• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Οι αρχικές διαδικασίες και η συγκομιδή είναι επίσης σημαντικές για την ποιότητα του καφέ

Δύο συστήματα συγκομιδής χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην καλλιέργεια του καφέ:

  • Συγκομιδή: το μάζεμα του καφέ είναι μια εντελώς χειρωνακτική διαδικασία κατά την οποία επιλέγονται τα ώριμα τσαμπιά και κόβονται ένα προς ένα, απαιτώντας οι εργάτες να περνάνε μέσω των καλλιεργειών αρκετές φορές. Αυτό δίνει μια πιο ομοιόμορφη σοδειά υψηλής ποιότητας.
  • Απογύμνωση: η απογύμνωση του καφέ είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι χειρωνακτική ή μηχανοποιημένη κατά την οποία όλος ο καρπός αφαιρείται με μία κίνηση, όταν είναι ώριμος κατά μέσο όρο. Συχνά απαιτεί περαιτέρω έλεγχο για την εξάλειψη των ακαθαρσιών και των μη ώριμων καρπών ή αυτών που έχουν ήδη υποστεί ζύμωση.

Το επόμενο βήμα είναι η εξαγωγή του κόκκου από τον καρπό, χρησιμοποιώντας υγρή ή ξηρή μέθοδο επεξεργασίας:

  • Η υγρή επεξεργασία χρησιμοποιείται για τους καρπούς που συγκομίζονται προσεχτικά και παράγει έναν καφέ που ταξινομείται ως πλυμένος ή ήπιος, με ιδιαίτερα εκτιμώμενη ποιότητα και με ομοιόμορφη εμφάνιση, χωρίς ελαττώματα. Αυτή η μέθοδος επεξεργασίας απαιτεί τη χρήση τσαμπιών με ομοιόμορφη ωρίμανση και συνοχή. Μια μηχανή αφαιρεί τον φλοιό από τους κόκκους οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετούνται σε νερό για να υποστούν ζύμωση, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η βλέννα (πολτός).

 

Οι κόκκοι στη συνέχεια πλένονται και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο ή σε στεγνωτήριο. Τέλος, ο αποφλοιωτής εξαλείφει τις δύο προστατευτικές μεμβράνες που απομένουν.

  • Η ξηρή μέθοδος επεξεργασίας παράγει ένα είδος καφέ με λιγότερο ομοιόμορφη εμφάνιση, γνωστή και ως φυσική. Ο καρπός μόλις συγκομισθεί απλώνεται στον αέρα και τον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες. Η έκθεση στον ήλιο που ακολουθείται από την δράση των μηχανών εξαλείφει τον φλοιό, τη βλέννα και τις προστατευτικές μεμβράνες.
  • Υπάρχει επίσης μια μέθοδος επεξεργασίας που παράγει ένα ημι-πλυμένο καφέ και χρησιμοποιεί μια μηχανή για την απομάκρυνση τόσο του φλοιού όσο και της βλέννας, που χρησιμοποιεί νερό μόνο για το πλύσιμο. Οι κόκκοι στη συνέχεια τοποθετούνται για να στεγνώσουν στον ήλιο ή σε στεγνωτήρια.