• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

Καφές Arabica και Robusta

Δύο είδη, άπειρα χαρμάνια

Το φυτό του καφέ ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae, γένος Coffea, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 90 είδη.

Τρία είδη είναι τα πιο σημαντικά για τη βιομηχανία του καφέ: Coffea Arabica, Coffea Canephora (επίσης γνωστό ως Coffea Robusta), και Coffea Liberica. Ένας αειθαλής θάμνος, ο καφές του οποίου αναπτύσσεται μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω.

Οι φυτείες καφέ απαιτούν πολύ νερό, ιδιαίτερα στο στάδιο της πλήρους βλάστησης.

Coffea Arabica, με τις πολλές ποικιλίες της (Bourbon, Catui, Caturra, Catimorra, Mundonovo, κ.λ.π) σήμερα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παραγωγής καφέ στον κόσμο. Το φυτό είναι αρκετά ευαίσθητο και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από την ποικιλία Robusta. Οι κόκκοι έχουν επίμηκες οβάλ σχήμα, πράσινο-μπλε χρώμα και διαθέτουν ένα ελικοειδές, ελάχιστα εμφανές αυλάκι.

Ο ιδανικός βιότοπος για την Coffea Arabica είναι σε υψόμετρο μεταξύ 600 και 2000 μέτρων - όσο υψηλότερα καλλιεργείται, τόσο καλύτερο είναι το άρωμα και η γεύση των κόκκων.           

Οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές είναι οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε άριστης ποιότητας κόκκους σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα καφέδων Arabica, και η ποικιλομορφία των γεύσεων αντικατοπτρίζει τη χώρα καταγωγής τους και τις πολλαπλές ποικιλίες.    

Οι καφέδες Arabica είναι εξαιρετικά αρωματικοί, με γλυκιά και ελαφρά όξινη γεύση. Το επίπεδο καφεΐνης είναι χαμηλότερο από εκείνο της ποικιλίας Robusta, σε περίπου 1,4% στον πράσινο καφέ.

עראביקה

Arabica

Η Coffea Canephora (Robusta) είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αφρική, την Ασία και την Ινδονησία και αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής. Αναπτύσσεται σε υψόμετρα μεταξύ του επιπέδου της θάλασσας και τα 600 μέτρα, όπου μπορεί να αντέξει σε πολύ ζεστά και υγρά κλίματα, με μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 ° C.
Μετά το καβούρδισμα, αποδίδει έναν μεστό καφέ με άρωμα σοκολάτας και επίμονη επίγευση.