• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΠΡΕΣΟ

Ο καφές των Ιταλών

Το εσπρέσο αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως η πεμπτουσία του ιταλικού καφέ.
"Εσπρέσο" σημαίνει "κατά παραγγελία", που παρασκευάζεται γρήγορα όπως είναι το χαρακτηριστικό αυτού του συμπυκνωμένου καφέ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του, το σταθερό καϊμάκι, το γεμάτο σώμα και το έντονο άρωμα είναι το αποτέλεσμα του συστήματος εκχύλισης υπό πίεση της καφετιέρας.
Σήμερα, οι καφετιέρες εσπρέσο για το σπίτι επιτρέπουν σε πολλούς Ιταλούς να βλέπουν κάθε μέρα πώς η αλχημεία ανάμεσα στα τέσσερα βασικά στοιχεία - το νερό, τη θερμοκρασία, την πίεση και τον καφέ - δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα.

separator-half-oro
Ο ατμός του απελευθερώνει έντονα αρώματα.
separator-half-oro

Οι αρωματικές ευωδιές του μπορεί να θυμίζουν λουλούδια, φρούτα ή σοκολάτα.

separator-half-oro
Το καϊμάκι του είναι παχύ, με χρώμα φουντουκιού.
separator-half-oro

Το καϊμάκι ενός τέλειου εσπρέσο δεν πρέπει να είναι αφράτο, να χάνεται γρήγορα ή να είναι πολύ ανοιχτόχρωμο ή πολύ σκούρο.

separator-half-oro
Σώμα: ένα θέμα πυκνότητας.
separator-half-oro

Το σώμα του - δηλαδή η δομή ή το πάχος του - είναι αποτελέσματα της συγκέντρωσης των διαλυμένων ουσιών. Η πυκνότητα, η λιπαρότητα και το ιξώδες του καφέ θα πρέπει να διακρίνονται σαφώς από την ένταση των γεύσεων και το άρωμά του.

separator-half-oro
Η γεύση βασίζεται σε τέσσερις βασικές παραμέτρους.
separator-half-oro

Ένα τέλειο εσπρέσο μπορεί να παρουσιάσει υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα πίκρας, οξύτητας, αλμυρότητας και γλυκύτητας, σαν αποτέλεσμα της υπεροχής μιας από αυτές τις γεύσεις.


Φλιτζάνι
Φλιτζάνι Ούτε το δοχείο που περιέχει τον καφέ επιλέγεται τυχαία. Το πραγματικό ιταλικό εσπρέσο πρέπει να σερβίρεται σε φλιτζάνι ποιότητας, που προθερμαίνεται στους 35-40 °C (95-104 °F), με σχήμα κόλουρου κώνου και μέγιστη χωρητικότητα 70 ml (2,5 ουγκιές υγρού).

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα Lavazza A Modo Mio για να πετύχετε σταθερά ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη: από τη στιγμή που επιλέγονται οι καφέδες που αποτελούν το χαρμάνι, μέχρι το καβούρδισμα και άλεση των κόκκων, μέχρι τη δημιουργία των μηχανών καφέ και των καψουλών.