• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

Ο ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ

Το ταξίδι του καφέ Lavazza - όπως το διηγείται ο Steve McCurry με τις φωτογραφίες του

Καφές Lavazza

Το πάθος μας για τον καφέ, η κουλτούρα και η επεξεργασία του

Κάθε χρόνο, η Lavazza επιλέγει τους καλύτερους καφέδες από φυτείες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να δημιουργήσει τα εξειδικευμένα χαρμάνια μας - για την καφετιέρα μόκα, με την οποία ετοιμάζουμε τον πρωινό καφέ μας· τον εσπρέσο που πίνουμε στο μπαρ μετά το γεύμα· και τον καπουτσίνο από το μηχάνημα αυτόματης πώλησης, για το διάλειμμα του καφέ μας στη δουλειά.

Η υπέρτατη ισορροπία κάθε χαρμανιού επιτυγχάνεται με την ανάμειξη διαφόρων τύπων καφέ, οι οποίοι διαφέρουν από την άποψη της ποιότητας (Arabica ή Robusta), το είδος της επεξεργασίας (πλυμένοι ή φυσικοί) και, τέλος, τη χώρα προέλευσης. Όλα τα ειδικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά των διαφόρων αυτών στοιχείων, ενσωματώνονται και συντίθενται για να παραχθεί ένας απόλυτα ισορροπημένος καφές, με ξεχωριστή γεύση, άρωμα και σώμα.

Επιλέγοντας τους καλύτερους καφέδες

Από φυτείες σε όλο τον κόσμο, η Lavazza επιλέγει τους καλύτερους καφέδες για να δημιουργήσει τα πολυάριθμα χαρμάνια που απολαμβάνουμε κάθε μέρα.

Το αειθαλές φυτό του καφέ αναπτύσσεται μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω.
Περιλαμβάνει περίπου 66 είδη, εκ των οποίων μόνο δύο καλλιεργούνται και διατίθενται στο εμπόριο: Coffea Arabica και Coffea Canephora, γνωστό και ως Robusta.


Arabica

Arabica

Η Coffea Arabica αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της σημερινής παραγωγής καφέ στον κόσμο. Το φυτό είναι αρκετά ευαίσθητο και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από την ποικιλία Robusta· οι κόκκοι έχουν επίμηκες ωοειδές σχήμα.


Robusta

Η Coffea Canephora (Robusta) είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αφρική, την Ασία, την Ινδονησία και τη Βραζιλία και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας παραγωγής.

Coffea Canephora (Robusta)
Από τη συγκομιδή στην επεξεργασία

Χαρμάνι, καβούρδισμα και άλεση

Η υπεροχή του καφέ Lavazza σήμερα είναι το τελικό αποτέλεσμα των ιδεών του Luigi Lavazza, του πρώτου που δημιούργησε τα χαρμάνια μας, σε συνδυασμό με εκατόν είκοσι χρόνια εμπειρίας στο καβούρδισμα.

Η δημιουργία τέλειων χαρμανιών είναι ένα από τα καθήκοντα των επαγγελματιών γευσιγνωστών καφέ που, χάρη στην εμπειρία τους, έχουν μια έντονη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Εκμεταλλεύονται αυτές τις αισθήσεις για να επιλέξουν και να συνδυάσουν διαφορετικά είδη καφέ, έως ότου πετύχουν ακριβώς τη γεύση που επιδιώκουν.

Χάρη στη διαρκή τεχνολογική έρευνα, τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκύψει μια αλλαγή από το παραδοσιακό σύστημα καβουρδίσματος σε μια πιο καινοτόμο διαδικασία, στην οποία το καβούρδισμα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ζεστού αέρα, τα ρεύματα του θερμού αέρα κατευθύνονται πάνω από τους κόκκους.

Ο βαθμός άλεσης (λεπτή, μέτρια, ή χοντρή) μεταβάλλει την αντίσταση του καφέ στη ροή του νερού, η οποία επηρεάζει την ταχύτητα εκχύλισης και, συνεπώς, τα τελικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ροφήματος στο φλιτζάνι.


Μάθετε περισσότερα για την συσκευασία των προϊόντων Lavazza

Συσκευασία

Ο καφές είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, ευαίσθητο στο φως, τον αέρα, τη θερμότητα και την υγρασία.

Το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης δουλεύει συνεχώς για να αναπτύξει νέες λύσεις που συνδυάζουν εγγύηση προϊόντων, καινοτομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Παρασκευή καφέ

Στην Ιταλία, ο καφές παρασκευάζεται με παραδοσιακή καφετιέρα μόκα ή μηχανή εσπρέσο. Στον υπόλοιπο κόσμο, αντίθετα, ο καφές παρασκευάζεται μέσω της μεθόδου της έγχυσης, όπως είναι η περίπτωση του τουρκικού καφέ, ή μέσω της μεθόδου φιλτραρίσματος, όπως είναι η περίπτωση του αμερικανικού τύπου καφέ.

Η πεμπτουσία του καφέ

Η πεμπτουσία του καφέ

Το εσπρέσο είναι ο τύπος του καφέ που καταναλώνεται συχνότερα στην Ιταλία.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι παρασκευάζεται μέσω έγχυσης υπό πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο ρόφημα, με έντονο άρωμα και στρογγυλεμένη γεύση, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν ο κύριος στόχος της νέας τεχνολογίας εκχύλισης, αλλά η γρήγορη παρασκευή του καφέ. Στην πραγματικότητα, η λέξη «εσπρέσο» προέρχεται από την ταχύτητα με την οποία παρασκευάζεται ο καφές (αρχικά χρειαζόταν περίπου 45 δευτερόλεπτα), όταν γινόταν κατά παραγγελία, μόνο για τον πελάτη ο οποίος τον είχε ζητήσει.