Ceglie"

Ο καφές alla Salentina έχει φυσικά γεύση καλοκαιριού. Κατά την παράδοση της περιοχής Puglia, ζαχαρούχο εσπρέσο χύνεται σε ένα ποτήρι με πάγο, με την προσθήκη ενός αρώματος τυπικού της νότιας Ιταλίας: γάλα αμυγδάλου. Η καινοτομία που εισήγαγε το Κέντρο Εκπαίδευσης είναι ο συνδυασμός κάτι κρύου με αμύγδαλα, χρησιμοποιώντας παγωτό Fiordilatte "Lait" από τη "Gelateria Alpina", εμπλουτισμένο με μια πάστα από καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μια ειδική παγωτομηχανή για μαλακό παγωτό χρησιμοποιείται επί τόπου για να κάνει μια κουταλιά παγωτό στο κάτω μέρος του ποτηριού. Ο καφές χύνεται έπειτα από πάνω, δημιουργώντας μια αντίθεση μεταξύ του ψυχρού του παγωτού και της θερμότητας του εσπρέσο, με το άρωμα από τα αμύγδαλα που συνδυάζεται με το άρωμα του καφέ. Το αποτέλεσμα είναι μια γευστική σπεσιαλιτέ που τρώγεται με το κουτάλι.

Biscotti di Ceglie
Η Ceglie Messapica, στην Brindisiarea, είναι η πρωτεύουσα του αμύγδαλου της Ιταλίας: φαίνεται ότι υπάρχουν μέχρι και σαράντα ποικιλίες. Η πιο μεγαλειώδης έκφρασή τους είναι γνωστή ως "piscquett'l", μικρά μπισκότα παρασκευασμένα με αμύγδαλα, μερικά από τα οποία ασπρισμένα και το υπόλοιπα ψημένα. Είναι ένα must σε πάρτι και για γαμήλια δώρα, σερβίρονται επίσης και στη γλασαρισμένη εκδοχή τους. Τα Biscotti di Ceglie είναι ένα οχυρό του Slow Food.

Bavareisa torinese
Bavareisa torinese Η συνταγή σερβίρεται με "Πάστες Meliga"

Η Bavareisa Torinese είναι ένας πρόδρομος του γλυκού του δέκατου όγδοου αιώνα, του γνωστότερου “bicerin.”Τα συστατικά είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στον διάσημο «εγγονό» του - καφές, σοκολάτα και κρέμα γάλακτος - αλλά στη Bavareisa αναμειγνύονται αντί να μπαίνουν σε στρώσεις. Στη νέα έκδοση από τη Lavazza μόνο η σοκολάτα - Extra Bitter Guido Gobino 63%, λιωμένη σε μπεν μαρί - και ο καφές αναμειγνύονται. Η κρέμα, που γλυκαίνεται με ζάχαρη και αραιώνεται με γάλα, χύνεται από πάνω, έτσι ώστε οι υφές, γεύσεις και οι θερμοκρασίες να συνδυάζονται ευχάριστα, καθώς το πίνετε.

Paste di Meliga
Ένα αγαπημένο στο Πιεμόντε, οι Paste di Meliga είναι μπισκότα φτιαγμένα με καλαμποκάλευρο, το οποίο κάποτε συνήθιζαν να τα βουτάνε σε ένα ποτήρι κρασί Barolo στο τέλος του γεύματος. Σήμερα, ωστόσο, τείνουν να σερβίρονται με Moscato d'Asti, Passito ή - στην πιο λαχταριστή εκδοχή - Sabayon. Οι Paste di Meliga είναι ένα οχυρό του Slow Food.